Spotify gelanceerd: StefanSpotified#002

Afgelopen dinsdag is Spotify officieel in Nederland gelanceerd. Dus vanaf nu kun JIJ (ja, JIJ ja) het programma downloaden en vervolgens gratis muziek streamen (of ervoor dokken). Op kantoor is iedereen om en iedereen is driftig aan de slag gegaan met playlists maken. Ik presenteerde vorige week mijn eerste tientracker met gewoon leuke liedjes. Ik probeer redelijk actueel te zijn, maar wijk daar graag vanaf als ik een vet oud nummer ontdek. Dus hier zijn weer tien nummers, op de eerste paar na zijn ze allemaal erg vrolijk (en soms zelfs cheesy). Misschien komt het omdat het mooi weer is, of omdat ik gewoon vrolijk ben… Wie zal het zeggen…

StefanSpotified #002

hier luisteren

01 Benjamin Winter & The Make Believe – Islands
Benjamin Winter speelt mooie liedjes, maar het is me tot nu toe nog niet gelukt hem live te zien. Minstens twee keer heeft hij opgetreden in Nijmegen en allebei de keren was ik er net niet. Fijn. Islands komt van zijn nieuwe cd, The Wind Blows Very High. Mooie cellobegeleiding (tenzij het toch gewoon violen zijn) bij een klassieke begeleiding: piano, gitaar en drums. Mooi liedje dus. Niet legendarisch, maar wel mooi.

02 Phil Campbell – Saviour Song
Phil Campbell staat bij mij als de singer/songwriter die ooit in het voorprogramma van mijn favoriete band hoge verwachtingen opriep en ze vervolgens niet waar kon maken. Ook Saviour Song is niet mijn favoriete album allertijden, omdat Phil zijn singer/songwriter liedjes mixt met rockachtige uithalen en distortion. Saviour Song is een voorbeeld van hoe goed dat kan gaan. Het begint rustig en explodeert na het tweede couplet. Jammer genoeg staat het album niet vol met dergelijke pareltjes. Of misschien snap ik het gewoon niet…

03 Peter and the Wolf – Chemistry Set
Peter and the Wolf uit Manchester lijkt een doodlopende zaak. De zanger heeft al aangegeven dat hij zijn volgende album waarschijnlijk solo gaat maken en onder een andere naam. Jammer, want Peter and the Wolf is een kek leuk bandje, waarvan ik de debuut EP ooit toegestuurd kreeg van het platenlabel waar ook I Am Kloot en Indigo Jones op zaten. Nu, 2010, is er dus Golden Stars, het debuutalbum en dit is een verrukkelijk lekker leuk zomers liedje. Slaggitaartje, zang en dan ineens: viooltjes, piano en koortjes. Ik ga er spontaan van dansen. Het album is een mix van stijlen (van rock tot folk en weer terug). Er staat nog een enorm catchy liedje op (Talk About You), dus die hoor je vast volgende week in de playlist. Remember love in a test tube? It’s worth the while!

04 The Flaming Lips – Race for the Prize
Van The Flaming Lips ken ik duidelijk niet genoeg liedjes.  Dit is een prima liedje met een hoop loop-effectjes erin. Daaronder schuilt een mooi gitaarpopliedje en dat ontdek ik eigenlijk tien jaar te laat. Niet dat ik niet bekend was met The Flaming Lips, maar ik kende alleen later werk. Dat is eigenlijk alles wat ik er over te zeggen heb.

05 Kate Nash – Do-Wah-Doo
Alsof we nog niet happy genoeg waren, vanaf nu gaan we echt los. Kate Nash mag dan weer een bitter liedje uit haar hoed hebben getoverd (But I think she’s a bitch!), bitter klinkt het zeker niet. Het is veel vrolijker dan alle liedjes op haar debuut bij elkaar (dat overigens ook niet bepaald vrolijk was). Heel veel pampampampampampams, trompetten, achtergrondkoortje en een lekker vies maar veilig drumpartijtje en klaar is kees. Of Kate, in dit geval.

06 Lucky Fonz III – Ik Heb Een Meisje
Wie had gedacht dat Luck Fonz III ooit nog Nederlands zou gaan zingen? Nou ja, het is dat ik al eerder een keer YouTube-filmpje kreeg toegezonden, nog voor Life Is Short volgens mij, waarin hij Ik Heb Een Meisje als encore speelde.  Toen speelde hij het solo, op deze studioopname, die wel eens goed het eerste zomerliedje van dit jaar kan gaan worden (van Nederlandse bodem in ieder geval), wordt Fonz begeleid door wat ik zou willen bestempelen als een Skik-achtige band. Het is een beetje Op Fietse maar dan met wat Spinvis erbij. Denk ik. Het is even wennen, zo op zijn Nederlands, maar het werkt.

07 Ellie Goulding – I’ll Hold My Breath
Tsja, die cd van Ellie Goulding is stiekem toch best wel goed. Lach me maar uit om mijn cheesy liedjes dit keer, maar dit is toch gewoon HEEL leuke muziek? Toch? Als een lief Engels meisje met hoge stem zingt: Until you see me in your dreams we’ll stay awake beneath the trees, we’ll watch the buildings turn to dust – a sky of diamonds just for us. You are the risk I’ll always take the only branch I’ll never break – those fears we’ll blow them all away… Dan kun je niet anders dan accepteren dat er nog iets goeds in de mens zit…

08 Alphabeat – DJ
Oké, nu is het erop en erover… Als je in één keer doorluistert zonder te stoppen, dan ben je dadelijk hyper en klaar om de stad in te gaan en te feesten. Het Deense Alphabeat herhaalt hier het recept van eerdere successen: zanger en zangeres zingen om de beurt en lanceren vervolgens een catchy refrein. Eigenlijk valt er niet veel over te zeggen. Dit soort liedjes moet je niet analyseren, maar beleven.

09 Aura Dione – I Will Love You Monday (365)
Bij mijn radioshow op Nijmegen1 wordt de muziek altijd alvast in de playlist gezet. Af en toe moet daar nog iets aan aangepast worden (bijvoorbeeld als het rukmuziek voor de zaterdagmorgen is), maar soms ontdek ik zo een nieuw leuk liedje. Aura Dione ontdekte ik op deze manier. Ze komt uit Denemarken en ik geef het toe: het is geen briljant nummer, maar het blijft zo lekker hangen. 365 days and nights, 365 tries to make it right.

10 Marina and the Diamonds – Oh No!
Wederom een meisje dat catchy liedjes zingt. Eerlijk is eerlijk: ik heb niet de indruk dat zij erg lang gaat blijven hangen, maar dit nummer is bijzonder goed te pruimen. Het rekent in ieder geval met alle mensen die een mening over je hebben, een sentiment dat ik zelf wel kan waarderen… De lage / hoge stem van Marina gaat op een gegeven moment wel een beetje jeuken, maar in kleine porties is het best leuk. Vandaar.

Vrees niet: ik denk niet dat de playlist van volgende week nóg vrolijker kan zijn…

1 reactie

Geef een reactie