OMG – I wanna cry! :-[

OMG – I wanna cry! :-[ (of pleidooi voor een kwaliteitsfilter op YouTube)

In Amerika is het tweede seizoen van Gossip Girl begonnen. Ik volg het niet, ik heb het zelfs nooit gezien, maar ik werd ermee geconfronteerd toen ik, in mijn hoedanigheid als webmaster van Ether Site, op zoek was naar nuttige nieuwe YouTube live videos van Turin Brakes. Nu ben ik in principe voor iedere vorm van promotie van goede muziek en het staat buiten kijf dat het gebruik van mooie muziek op goede momenten het fragment naar een hoger niveau kan tillen, maar het heeft nadelige bijeffecten. Zo werd Dark On Fire (van Turin Brakes dus) gebruikt in de achtste aflevering van seizoen 2 van Gossip Girl (zie hier en hier voor de twee scénes waarin het nummer voorkomt – overigens zijn die twee videos bij elkaar al goed voor meer views van het nummer dan de officiële clip).

Wat is nu het nadelige effect? De talloze cheesy fanvideos die dan gemaakt worden. Zoek naar de vele fanvideos van tienerdrama’s met Fix You eronder, bijvoorbeeld. Om te kotsen, werkelijk waar… Het lijkt me sterk dat Turin Brakes hetzelfde lot is beschoren, maar toch: nog geen week na uitzending zien we de eerste Gossip Girl fanvideo met Dark On Fire (wellicht ten overvloede voor mensen die Gossip Girl volgen >> SPOILERS!):

Wat een leed, mensen…

Maar niet alleen tienerdrama’s ondergaan het amateuristische knip- en plakwerk, ook serieuze BBC-drama’s als Spooks (een van de weinige series die ik volg ondergaan dit lot (wederom SPOILERS! als je het afgelopen week begonnen seizoen op BBC1 nog niet hebt gekeken – de muziek is van jawel, Turin Brakes – het liedje heet Rain City):

Of neem de familie/kinder/sciencefictionserie Doctor Who (hier met Long Distance van Turin Brakes):

Enfin,er komt dus een generatie filmmonteurs aan aan met (over het algemeen) dubieuze kwaliteiten. Maar dat is nog altijd minder erg dan sommige covers die op YouTube worden gezet… Deze bijvoorbeeld – overigens met de originele muziek van Turin Brakes, maar een Spaanse tekst – is ronduit eng:

Ik snap best dat sommige mensen hun (al dan niet echte) talent op YouTube willen delen, maar sommige mensen moet je gewoon tegen zichzelf beschermen… Hierbij wil ik dan ook voorstellen een kwaliteitsfilter op YouTube te gooien. Zoals bovenstaande bewijsstukken aangeven, is het geen overbodige luxe. En ik bespaar tijd als webmaster van de grootste Turin Brakes fansite.

Iemand tegen?

1 reactie

Geef een reactie