“Flash is wel degelijk een open techniek”

Dit artikel verscheen eerder in CHIP 06-2010 en iCreate 19, te bestellen via www.chip.nl. Volg CHIP op Twitter.

Op hetzelfde moment dat CS5 op de markt verschijnt, zijn er steeds meer kritische geluiden te horen over Adobe. Apple zet zich steeds nadrukkelijker af tegen het bedrijf en boze tongen beweren dat Flash op korte termijn vervangen gaat worden door HTML5. Het zijn roerige tijden voor Adobe. Een interview met Klaasjan Tukker.

Het verhaal van Adobe begint in de jaren tachtig als het bedrijf start met het ontwikkelen van een standaard om documenten op een uniforme manier uit iedere printer te laten komen (PostScript). Later ontwikkelt Adobe een standaard die ervoor moet zorgen dat documenten er op ieder apparaat hetzelfde uit zien (PDF). Dit is nu vanzelfsprekend maar de uitwisseling van documenten tussen verschillende Word-versies verliep in die dagen niet altijd soepel. Inmiddels is Adobe één van de grotere softwarebedrijven ter wereld. Sinds de overname van Macromedia is Adobe ook eigenaar van de veel gebruikte Flashtechnologie. Hierdoor is Adobe heer en meester op het gebied van creatieve ontwerpprogramma’s en webtechnologie. Maar de tijden veranderen: de combinatie desktop pc met Windows en Internet Explorer is niet vanzelfsprekend meer. Internet wordt op steeds meer manieren gebruikt. Klaasjan Tukker komt tot dezelfde conclusie: “Je ziet dat de markt steeds diverser wordt, in plaats van uniformer. Kijk naar de browsermarkt, naar de diverse soorten gadgets. Voor al die markten moet content worden gecreëerd.”

HTML5
HTML5 is hot op internet. De nieuwe taal waarmee webpagina’s kunnen worden gemaakt, ondersteunt een aantal mogelijkheden die Flash nu ook ondersteunt. HTML5 wordt vaak gezien als een bedreiging voor Adobe. Klaasjan Tukker vindt dit beeld erg zwart-wit. “Vaak zie je media de uitersten opzoeken. Het is óf HTML5 óf Flash. Daarbij wordt vaak vergeten dat wij ook in het consortium zitten dat HTML5 ontwikkelt. Al die platforms vormen een uitdaging. Je hebt verschillende videoportals, zoals YouTube, Vimeo en Uitzending Gemist. Die hebben allemaal wensen en eisen. Vorig jaar lieten we op een conferentie in Los Angeles al een demo zien waarin Dreamweaver een Flash-animatie naar HTML5 converteerde. Onze software moet zoveel mogelijk ondersteunen. HTML5 definieert wel hoe video afgespeeld moet worden, maar schrijft geen codec voor waarmee dit moet. De iPad ondersteunt geen Flash, maar er komen nog tientallen andere tablets op de markt dit jaar die dat wel doen.”

Is het voor de internetgemeenschap niet beter als gebruik wordt gemaakt van open technieken (zoals HTML5)? Tukker: “Flash is weliswaar niet open source, maar wel degelijk een open techniek. Alles is beschreven, iedereen kan zien hoe het gebruikt gaat en kan worden. Veel videosites worden nu steeds geslotener. Flash blijft open en toegankelijk voor iedereen, maar biedt ook de mogelijkheid copyright te beschermen. Een belangrijk probleem van HTML5 is dat het weliswaar een toegankelijke en bruikbare techniek is, maar dat uitgevers van muziek, films en andere content niet kunnen beïnvloeden wat met hun content gedaan mag worden. Ze willen zelf bepalen in hoeverre hun materiaal op internet verspreid mag en kan worden. Bij HTML5 speelt deze discussie nauwelijks. Flash 10.1 houdt wel rekening met dergelijke wensen.”

