[FANsite] 1: De ideale website?

Toen ik in 2003 met mijn fansite over de Britse band Turin Brakes, was dat vooral ook als vingeroefening voor het maken van een website. Ik had al meer geëxperimenteerd met websites, maar dat was vooral van het niveau “dit ben ik en dit vind ik een mooie auto en mijn lievelingskleur is oranje.”

Inmiddels heb ik een duidelijk idee over hoe een fansite / bandwebsite eruit zou moeten zien. Daarmee beweer ik niet dat mijn Ether Site de beste fansite ooit is, maar ik wil wel vertellen over de richtlijnen die ik probeer aan te houden. Verder wil ik andere fansitemakers aan het woord laten over fansites.

Waarom ik een blogserie begin over de “fansite”? De fansite heeft een enorm voordeel ten opzichte van een gewone website: de gepassioneerde webmaster. Waar veel andere websites uit professionele relaties voortkomen (websitemaker – opdrachtgever), worden fansites – of ze nu over muziek, technologie of andere fenomenen gaan – gestart omdat de maker hart heeft voor het onderwerp. Indien de webmaster in kwestie technologisch gezien kundig is en inderdaad ook hart voor de zaak heeft, ontstaan erg bijzondere websites. Natuurlijk zijn er genoeg (vaak Amerikaanse) fansites die er allemaal hetzelfde uitzien, maar er zijn behoorlijk wat fansites te vinden met makers die genoeg nadenken over waar ze mee bezig zijn en zich concentreren op het bouwen van een community, het toevoegen van nieuwe features en het constant verbeteren van de bestaande sites.

Na deze inleidende aflevering zal deze serie in ieder geval uit drie vanuit mijn eigen overtuiging geschreven afleveringen bestaan, die iedere maandagochtend worden gepubliceerd.

  • Het belang van een goede voorpagina
  • Over aanvullen en afvallen – fansites en officiële websites
  • Van kansen tot mogelijkheden – inspelen op de fanbase

Daarnaast ben ik bezig met het verzamelen van commentaren van andere fansitemakers (voel je vrij om commentaar in te sturen naar stefan@ditisstefan.nl). Deze commentaren zullen apart gepubliceerd worden (al zullen relevante stukken in de maandagstukken worden verwerkt). Ik hoop de eerste aflevering hiervan binnenkort te publiceren.

Geef een reactie