Stefan kijkt: Sherlock

Laat ik maar meteen uit de kast komen: ik heb nog nooit een boek of verhaal over Sherlock Holmes gelezen. Ook alle tv-series zijn aan mij voorbij gegaan en de film Sherlock Holmes met Robert Downey Jr heb ik wel gezien, maar die kon me niet overtuigen.

Waarom keek ik dan toch zondagavond naar de eerste aflevering van Sherlock, een nieuwe BBC-serie die de verhalen van Sherlock in de 21ste eeuw situeert? Niet slechts omdat Martin Freeman Doctor Watson speelt, maar ook omdat de serie wordt gemaakt door Steven Moffat, eerder verantwoordelijk voor de BRILJANTE miniserie Jekyll. Dit was een moderne bewerking van de klassieker Jekyll & Hyde. Overigens schreef Moffat ook al voor de comedyserie Coupling en de aankomende Kuifje-film (die wordt geproduceerd door Steven Spielberg en in 2011 uitkomt – met in de hoofdrol Jamie “Billy Elliot” Bell). In ieder geval gaat Steven Moffat heel groot worden. De BBC heeft hem begin dit jaar het instituut Doctor Who toevertrouwd en nu dus ook Sherlock. Afgelopen zondag keken 7,5 miljoen Britten naar de eerste aflevering van de driedelige serie en de BBC heeft al verkondigd dat ze meer afleveringen willen.

Dat wil ik ook. Ik associeerde Sherlock Holmes altijd met trage verhalen, mysterieuze omstandigheden die te langzaam opgehelderd worden. Niets van dat alles – in anderhalf uur wordt er een mooie thriller opgezet én afgerond. Sherlock is een soort wereldvreemde, sociaalgestoorde geniale detective, Watson een getraumatiseerde veteraan die een verzetje nodig heeft. Sms’jes, Google Maps en smartphones: ze zitten allemaal in deze nieuwe serie, maar uiteindelijk zijn het toch de redenatieskills van Sherlock die de doorslag geven. De dialogen zijn sterk, het tempo ligt hoog maar niet te hoog. Bepaalde elementen zijn gebleven (Baker Street, de huishoudster), maar er is een frisse draai aan gegeven. Er zit zelfs wat humor in. Dit is topentertainment.

Kritiek? Geen kritiek? Toch wel… Als er één kritiekpuntje was afgelopen zondag, dan is het wel dat het nooit echt spannend werd. Ja, je wilde weten wie de moordenaar was en hoe Sherlock hem in de kraag ging vatten, maar echt eng werd het nooit. Hoewel ik niet te heldhaftig ben aangelegd, hoop ik dan ook dat de volgende aflevering iets enger is, of in ieder geval spannender. De rest zit in ieder geval meer dan goed. Van harte aanbevolen.

Sherlock, zondagavond BBC 1 (21:30 uur Nederlandse tijd).

2 reacties

Hmmm, moet ik toch maar eens kijken dan. Gisteren bijna gezien, maar het was al een half uur bezig toen ik zag dat het erop was, dus maar niet meer gekeken.

Geef een reactie