Stefan leest: De Millenniumtrilogie (4)

Voortgang: boek 3 (Gerechtigheid), uit!. 
Aantal doden:
heel veel.
Aantal manonvriendelijke passages: 4 (vier)
Aantal vrouwonvriendelijke passages: in het derde boek verrassend weinig
Huidige gemoedstoestand: The work is done.
Huidige waardering:
drieënhalf uit vijf.
Zweeds gerecht van de week: Klyftpotatis

Eerlijk is eerlijk, halverwege het derde boek kwam ik een beetje vast te zitten. Niet omdat het boek slecht of saai werd, maar er zit een zeker dood punt in het derde boek. Dat speelde mij met name parten omdat het boek zo dik was. Als ik dan moest kiezen welk boek ik meenam in de trein, dan werd dat meestal niet Gerechtigheid. Je tas is namelijk meteen een kilo of twee zwaarder.

Gelukkig is het slot magnifiek te noemen. De laatste honderd bladzijden voor de epiloog zijn erg sterk. In dit boek werken we naar de rechtzaak omtrent Lisbeth Salander toe en deze wordt op bijzondere wijze beschreven. Ondanks het feit dat de lezer weet dat er vrij weinig fout kan gaan, is de rechtzaak wel degelijk spannend. Omdat je weet dat “dit” het moment is. Hier heb je naartoe gelezen. De rechtzaak zelf blijkt nog steeds een pageturner. Larsson weet vrijwel alle eindjes aan elkaar te knopen en op bevredigende wijze af te handelen.

Enige minpunt (spoiler alert) is de totale afwezigheid van de zus van Lisbeth. Deze zus wordt in ieder boek wel een paar keer genoemd, maar we leren haar nooit kennen. Wellicht heeft Larsson hiervoor gekozen, omdat Lisbeth zich totaal niet voor haar zus interesseert. Ze geeft niet om mensen, laat staan om haar zus. Toch heeft er tegen het einde van het boek een kentering plaatsgevonden in haar karakter, die het in theorie mogelijk zou moeten maken dat Lisbeth zich wel voor haar zus gaat interesseren. Bovendien is het nauwelijks voor te stellen dat deze zus zich niet zou interesseren voor het lot van haar zus, hoe groot de barst in hun relatie ook moge zijn. Waarscnijnlijker lijkt het mij dan ook dat Larsson deze draad bewaarde voor een nieuw boek. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Er schijnen 250 tot 300 bladzijdes van een vierde boek te zijn, maar of die ooit zullen verschijnen?

2 reacties

Geef een reactie