Mijn Ideale Universiteitsbibliotheek

Los van het feit dat in een universiteitsbibliotheek alle boeken die je nodig hebt aanwezig moeten zijn (en nog een hoop andere), zijn er nog een aantal belangrijke punten waaraan een UB moet voldoen. Dat merk je vooral op drukke dagen. Ik ben de beroerdste niet en presenteer de huisregels van Mijn Ideale Universiteitsbibliotheek:

 • Per studietafel (acht zitplaatsen) moeten minstens twee zitplaatsen leegblijven. Hierdoor wekt de tafel geen overvolle indruk en kan iedereen in alle ruimte studeren. Bovendien is er dan altijd ruimte voor mijn sociaal leven om plaats te nemen (in dat geval zou idealiter iemand anders die ik niet ken het veld moeten ruimen, om de orde te herstellen).
  figuur1
 • Het is te allen tijde verboden thermoskannen koffie of andere geurende substanties (vloeistoffen) mee te nemen om te nuttigen tijdens de studie. Die luxe heb je thuis. Tip van Stefan: als je koffie wilt tijdens het studeren, blijf thuis.drink
 • Het is verboden om als man de UB te betreden met meer dan 3 verschillende kleuren markeerstiften (en ze te gebruiken). Een leersysteem is handig. Maar met vier stiften ben je gewoon een freak. Of geboren in het verkeerde lichaam.
 • Het is verboden laptops, studieboeken of collegeblokken zo diagonaal te draaien dat je in feite je schuintegenoverbuurman kunt aankijken. Dat je dat niet doet spreekt vanzelf, maar door je laptop enigszins te draaien suggereer je het wel. Hint: IRRITANT!
 • Het is verboden je neus op te halen. Als je niet anders kan, doe het dan in één keer goed en niet twintig keer half. Tip van Stefan: geen zakdoekjes bij je?  WC-papier werkt ook.
 • Het is toegestaan laptophoezen mee te nemen. Tassen zijn verboden, tenzij aantoonbaar is dat alle kluisjes vol zijn. In dat geval mag de tas mee de universiteitsbibliotheek in. Lekker puh.
 • Het is verboden langer dan veertig seconden te overleggen. Het is al helemaal verboden te overleggen in een andere taal dan het Nederlands of met meer dan 2 mensen. stiltegebied
 • Als je bij je kluisje moet zijn en iemand staat ervoor, dan wacht je geduldig. Als er al iemand staat te wachten op iemand anders, is het niet sociaal om haast te hebben en toch voor te kruipen. Tip van Stefan: Geduld is een schone zaake, zegt pa’ke.
 • Het is verboden om in de computerruimte andermans computer te jatten bij het weergeven van een rood scherm. Om dit te voorkomen worden de rode schermen vervangen door een automatisch afsluitsysteem dat de computer afsluit indien deze langer dan een uur niet wordt gebruikt. Na een uur ben je asociaal, daarvoor sociaal.
 • De mandjes zijn net één maat groter dan nu, zodat je laptop er wel gewoon inpast. Tip van Stefan: ga in de KB kijken, die mandjes zijn ideaal.
 • Telefoons zet je op helemaal stil of subtiele tril. Als je tril zo hard is dat alsnog de hele tafel er last van heeft, had dan gewoon je extreem vette ringtone aan laten staan. Tip van Stefan: iedere telefoon heeft een stand waarbij je zowel de trilfunctie als de ringtone uit kan zetten en je alleen door lichtsignalen wordt gewaarschuwd. Net als een spookrijder.
 • Door middel van poortjes wordt bijgehouden hoe vaak iemand in de UB is. Mensen die er vaak zijn krijgen voorrang bij computers, kluisjes en bij studieplekken in tentamenperiodes en andere drukke dagen (tenzij is vastgesteld dat deze mensen irritant zijn, in dat geval wordt de toegang automatisch geblokkeerd).verbodenonbevoegde
 • Het aantal werkplekken is standaard TWEE KEER GROTER dan nodig. Gewoon. Omdat een UB niet vol hoort te zitten.

Maar verder is de UB een prima werkplek.

5 reacties

Ik zeg uitprinten en bij de UB afleveren!
En over die zakdoekjes en wc-papier, volgens mij was het vorige week ook andersom!

Geen WC-papier mee? Zakdoekjes werken ook.

Fatsoenlijk werkende kluisjes is ook een pré. Die rotdingen zorgen ervoor dat ik niet in de UB wil en kan studeren. Ik vertrouw die dingen gewoon voor geen meter. En de portier die ze openmaakt na ‘er zit een jas en een tas in’ mijnerzijds en dan de spullen overhandigt, daar ben ik ook niet zo’n voorstander van.

Heel herkenbaar! Enige puntje waar we het niet eens zijn: koffie. Bij ons mag je alleen water in een afgesloten flesje meenemen (ranja in een afgesloten flesje mag niet…), en ik vind het altijd zo stom dat ik mijn koffie voor de UB op moet drinken. Oh, en wij mogen ook niet eten (weet niet hoe dat in Nijmegen is?), maar daar houd ik me uiteraard nooit aan.

iPods die zo hard staan dat je een meter verderop het liedje herkent vind ik zelf ook behoorlijk irritant…

Achja, het leven van een student is zwaar 🙂

Die mandjes moeten helemaal verboden worden. Het is verdomme geen supermarkt.

Misschien een idee om dit lezenswaardige setje huisregels ook in het Duits te vertalen? De tsunami van germanisering heeft na De Refter ook de UB overspoeld.

Nog een toevoeging: op manisch luidruchtig de keel schrapen staat de doodstraf.

Ik had eerst een regel met doodstraf erin, maar die heb ik uiteindelijk toch maar geschrapt…

@ricardo: kluisjes zijn inderdaad een must, maar die heeft Zoggel al eens behandeld op zijn weblog, vandaar dat ze hier afwezig zijn.

Geef een reactie