Stefan leest: De Millennium trilogie (1)

Stefan leest: De Millennium trilogie

Voortgang: boek 1 (Mannen die vrouwen haten), blz. 328.
Aantal doden:
1 (één)
Aantal vrouwonvriendelijke passages: 1 (één)
Huidige gemoedstoestand: Altijd balen, een lang hoofdstuk als je net te moe wordt om te lezen.
Huidige waardering: Het is allesbehalve glad geschreven, maar leest lekker weg.
Zweeds gerecht van de week: Köttbullar

“Die Stefan heeft ook geen discipline! Hij doet al twee jaar over Oorlog en Vrede en hij is nog niet eens voorbij de 100 pagina’s! Volgens mij leest hij alleen maar stripboeken!”

Nou, dat is wat té stellig beweerd. Hoewel ik er nog niet zeker van ben dat Oorlog en Vrede verleden tijd is, wil ik bij dezen een nieuw project beginnen. Stefan leest De Millennium trilogie. Iedereen denkt: “wow, dat zijn kei hippe gave verantwoorde boeken, die moet ik ook lezen!” Drie dikke delen… Dat is echter nogal een investering van tijd en moeite, dunkt me. Dus zal ik wel even bepalen of je eraan moet beginnen. Vooralsnog huppel ik dus door het eerste deel. En met rasse schreden tot nu toe: ik ben al op bladzijde 328! Inderdaad, dat is nog eens andere koek!

Tot nu toe is het een prima boek om te lezen. Stieg Larsson doet uitgebreid de hele geschiedenis uit de doeken en vindt het daarbij niet erg om zijsporen te bewandelen. Gelukkig gooit Larsson altijd wat kolen op het spreekwoordelijke vuur als dit dreigt te doven. Desondanks duurt het zo’n driehonderd pagina’s voordat Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist bij elkaar komen én er schot in de centrale zaak begint te komen. En ik maak mij geen illusies, het zal de rest van de 560 bladzijdes gaan duren voordat er witte rook uit de schoorsteen komt, als het niet nog twee delen langer duurt. Ik hou u op de hoogte (waarbij ik overigens geen spoilers zal weggeven – ze gaan allemaal dood – oh nee)…

Geef een reactie