Beste playlistsamensteller van 3fm,

Beste playlistsamensteller van 3fm,

Vroeger luisterde ik veel naar de klanken die zo rond 96 fm mijn kamer werden ingeslingerd. Ik was een fervent luisteraar van de Mega Top 50/100/50, luisterde Stenders Vroeg in de ochtend en moest vaak lachen om Ruuddewild.nl in de middaguren. Maar ik werd ouder en mijn muzieksmaak beter (al zeg ik het zelf). En dus moest ik op een zeker moment constateren dat de muziek die ik wilde horen niet door 3fm werd gedraaid. Een enkele uitzondering daargelaten, natuurlijk. Ik luisterde vooral nog naar muziek via internet en ontdekte op een gegeven moment Kink FM.

Maar de laatste tijd bereiken mij verontrustende berichten. Vorig jaar werd uit het niets Sia aan de playlist toegevoegd, eerder dit jaar stond 1517 van The Whitest Boy Alive ineens op de playlist en nu wordt ook Phoenix gedraaid. En ook Bell X1, Camera Obscura, Jack Penate en White Lies vinden we op de 3fm playlist. Wat is hier aan de hand? Wordt mijn muzieksmaak ineens (weer) hip? En wat betekent dit voor het volgende Turin Brakes album?

Wat het ook moge zijn, de gevolgen zijn in te delen in positieve en negatieve… Positief: mijn rol als trendsetter wordt (wederom) bevestigd. Negatief: gave concerten waar ik naartoe wil zijn sneller uitverkocht. Zo ook Phoenix op 4 juni 2009 te Trouw, Amsterdam. Verdammt! Scheisse! Ik was eerst!

Maar ik dwaal af. Essentieel vraagstuk is of ik radio 3 weer op moet zetten tijdens het werken, in plaats van Kink FM, bijvoorbeeld. De twee voornaamste redenen om 3fm niet meer op te zetten waren enerzijds de playlist (en het gebrek van inbreng van de dj hierin – want dj’s hebben best vaak een goede muzieksmaak) en anderzijds de niet grappige dj’s.

Nou, laatst hoorde ik toevallig een stuk van de Coen & Sander show, toen ik in de auto zat, en het was heel erg NIET grappig. Zo niet grappig dat ik zin had om op te bellen en te zeggen dat ze NIET grappig waren. Maar ik hield me in. Als je dan toch 3 uur radio moet vol kletsen, huur dan écht grappige comedians in. Die kunnen dat. Neem nu BBC 6music. Iedere zaterdagochtend maken Adam Buxton en Joe Cornish een ochtendshow. Drie uur lang grappige anekdotes, e-mails van luisteraars en vaste rubrieken. Aangevuld met een stevige portie indiemuziek. Adam en Joe zijn bovendien niet alleen grappig, ze hebben ook passie voor muziek. 6music werkt met een vaste playlist, maar de dj’s mogen een aantal nummers per uitzending zelf kiezen (dat geldt overigens ook voor een aantal 3fm dj’s als ik me niet vergis). Deze freeplays worden expliciet benoemd door de presentatoren en ook nog eens uitgebreid verantwoord. Daaruit straalt een stukje professionaliteit én passie voor het vak die bij Coen en Sander met hun eindeloos gewauwel ver te zoeken is. Vaak praten ze over de muziek heen – voor zover er al muziek wordt gedraaid (8 nummers in één uur is veel). Als je niks boeiends te zeggen hebt, draai dan gewoon extra platen. Of zorg dat je grappige mensen in de studio hebt die de tijd kunnen vullen.

Natuurlijk zijn de Coen & Sander show en de Adam & Joe show niet helemaal te vergelijken. Coen & Sander moeten vijf dagen per week werken, Adam & Joe slechts één. 3fm wil de strijd aangaan met andere radiozenders, 6music is een digitale radiozender die nooit de grootste van Engeland kán worden. Daarnaast zitten Coen & Sander op het enorm belangrijke drivetime slot, terwijl Adam & Joe op zaterdagochtend hun gang kunnen gaan. Maar op een tijdstip dat 3fm (waarschijnlijk) het grootste publiek trekt (op de ochtendshow na, wellicht?), zou de zender een visitekaartje moeten afgeven voor de rest van de dag: leuke dj’s met leuke rubrieken en vooral ook LEUKE muziek.

Terwijl ik dit alles typ, luister ik nogmaals naar de Coen & Sander show. Het zijn geen onaardige mensen hoor, vast niet. Maar erg grappig zijn ze ook niet. En het lijkt ze niks uit te maken wat er wordt gedraaid. Erg jammer.

Dus Kink FM, ik blijf nog even naar jou luisteren. Ook al wordt de 3fm playlist dan langzaam beter.

Groet,

Stefan (van ditisstefan.nl)

3 reacties

Ik kan er niets aan doen, maar ik ben het gewoon niet met je eens 🙂 Ik vind C&S echt briljant, luisterde er eerst elke dag naar en vind het jammer dat ik het nu vaak mis door werk.

Maar goed, we hoeven het niet altijd eens te zijn he 😀

Ik moet zeggen dat Coen en Sander mij ook vrij snel de strot begonnen uit te hangen (te veel stom gegrap in verhouding tot muziek), maar ik vind bijvoorbeeld Gerard Ekdom en Paul Rabbering wel hele goede shows maken. En van 12-14 kan ik ook nog wel luisteren naar Rob Stenders. Ik vind het alleen altijd irritant als er reclame (+ journaal) komt, dus regelmatig luister ik ook naar zo’n ‘alleen maar muziek’ zenders als Veronica top 1000 e.d.

Geef een reactie