Nabeschouwingen (2)

Dit WK Voetbal volgt Stefan de wedstrijden (net als tijdens het EK)… Alle wedstrijden? Nee, niet alle wedstrijden. Hij gaat in ieder geval iedere dag iets proberen te zien. Daarna gebruikt Stefan zijn gebrekkige voetbalkennis om hier een analyse te schrijven. Gut-feeling en valse hoop: dat zijn de twee pilaren van zijn nabeschouwingen.

Dag 1

Zuid-Korea – Griekenland 2-0 (voorspelling: 2-1)
Je weet het van tevoren nooit zeker, maar dat Griekenland zo teleur zou stellen… Zuid-Korea speelde niet perfect, maar wel enthousiast en fanatiek. Griekenland speelde klungelig en zonder een greintje doorzettingsvermogen. Pas in de tweede helft, na een aantal Griekse wissels, kwamen de Grieken een beetje op stoom. Er kwam zowaar een paar kansen aan te pas voor de Europese kampioenen. Een tegengoal zat er echter niet in, waardoor ik geen maximale score binnenhaalde bij mijn wk-pools. Je zou verwachten dat de lange Grieken af en toe een kopduel konden winnen, maar de kleine spelers van Zuid-Korea waren veel gevaarlijker in de lucht. Slechts de kleinste Griek voorin werd enigszins gevaarlijk. Pijnlijk voor Griekenland en mooi voor Zuid-Korea, die met dit spel zeker kans maken op een plek in de volgende ronde. Griekenland leek overal in te geloven, behalve in de overwinning. Dan maak je het jezelf wel heel moeilijk.

Argentinië – Nigeria 1-0 (voorspelling: 2-1)
Deze wedstrijd kon eerlijk gezegd alle kanten op… Argentinië kon alle verwachtingen overtreffen of Nigeria kon gaan stunten. Toen de wedstrijd begon, leek het snel duidelijk: Argentinië zou dit varkentje gaan wassen. Binnen tien minuten 1-0. Ik vreesde het ergste voor de Nigerianen en mijn pool. Toen gebeurde er echter iets geks bij de Argentijnen: ze konden niet meer scoren. Bovendien: in tweede helft was het Nigeria die steeds gevaarlijker werd. Helaas ontbrak het de Nigerianen aan techniek om de kansen te benutten, maar hun discipline en hun ijver was meer dan voldoende. Waar Maradonna als klein dik ventje zich op liep te winden over niet gegeven kaarten of een te laat fluitsignaal, oogde de Zweedse coach, leunend tegen een ijzeren paal, de rust zelve. Voor beide ploegen geld dat ze beter moeten gaan spelen, willen ze de finale halen, maar voor Nigeria is de nood iets meer aan de man.

Engeland – Verenigde Staten 1-1 (2-0)
Dat was balen voor de Engelse doelman. Het spreekt natuurlijk niet in het voordeel van de Engelse Elf dat ze maar één keer scoorden. Want zelfs een (klungelige) tegengoal moet je te boven kunnen komen als team. Dat lukte Engeland niet en in die zin is het niet meer dan terecht dat de wedstrijd in 1-1 eindigde. Ik vind het jammer, want ik heb Engeland best hoog zitten om de een of andere reden en ik hoop dan ook dat ze de volgende ronde zonder problemen bereiken en een eind gaan komen, maar dan zal er iets meer daadkracht getoond moeten worden dan in het uur van de wedstrijd dat ik heb gezien.

In beide pools sta ik op de vierde plaats. Hopelijk wordt vandaag een betere dag. Eerst het niemendalletje Algerije – Slovenië, daarna Servië – Ghana en vanavond dan iets met de potentie tot WK-allure: Duitsland – Australië.