Een Week Muziek

Naast de cd-recensies die ik af en toe publiceer op ditisstefan.nl, wil ik toch meer over muziek blijven schrijven. Niet alleen op ditismuziek dus. Ik wil proberen om met enige regelmaat (bijvoorbeeld iedere week, maar laat ik niet te hard van stapel lopen) op zonder vijf liedjes aan te stippen die mijn soundtrack voor de werkweek zullen zijn. Vijf liedjes voor vijf werkdagen dus. Vandaag de eerste aflevering. Laat vooral weten welke nummers je wel en niet leuk vindt!

petelawriePete Lawrie – A Little Brighter

De nog vrij onbekende, Australische singersongwriter Pete Lawrie had de afgelopen week een topweek (in ieder geval wat betreft bezoekersaantallen op zijn Myspace. In Engeland werd namelijk de Mercury Music Prize uitgereikt. Winnaar was rapster Speech Debelle. En die had net een samenwerking met Lawrie opgenomen (Black & Blue). Het is een alleraardigst werkje geworden (en is vrijwel overal op internet gratis te downloaden), maar het valt wat mij betreft in het niets bij Petes mooie debuut, A Little Brighter.

De clip van dit nummer verscheen recent op YouTube en is het uitzitten waard. Een oude man droomt zijn leven. Erg mooi gedaan. Een hit zal het niet worden, maar wellicht pinkt hier en daar een muziekliefhebber een traantje weg. De boodschap is simpel: You make it all a little better, you make it all a little brighter. I could hold you forever, or at least for tonight.
YouTube >>

Kings+of+ConvenienceKings of Convenience – Me In You

We hebben lang op de nieuwe Kings of Convenience moeten wachten, maar aan het einde van de maand kunnen we Declaration of Dependence in zijn geheel horen. Inmiddels heeft een vijftal liedjes de weg naar het web gevonden. De meest recente is Me In You. Tegen alle verwachtingen in gaat het liedje niet over seks, maar over vrouwen die niet weten wat ze willen. Denk ik. Ooooooh there’s a little bit of me in you, gathering what you’ve lost.

De Kings of Convenience verpakken het altijd zo dat het heel aardig klinkt, maar stiekem best onder de gordel kan zijn. De heren spelen volgende maand een uitverkochte show in Paradiso. Drie keer raden wie daarbij is? Juist: ondergetekende. De rest van Nederland kan nog naar Watt Rotterdam. Drie keer raden wie daar ook bij is…
MP3 (gratis? ja echt!) >>

AthleteAthlete – Ghosts From The Past

Recent verscheen het vierde album van de sympathieke Engelse band Athlete. Of het album volledig weet te overtuigen, leest u binnenkort in mijn recensie (tipje van de sluier: helaas niet). Dit liedje komt echter niet van dat album. Het is de b-side van de vinylsingle Superhuman Touch. Het is een vrij simpel liedje, maar de elektronische bliepjes in combinatie met de niet te overdreven zang (maar wel genoeg ‘ohs’) raken bij mij de juiste knoppen.
MP3 (zolang de voorraad strekt) >>

Ian-Brown-StellifyIan Brown – Stellify

Ik heb me nooit verdiept in het werk van Ian Brown, of zijn voormalige band The Stone Roses. Er zijn genoeg bands die beweren door het werk van de beste man te zijn beïnvloed (Oasis, bijvoorbeeld), maar mijn aandacht trok het allemaal niet. De afgelopen dagen zit dit nummer echter verrassend vast in mijn hoofd… Ik heb het over zijn nieuwste single Stellify. Volgens mij lijkt het pianoriffje op een ander – recent – liedje, misschien Kids van MGMT, maar ik ben er nog niet helemaal over uit. Andere suggesties (wellicht is het van…?) zijn welkom. Het is hoe dan ook ongelooflijk catchy. Beoordeel zelf. Enige manco van dit nummer is wellicht dat de cd-versie bijna vijf minuten duurt. Maar in de video is dat mooi ingekort tot drieënhalve minuut.
Video (ja, hij heeft een drugshoofd, maar hij heeft vast een leuker leven) >>

newstarTurin Brakes – The Sea Change

Vanavond (zondagavond 13 september) viert Turin Brakes haar tienjarig bestaan in het oudste nog werkende theater van London (Drury Lane). Ik ben daar helaas niet bij. Het voelt niet goed dat ik er niet bij ben, maar er dient zich vast gauw een volgende gelegenheid aan. Al moet ik het ingehuurde koor en andere extravaganza nu aan me voorbij laten gaan.

Begin 2010 verschijnt in ieder geval een nieuw album van mijn geliefde gitaarduo. The Sea Change is één van de nummers op de nieuwe plaat, hier uitgevoerd in akoestische versie in een Brits radioprogramma.
Video (of ja, video…) >>

Geef een reactie