De hype voorbij

De terugval van de afgelopen dagen niet meetellend, is er toch best wel wat veranderd in het afgelopen jaar.  Toegegeven, ik woon nog steeds op mijn studentenkamertje in mijn studentenstad, maar verder zit ik tegenwoordig fulltime op kantoor, heb ik eindelijk een hele hippe telefoon (iPhone), heb ik eindelijk een hoop filmklassiekers gezien (sommige zelfs meerdere malen) en ben ik – weliswaar – in vlagen – weer redelijk goed aan het lezen. Maar vooral veel aan het werk: lekker schrijven, weliswaar veel over dezelfde onderwerpen, maar door specialisatie is de mensheid gekomen waar we nu met zijn allen zijn. Hoewel er genoeg verwerpelijks aan deze wereld is, zijn er toch ook een hoop mooie dingen aan de hand in deze wereld.

Ik verbaas mij nog wel eens over de relativiteit van alles. Als weer een seizoen van een leuke tv-serie als Mad Men of Spooks is afgelopen, denk ik al gauw: “Nee, nu moet ik bijna een heel jaar wachten op het volgende seizoen – wat doe ik nu in hemelsnaam met mijn leven.” Terwijl ik een week later er prima mee blijk te kunnen leven. Zoals ik me nu ook totaal niet druk maak over de schade die al die olie in de Golf van Mexico heeft aangericht, of over wat maanden opgesloten zitten in een ondergrondse, Chileense mijn met je geestelijke gezondheid doet.  De hype is voorbij, we maken ons nu gewoon met zijn allen druk over de NS en een paar vlokjes sneeuw. En ik rust twee weken uit, waarin ik weer keihard verval in een student met veel Studie Ontwijkend Gedrag. Behalve dat ik geen studie meer heb om te ontwijken.

Op ditisstefan.nl is de hype ook een beetje voorbij. Niet dat ik wil stoppen met bloggen, maar van een persoonlijk dagboek – dit stukje uitgezonderd – is allang geen sprake meer. Eerlijk gezegd heb ik wat minder te delen op persoonlijk vlak. Het is niet allemaal even interessant meer, zeker niet als ik iedere dag ga vertellen dat ik “vandaag heb gewerkt” en verder niks… Nee, mijn site heeft tegenwoordig nog het meest weg van een halfslachtig populair cultureel platform. Om zoiets goed op te zetten, heb ik meer tijd of mankracht nodig.

Ik zou het best willen hoor, maar niet in mijn eentje. Gewoon een website opzetten waarin niet op hypes wordt gelet, maar gewoon actualiteit, achtergronden, muziek, films, literatuur, series op een uitdagende manier wordt behandeld. Niet alleen op hype of culturele relevantie afgaande, maar op kwaliteit. Uitleggen waarom iets indruk maakt of interessant zou moeten zijn, is één van de moeilijkste dingen die ik ken. Op die manier krijgt niet alleen die cultuuruiting, of maatschappelijk verschijnsel duiding, maar ook de hype waar deze al dan niet bijhoort. Ik ken zeer weinig websites die cultuur en de maatschappij op zo’n manier benaderen en ik zou het met alle liefde doen. Waar ruimte is voor korte besprekingen als langere essays. Het liefst bij 0 beginnen en zo opbouwen. De Hype Voorbij, dus.

Mijn liefde voor de ouderwetse allround tijdschriften met een beetje van alles, gericht op een bepaalde doelgroep, is volledig uit de tijd. Online heeft het echter een kans. Een site die niet links of rechts is, maar actualiteit, cultuur en achtergronden combineert en plaatst. Dát wil ik doen in 2011. Samen met gelijkgestemde bloggers. Als een collectief. Wie schrijft er mee?

3 reacties

Ik wil niet bloggen, maar het lijkt me op zich wel een goed idee om met meerdere mensen te gaan samenwerken. Dan heb je automatisch al een grotere en bredere doelgroep, en als er wat vaker (en misschien gevarieerder) geupdate wordt, zal dat ook meer mensen aantrekken. En dat motiveert dan misschien ook weer om meer te schrijven.

Ik snap niet helemaal wat je nou het verschil vind tussen hype en actualiteit, want bij voorbeelden van hypes noem je eigenlijk alleen dingen die actueel waren. Actualiteit is toch sowieso vluchtig? Maar goed, ik wens je veel succes! dehypevoorbij.nl is in ieder geval nog vrij.

Geef een reactie