Traag
Flash wordt vaak verweten veel systeembronnen te gebruiken, zeker ook op Apple OS X. Tukker geeft aan dat dit mede door Apple zelf komt. “Zo ondersteunen Apple en Safari veel mogelijkheden om video af te spreken. Maar terwijl Safari op OS X wel de h264-codec ondersteunt, is dit onder Windows weer niet het geval. Wanneer Flash op de processor is aangewezen om video weer te geven, dan is dat niet de meest efficiënte oplossing. Zodra Flash echter gebruik kan maken van de grafische kaart (hardware acceleration), ondervindt je systeem nauwelijks nog hinder van het gebruik van Flash. Zolang Apple die mogelijkheid echter niet biedt, presteert Flash inderdaad minder goed op OS X. Apple gaf bepaalde API’s (Application Programming Interfaces – red.) gewoon niet vrij. De nieuwe versie van Flash Player op de Mac (10.1) levert aanzienlijk betere prestaties. Maar Apple bepaalt wat er mogelijk is.” Apples starre houding is nog geen verleden tijd. Zo kondigde het bedrijf onlangs aan alleen nog mobiele apps te accepteren die voldoen aan strenge eisen: ze mogen bijvoorbeeld niet gemaakt zijn met Adobe Flash CS5, waarin juist een speciale tool zit om dit te doen.

Op de vraag of Flash Player terrein gaat verliezen door HTML5, reageert Tukker bevestigend. “Maar de markt voor interactieve applicaties groeit enorm. Wellicht dat we procentueel gezien gaan inleveren ten opzichte van andere bedrijven en technologieën, de concurrentie wordt immers groter. Maar zelfs als dat het geval is, moet er nog steeds content gecreëerd worden. Voor speciale, rijke mediasites is Flash nog steeds de beste oplossing. Kijk naar Chatroulette. Die site maakt gebruik van een nieuwe, Skype-achtige functie in Flash 10 (Real Time Message Flow Protocol). De jongen die het ontwikkelde heeft gekeken naar de technologie, zich afgevraagd hoe hij het kon gebruiken en toen ingezet. Er zijn geen speciale servers voor nodig: alles werkt met behulp van Flash Player 10.”

Alles ondersteunen
Dan is er nog de veel gebruikte Adobe Reader. Dit programma wordt door consumenten als traag ervaren. Waarom is Adobe Reader zoveel groter en trager dan programma’s als bijvoorbeeld CutePDF en Foxit Reader? “PDF is een open standaard. Er zijn wellicht snellere readers te vinden, maar die ondersteunen niet alle onderdelen van de PDF-standaard. Het toevoegen van annotaties, mogelijkheden tot validatie en functies die nodig zijn om bijvoorbeeld digitale facturatie voor bedrijven mogelijk te maken, zitten niet in dergelijke programma’s. Adobe Reader ondersteunt álle onderdelen van de huidige versie van de standaard (1.7) én alle voorgaande versies. Met Adobe Reader weet je zeker dat je het document te zien krijgt zoals het is gemaakt. Als je dat overdreven vindt, kun je overigens Adobe Digital Editions downloaden.”

Die uitgebreide ondersteuning van oude en nieuwe versies geldt ook voor Flash, Lightroom en andere producten. Tukker: “Backwards ompatibility is extreem belangrijk voor Adobe. Flashbestanden van tien jaar geleden werken ook nog met de huidige versie en dat zal over tien jaar nog steeds zo zijn. Dat geldt voor al onze technieken en standaarden, of het nu gaat om fotobeheer in Lightroom, het gebruik van programmeertalen in Dreamweaver of het bekijken van PDF-bestanden met een oude versie van Adobe Reader. Welke techniek ook dominant mag worden, wij proberen hem zo goed mogelijk te ondersteunen. Of dat nu op de computer, mobiele telefoon of een tablet is.”

Klaasjan Tukker werkt sinds 2008 bij Adobe Benelux als Business Development Manager Creative Pro. Daarvoor was hij met Java in de weer, een programmeertaal die nog steeds veel op het web en in mobiele applicaties wordt toegepast. Hij was onder andere voorzitter van de Nederlandse Java gebruikersgroep (NLJUG). Bij Adobe houdt hij zich bezig met software als Creative Suite 5.

Geef een reactie