De Ondergang Van Ditisstefan.nl

Als in het dagelijks leven mijn website ter sprake komt, dan vragen mensen wel eens “hoeveel mensen komen er nu zo op je site?” Meestal doe ik dan een gok uit de losse pols. Zoals verderop gedemonstreerd, heb ik wel degelijk concrete cijfers, maar die leer ik niet uit mijn hoofd en daarom kloppen die cijfers die ik op zulke momenten noem niet altijd. Nu mijn scriptie erop zit en ik dus geen statistieknerdje meer kan spelen, gebruik ik mijn site maar om wat cijfers rond te strooien. Dat klinkt saaier dan het is. Geloof me… Het is zelfs erg leerzaam. De Stichting Stefan van Ditisstefan.nl nodigt u uit een kijkje te nemen achter de schermen bij Ditisstefan.nl. Eindelijk antwoorden op jullie vragen! Ben ik echt uniek als ik ditisstefan.nl bezoek? Waarom moet de Stichting Stefan van Ditisstefan.nl Anne Hathaway dankbaar zijn? Waarom heet dit bericht De Ondergang van Ditisstefan.nl? Kijk mee achter de schermen…

Oké, misschien is het niet bijzonder leerzaam… Maar het is in ieder geval informatie en we zijn allemaal informatiejunks. En ik doe mijn best om er af en toe een grapje over te maken.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Je bent niet uniek als je ditisstefan.nl bezoekt. Maar als je dit leest en je kent mij, ben je dat een klein beetje. Feit is dat slecht een kleine groep bezoekers hier mij kent. Hoe klein die groep precies is, weet ik niet, maar feit is dat heel veel mensen hier komen via google. Van de laatste 500 bezoekers, komen zo’n 192 mensen terecht op ditisstefan.nl/nl, maar de rest kiest voor andere landingspagina’s:

30    ditisstefan.nl/nl/2007/12/26/vfm-the-princess-diaries-2-royal-engagement/
25    ditisstefan.nl/nl/links/
21    ditisstefan.nl/nl/2007/01/18/treintje/
19    ditisstefan.nl/nl/2009/01/22/mijn-ideale-universiteitsbibliotheek/#comments
9    ditisstefan.nl/nl/biografie/
8    ditisstefan.nl/nl/2008/02/25/dan-heeft-u-gewoon-mazzel-gehad-tot-nu-toe/
8    ditisstefan.nl/nl/category/scriptievoortgang/
8    ditisstefan.nl/nl/vraag-t-stefan/
8    ditisstefan.nl/nl/stichting/

Jawel, jawel… 30 van de 500 mensen komt hier omdat ik ooit over een meisjesfilm heb geschreven. En dan vooral omdat er een link naar een mooie grote foto van Anne Hathaway bij staat. Vraag me niet waarom, maar als u op Google zoekt naar deze actrice, dan staan er bovenaan 4 plaatjes, en als u op die met de rode jurk klikt, dan komt u meteen op ditisstefan.nl. Fijn.

Dat is dus precies de reden waarom ik het grootste deel van de muziekposts alleen nog op ditismuziek publiceer. Ik heb liever dat mensen naar mijn site komen om mijn berichten te lezen. Niet om een foto van een mooie actrice te bekijken (die niet eens in mijn bericht staat(!)). Het verbaast me eigenlijk dat die foto nog niet is verwijderd door de originele uploader.

Als u mij kent en om die reden mijn site bezoekt, bevond u zich tot voor kort met name in het gezelschap van mensen die MP3’s zochten van artiesten waar ik over schreef, mensen (overigens zijn dat vooral Japanners) die foto’s zochten van Anne Hathaway en mensen die mij niet kennen en toch mijn blog lezen (yea, right…). Bloggers die alleen maar over dingen schrijven die veel gezocht worden, noemt met ook wel Googlehoeren (ben benieuwd hoeveel bezoekers dit oplevert :P). Zelf heb ik dat dus nooit echt bewust gedaan, maar van die paar keer dat ik wel een Googlefähig onderwerp aansneed (Kaiser Chiefs, Anne Hathaway) ondervind ik nog steeds de gevolgen. Sinds ik hier ben gestopt met schrijven over muziek, is het bezoekersaantal dan ook ingestort. Echt? Echt… Nou ja, er valt in ieder geval een neerwaardse trend te ontdekken in de afgelopen maanden, omdat ik meer over mijn eigen leven en minder over dat van bekende bands schrijf:

