Kashmere Hakim – The Hillsinger EP

Laten we elkaar eens recht in de ogen kijken… Hoeveel goede folk singer/songwriters kent Nederland nu werkelijk? Het is een genre dat ik niet zo zeer met Nederland associeer, al zou ik dat wel willen. Kabbelende gitaarritmes, intrigerende teksten en mooie arrangementen, zonder die te overdrijven. Kashmere Hakim probeert de Nederlandse leegte op dit gebied op te vullen.

Dat lukt Hakim zeer goed. Zijn The Hillsinger EP doet precies wat het moet doen. Zoals het een echte folkplaat betaamt, slaat deze plaat niet in als een bom, maar bekruipt hij je van achteren en voor je het weet heb je hem voor de tweede keer achtereen opstaan. De gitaarritmes kunnen zomaar uit de jaren zeventig van de vorige eeuw komen, de teksten voelen hem erg eigen aan, maar daarbij lijkt het toch alsof hij zelf ook uit de jaren zeventig van de vorige eeuw komt. Dat komt hij dus niet.

Hakims stem klinkt op de fragielere momenten een beetje als Michael Jackson die je lieve woordjes toefluistert. Dat is misschien een wat stomme vergelijking, maar het is wat ik me erbij voorstel. Met name op Free People en Foreign Worker komt Hakims stem mooi tot zijn recht. Als The Hillsinger EP niets anders duidelijk maakt, dan maakt het wel duidelijk dat een beetje subtiliteit de Nederlandse muziekwereld geen kwaad kan doen. Het is een uit muziekliefde gemaakte plaat, die het luisteren meer dan waard is. Het is te hopen dat Hakim nog meer juweeltjes heeft liggen, om hier een subliem vervolg aan te geven. Dat dan vooral ook langer duurt dan de krappe 17 minuten die hij nu heeft opgenomen.

vier uit vijf

Download gratis Free People hier, of koop meteen de cd. Het zou zonde zijn als wij Nederlanders zulk bijna onnederlands talent verloren laten gaan.

Geef een reactie