Ellie Goulding – Your Song

Eén van de uiteindelijk jammere dingen aan het debuutalbum van Ellie Goulding (Lights) is dat het zo bomvol elektronica en bij tijd en wijle ook autotune is gestopt. Goulding komt toch echt uit de folk-hoek, maar daar is op Lights toch weinig van terug te horen. Een ander jammer ding was het ontbreken van titelsong Lights die, zo bleek op YouTube, een van de sterkste nummers van de debuutplaat zou zijn geweest.

Beide problemen worden opgelost. Zo voor de kerstdagen doet Ellie namelijk een Lady Gaga. Nee, ze trekt niet ineens allemaal rare kleren aan… Nee, ik bedoel dat ze eind deze maand haar debuutplaat opnieuw uitbrengt onder een licht gewijzigde titel met een tweede cd met een zevental nieuwe liedjes. Ellies The Fame Monster heet Bright Lights. De eerste single daarvan zou zowaar zelfs titelsong Lights worden, totdat het management achter Ellie (of de platenmaatschappij) een dealtje sloot met warenhuis John Lewis. Ellie zou de kerstreclame inzingen. Platenmaatschappij en management zagen hun kans schoon: dat liedje, een cover van Elton Johns Your Song, kunnen we dan mooi meteen op single uitbrengen. Zodoende is het liedje Lights nog steeds geen hit (maar dat kan natuurlijk nog steeds gebeuren), maar krijgen we wel Ellie zoals ik haar stiekem het liefste hoor… Puur.

Ze heeft het pianonummer van Elton John niet omgezet naar gitaar, nee, er zijn wat akkoorden licht gewijzigd, waardoor het liedje net iets anders aanvoelt. Piano, bak met strijkers, een paukenslag hier en daar en Ellie die zingt. Een kind kan de was doen. Voeg daaraan toe een warme video van levensgenietende Ellie die met vrienden door het bos wandelt, in de verte staart, door een wei rent en met haar poesje speelt (haha, flauwe woordgrap…) en we kunnen spreken van het eerste echt ingetogen liedje van Ellie Goulding (pas aan het einde haalt ze uit en zelfs dan is het nog enigszins ingetogen). Een cover, dat is waar, maar het smaakt naar meer. Al kun je je afvragen of haar versie echt iets toevoegt aan het origineel. Stiekem hoop ik dat er op Bright Lights nog een liedje staat met een klassiekere productie. Maar ik vrees het ergste.

http://www.youtube.com/watch?v=D9AFMVMl9qE

Geef een reactie