Andrew Bird inspireert in Groningen

Het is alweer even geleden, maar voor de volledigheid wil ik hier toch nog enkele opmerkingen maken over Andrew Bird in De Oosterpoort (19 augustus 2009). Dat is best moeilijk. Andrew Bird is namelijk zowel makkelijk als moeilijk te beschrijven.

Makkelijk
Hij is een klassiek geschoolde popartiest die vooral met behulp van looppedaal en viool sterke songs neerzet.

Moeilijk
Hij is een vage violist die bovendien vage teksten zingt op soms vage, ontoegankelijke muziek.

Nou dat viel nog best mee.

In Groningen zette Andrew Bird in ieder geval, met band, een mooi optreden neer. Het voorprogramma – vergeef me: ik ben de naam even vergeten – zag er net iets te opgemaakt en gekunsteld uit (en zo klonk het vaak ook). Nu zou je dat van Birds cd’s ook kunnen zeggen, maar in ieder geval niet van zijn optreden. Ja: sommige nummers worden loopje voor loopje met de viool opgebouwd, maar Andrew kan wel degelijk rocken. Met viool dan.

De eigenzinnige klank die de virtuoos produceert in zijn nummers, kan echter ook gaan vervelen. Als Andrew voor de zoveelste keer zijn viool pakt en het pedaaltje indrukt, dan is het moeilijk een zucht te onderdrukken. Gelukkig greep de beste man ook af en toe naar zijn (mooie) gitaar.

In totaal zette Andrew echter een compleet en mooi optreden neer. Uiteindelijk zijn zijn nummers gevarieerd genoeg om verveling tegen te gaan en zeker als je een beetje bekend bent met zijn werk is het een genot om de man live aan het werk te zien. Hij heeft de afgelopen jaren een aardig oeuvre opgebouwd, waarvan de hoogtepunten bijna allemaal langskwamen in de kleine zaal van De Oosterpoort. De nieuwe nummers (van Noble Beast) bleven daarbij zeker overeind. Maar het waren de oude nummers die live het meeste indruk maakten. Daar komt bij dat Birds concerten erg verfrissend zijn tussen alle standaard Britse gitaarbandjes die ons land regelmatig bezoeken. Aan het eind van de avond overheerste bij mij een gevoel van bewondering en creativiteit. Wat dat betreft was het concert van Bird vooral erg inspirerend.

Mischa maakte een video van Imitosis, live in De Oosterpoort >>

Geef een reactie