Geld op internet

Rijk worden op internet is geen fabel, maar makkelijk is anders. Er zijn genoeg succesverhalen wanneer je op termen als “make money online” zoekt… Maar mijn verhaal is helaas geen succesverhaal (tot op heden). Van de sites die ik in mijn bezit heb, loopt mijn weblog het beste, op de voet gevolgd door mijn Turin Brakes website (waarbij ik moet aantekenen dat mijn Turin Brakes website beter loopt wanneer deze band tourt of een album uitbrengt). Maar mijn weblog voldoet dus aan geen enkele voorwaarde: het heeft geen specifiek onderwerp (ik ben dan wel een student, maar schrijf zelden over ‘het studentenleven’ en ik schreef wel over muziek, maar niet uitsluitend) en ik spreek maar een klein deel van het internet aan omdat ik in het Nederlands schrijf. Ik heb ook niet het idee dat ik grote groep volgelingen heb die ter meerdere ere en glorie van mijn persoonlijkheid mijn blog lezen. Of toch? 😉

Mijn Turin Brakes website heeft wel degelijk een specifiek onderwerp ̩n is beschikbaar in het Nederlands ̩n het Engels. Probleem is alleen dat Рhoewel het bezoekersaantal alleen maar stijgt РTurin Brakes maar een kleine groep mensen aanspreekt en dat de mensen die mijn website bezoeken vooral mijn website bezoeken om nieuws over de band te lezen en gratis sessies en bootlegs te downloaden. En hoewel dat me wel degelijk een kick geeft, verdien ik daar natuurlijk helemaal niks aan.

Toch is mijn Turin Brakes website de meest voor de hand liggende cash cow. Mensen die op mijn weblog terecht komen, komen dat min of meer toevallig – over het algemeen via Google. Kijk naar de rubriek U Vraagt / Ik Schrijf: het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de mensen die zoeken op ‘hoe lang duurt de film alles is liefde’ vervolgens nog een keer naar mijn website komen omdat ze op mijn fantastische bespreking / brief aan Carice van Alles is Liefde uitkomen. Ik hoop het wel natuurlijk, maar ik denk het niet. Laat staan dat ze vervolgens bijvoorbeeld denken “oh, hij duurt 110 minuten, jammer dat er geen link is om de DVD te kopen, want dat zou ik nu willen doen.” Nee, de meeste mensen surfen dan eerst naar bol.com. Maar er zijn wel degelijk mensen die “koop cd phil collins” in Google gooien en kijken waar ze uit komen. Maar die komen niet op mijn website terecht.

Maar mensen die op mijn Turin Brakes website uitkomen, die heb ik natuurlijk in de pocket. Als ze zoeken op turin brakes lyrics, dan is mijn website wel een van de betere alternatieven. Ze zijn duidelijk geïnteresseerd in Turin Brakes. Daar moet geld uit te halen zijn, of niet dan?

Nou dat valt dus vies tegen. Sinds 2003 ben ik lid van Amazon.co.uk Associates Program. Dat betekent dat je links naar producten om Amazon op je site zet, en als mensen die producten dan kopen, dan krijg je een percentage van. Cash Cash Cash Cash, dus! Nou, ze betalen uit per 20 pond en laat ik het zo zeggen: de eerste cheque moet nog komen. Ook verkoop ik sinds 2006 t-shirts. Of nee, dat zeg ik verkeerd: sinds 2006 is er een t-shirtwinkel op mijn site. Afgelopen december verkocht ik voor het eerst een t-shirt. Maar ik moet nog minstens 15 t-shirts verkopen voordat ik geld zie. Wellicht koop ik er binnenkort zelf één, maar dat is niet helemaal de bedoeling.

Nou heb ik het geluk dat ik mijn websites niet heb om er rijk van te worden. Zowel ditisstefan.nl als turinbrakes.nl heb ik, omdat ik het leuk vind om met html en websites te klooien, te schrijven en te ontwerpen. Dus geld verdienen is niet de hoofdreden.

Maar als ik kiet zou kunnen spelen (mijn Turin Brakes website kost me ongeveer dertig euro per jaar, deze website kost ongeveer hetzelfde), dan zou dat gewoon heel fijn zijn. Zeker op de momenten dat je als student krap bij kas zit en de studiefinanciering is geweest en je nog een maand vooruit moet. Helaas komen mensen naar mijn websites voor informatie, niet omdat ze in het koopstadium zitten. Dan gaan ze natuurlijk ook niet op links klikken – of ja bijna niet. Sowieso klikt maar een paar procent van bezoekers op advertenties, laat staan dat het tot een sale leidt (waarmee het echte geld uiteindelijk wordt verdiend).