statistiek

Het is een klein plaatje, maar u kunt klikken voor een vergroting. Als u dat doet ziet u dat ik in januari 2008 extreem populair was, met bijna 3000 (blauwe) unieke bezoekers.  Waarschijnlijk omdat ik tot die maand heel erg veel over films en muziek schreef. Daarna kreeg ik het druk en werd ik iets minder populair. Maar met meer dan 2000 bezoekers mocht ik niet klagen. Toen crashte mijn site in mei en heb ik een tijdje op wordpress.com gepubliceerd. Dat deed pijn (zie de dip – en het jaar ervoor laat zien dat de zomermaanden sowieso al rustiger zijn), maar eenmaal terug op de oude stek stegen de bezoekers weer terug naar de 2000. En toen nam ik de beslissing om minder media te bloggen (oktober). Sindsdien lijkt de vrije val weer ingezet. Daar gaan mijn Google bezoekers… En mijn site… Mijn site gaat ten onder (voor het record: de maand januari was nog niet helemaal voorbij toen ik deze screenshots maakte)!

Ik kan niet zeggen dat ik er rouwig om ben, al die niet terugkerende bezoekers. Ik hoop dat ze in plaats daarvan naar ditismuziek gaan (maar dat lijkt vooralsnog tegen te vallen). Ik heb echter het idee dat het dieptepunt nu bereikt is. Vanaf nu komt het goede soort bezoeker naar mijn site!

statistiek2

Jawel, week 50 was het ultieme dieptepunt (samen met week 2) en sindsdien gaan we weer de lift in (vind ik). Hopelijk met mensen die direct naar mijn site komen (dat zijn die 192 op 500 hits die ik al eerder noemde). De afgelopen week kom ik uit op 400 blauwe / unieke bezoekers. Overigens zijn de oranje bezoekers de terugkerende mensen. Dat zijn er nog geen 100 (maar het is in ieder geval een relatief constante groep).

Wat is nu mijn plan om de Ondergang van Ditisstefan.nl te stoppen? Dat is er niet. Ik ga ervanuit dat zolang ik niet al mijn muziek, boek- en filmlogs wis, dat er dan Anne Hathawayfans op mijn site komen (en had ik Carice van Houten al genoemd?). En ik wil mijn oude logs helemaal niet wissen. Hopelijk kan ik de kwaliteit van mijn logs zo houden dat het aantal oranje (terugkerende) bezoekers constant blijft. En dan ben ik eigenlijk wel tevreden (als ze af en toe bereid zijn te reageren of sterretjes te geven aan mijn berichten). Ik begin in ieder geval geen campagne om meer mensen te trekken. Ik zit nu op gemiddeld 56 unieke bezoekers per dag – en dat is meer dan genoeg.

Nu dient zich binnenkort een probleem aan. Als ik vanaf maart stage ga lopen, dan gaan die kinderen mij natuurlijk googlen (of hyven, of facebooken, of myspacen). Want ieder jongmens zit tegenwoordig op hyves en dergelijke. En hoewel dat natuurlijk een nieuwe interessante doelgroep is (sms nu ‘STEFAN AAN’ naar 4442!), ben ik niet heel blij dat al die kinderen mijn avonturen willen gaan volgen. Niet dat ik van plan was over alle bijzondere incidenten te bloggen alhier, maar op deze wijze wordt het erg riskant om ook maar met een woord over mijn stage te reppen. Nee, daar moet ik nog iets op verzinnen. Iemand een goed idee?

6 reacties

Namen en klasnamen fingeren. Dat werkt. Daarnaast, hoewel ik er een enorm tegenstander van ben, is een jonge docent het vrijwel aan zichzelf verplicht zijn hyve/facebook/myspace af te schermen om zodoende alle hysterische pubers weg te houden.

Conclusie van de statistieken: mensen bezoeken Ditisstefan.nl alleen als studie-ontwijkende bezigheid, niet in de zomer wanneer ze tijd voor echt leuke dingen. Ohhhhhh.

Verder kun je er natuurlijk gewoon gebruik van maken dat je leerlingen je gaan googlen: post gewoon ‘per ongeluk’ dat dat ene irritante kindje met zn grote bek na afloop van de les huilend bij je kwam omdat ie een drie had gehaald. Who’s the nerd now, om maar ns met je eigen woorden te spreken. Of je maakt een vaste moeilijke-woordenrubriek, waar je er 1 per maand van in de toets stopt: zie de bezoekersaantallen omhoog gaan en adverteer!

Die zomerdip komt ook omdat mijn site toen was verwijderd overigens. Niet alleen omdat mensen iets beters te doen hebben :). En je suggestie is natuurlijk geweldig, alleen misschien niet helemaal ethisch :P. Ik zie het wel al helemaal voor me ;).

Geef een reactie