Stefan definieert: “onafhankelijk platenlabel”

Wikipedia is soms onbedoeld grappig en soms onbegrijpelijk vaag… Neem het artikel voor Onafhankelijk Platenlabel. De vetgedrukte stukken zijn door mij zo weergegeven om het belang ervan aan te duiden.

Een onafhankelijk platenlabel is een platenlabel dat werkt zonder de financiering van een groot platenlabel.

Oké. Dat is duidelijk… Maar kan een onafhankelijk platenlabel ook een groot platenlabel zijn? Bovendien vraag ik me af of onafhankelijke platenlabels in theorie andere labels kunnen financieren (los van de vraag of ze daar geld voor hebben), zonder als ‘groot label’ door te gaan?

De grenzen tussen de grote en onafhankelijke platenlabels zijn in de praktijk eerder vaag.

Oh oh, stront aan de knikker…

Sommige onafhankelijke labels, in het bijzonder deze met succesvolle artiesten, krijgen financiering van grote platenlabels en veel onafhankelijke labels maken in bepaalde mate gebruik van internationale overeenkomsten omtrent licenties, verdelingsovereenkomsten, en andere regelingen met grote labels.

Wacht even, nu hadden we net vastgesteld dat een onafhankelijk label géén banden met een groot label heeft en dat wordt nu (bijna) volledig tegengesproken. Is een label dat steun krijgt van of samenwerkt met een groot label niet per definitie niet onafhankelijk?

Onafhankelijke labels bestaan zo goed als even lang als er een markt voor opgenomen muziek bestaat.

Aargh, mijn ogen… Bestaat er überhaupt een markt voor opgenomen muziek? 😉

Zelfs toen de muziekindustrie meer gecentraliseerd werd, bleven onafhankelijke labels een belangrijk deel van de totale markt, ook al was het een klein deel.

Als alle acts zich gaan concentreren bij een ‘groot’ platenlabel, dan zullen er wel kleine/onafhankelijke labels zijn overgebleven… Immers, zonder klein geen groot en andersom.

In een aantal gevallen verzamelden onafhankelijke labels een groep artiesten waarmee men kon wedijveren met de groten.

In hoeverre zijn ze dan nog onafhankelijk? Want ze krijgen dan misschien geen financiële steun van een ‘groot’ label, ze werken duidelijk samen en je zou ze daardoor zelfs kunnen zien als één grote labelgroep, nl. een ‘groot’ label… Probleem is dat onafhankelijk in de eerste regel van de Wikipediapagina heel erg wordt gezien als ‘klein’.

Om de boel helemaal verwarrend te maken:

In het Verenigd Koninkrijk worden alle onafhankelijke platenlabels gezamenlijk vertegenwoordigd door Association of Independent Music.

Oké…

Nee, dan de Engelse definitie:

An independent record label (or indie record label) is a record label operating without the funding of or outside the organizations of the major record labels.

Vele malen beter… Daarom stel ik voor:

Een onafhankelijk platenlabel is een platenlabel dat zonder steun van de grote platenlabels en bijbehorende organisaties opereert.

Mits je dan “groot platenlabel” goed definieert, ben je al een stuk verder dan Wikipedia in acht regels. Ik snap best dat muziekindustrie in de praktijk heel verwarrend is, maar laten we het niet nodeloos ingewikkeld maken.

Geef een reactie