Toch is rijk worden op internet niet onmogelijk (hoewel rijk natuurlijk een oprekbaar begrip is). Je moet alleen een goed idee verzinnen voor een website en vanaf het begin al nadenken over hoe je daar ook geld mee kunt verdienen. Dat heb ik bij ditisstefan.nl niet gedaan en bij turinbrakes.nl al helemaal niet. Er zijn mensen die als hobby tien tot twintig sites bijhouden puur om er geld mee te verdienen. Een voorbeeld is www.buysolarpanels.co.uk. Over deze site is nagedacht: hij geeft informatie over relevante items en je kunt meteen doorklikken om te kopen. Zeker als je wat duurdere producten promoot, kun je daar best wat geld mee verdienen. Maar ik ga mijn weblog en Turin Brakes fansite natuurlijk niet ombouwen tot ordinair verkoopblog (ik heb ook niks te verkopen en Turin Brakes CD’s gaan momenteel ook niet als warme broodjes over de toonbank).

Maar dit jaar heb ik me voorgenomen kiet te spelen op internet. Niet als hoogstaand voornemen, wel als idee. Vanaf februari (dan is mijn scriptie als het goed is goedgekeurd en af) ga ik proberen geld te verdienen. Ditismuziek trekt al aardig wat bezoekers en zodra die net zo hoog in de Google Ranking staat als deze site, komen er wellicht ook mensen op terecht die zoeken op “koop naam cd – artiest” of iets dergelijks. En die links staan op ditismuziek (je hebt ze trouwens wellicht ook gezien in de meest recente aflevering van MuziekMening op deze site). En wellicht koopt 1 op de 10000 bezoekers ze dan… Je weet het niet hè. Het is een gokje waard.

Maar ditismuziek pretendeert nog een zeker kwaliteitslabel te hebben. Voor mijn tweede, in februari te beginnen website, gooi ik bijna al mijn principes overboord. Ik begin dan namelijk een Engelstalig weblog waarin ik weinig anders doe dan linken naar de bestverkochte boeken, cd’s en films op Amazon. De bestsellers dus. Onder het motto: “ben niet degene die pas op het verjaardagsfeestje zelf hoort van dat fantastische boek/die fantastische film/die geweldige cd!” Ik ben er stellig van overtuigd, dat mits je het consequent en goed aanpakt (door de juiste zoektermen en degelijke), je wel degelijk (wat) geld moet kunnen verdienen. Natuurlijk word ik er niet rijk van, maar daarvoor heb ik dadelijk M.A. achter mijn naam staan.

Bovendien is het uitgangspunt: geld verdienen zonder er veel voor te doen. Ik heb het al druk genoeg in mijn leven en ik werk al aan leuke sites, dus ik wil niet teveel extra tijd kwijt zijn aan mijn projectjes. Het is dus mijn doel zo min mogelijk tijd aan deze nieuwe sites te besteden. Dus niet meer dan een kwartier per dag. Ik heb immers nog sites waar ik wel om geef en – ook niet onbelangrijk – ik heb een leven (zeggen de mannen in de witte jassen die me iedere avond een pilletje komen brengen). Het nog te starten Engelse weblog voldoet dan aan de volgende punten waar ditisstefan.nl niet aan voldoet:

  • Het is een Engelse website. Dat betekent zo’n 60 miljoen potentiële bezoekers in het Verenigd Koninkrijk alleen al. Bovendien is het met de goedkope pond nu bijzonder voordelig winkelen, dus…
  • Het heeft een duidelijk uitgangspunt (mensen adviseren over hippe nieuwe culturele items) waar ook geld uit te halen valt.
  • De site linkt naar producten die mensen willen hebben.
  • Het kost nauwelijks tijd: ik kies op de site van amazon.co.uk een product uit, typ er een paar regels bij, voeg de productomschrijving van Amazon in, link naar de productpagina op Amazon en klaar is Kees. Als je een week vooruit publiceert, hoef je maar één keer per week daadwerkelijk aan je site te klussen en de rest gaat vanzelf.  Ik hoef geen eigen winkel te beginnen of andere tijdrovende processen door te lopen en concessies te doen.
  • Het roept zoekverkeer op, in plaats van het sociale verkeer waar ik bij mijn huidige sites op mik. Op de toevallige bezoeker na, komen vooral mensen op mijn site die mij kennen of aanbidden 🙂 (geef het maar toe). Daar ga je rekening mee houden. De nieuwe site zal vooral mensen via Google en andere zoekmachines willen scoren. Dat kan door vaak te updaten en duidelijke omschrijvingen te geven. Het sociale aspect speelt nauwelijks een rol. Ik hoef dus niet per sé aan verwachtingen van bezoekers te voldoen, als er maar mensen komen die graag geld willen uitgeven maar te lui zijn om op amazon te zoeken naar iets leuks.

Alle internetgoeroes zeggen “traffic is money”. Het lijkt me als experiment bijzonder leuk om dit uit te proberen. Misschien wordt 2009 wel het jaar van de experimenten. Laten we hopen dat ze goed aflopen. Wellicht doe ik hier wel verslag van het wel en wee, als er niks boeienders in mijn leven gebeurt. Donderdag heb ik bijvoorbeeld scriptiegesprek. En in februari begin ik met de lerarenopleiding en ga ik naar Ray LaMontagne in Utrecht en dat zijn pas de eerste twee maanden. Dat belooft dus wat.

Geef een reactie