Vier kansloze leeuwen

Four Lions is een wat controversiële komedie. Aan de ene kant is het inderdaad een hilarische film, aan de andere kant staan de hoofdpersonen, vier radicale moslims, op het punt om een aanslag te plegen. Geregisseerd door een acteur uit The I.T. Crowd en geschreven door de schrijvers van Peep Show kan zelfs dit controversiële onderwerp hilarisch worden.

De vier terroristen zijn namelijk nogal kneuzen. Van een mislukt trainingskamp in het Midden-Oosten waar het neerhalen van een vliegtuigje leidt tot het bombarderen van hetzelfde kamp, tot het struikelen met explosieven en het opblazen van kraaien en schapen. In het begin vraag je je af waarin je terecht bent gekomen, maar het duurt niet lang voordat je dubbel ligt van het lachen. Dat alles resulteert in een hilarische chaos in de London marathon, waarbij twee snipers de heren, verkleed in diverse kostuums, proberen uit te schakelen:

Sniper 1: [into walkie-talkie] The bear is down. Repeat, the bear is down.
Sniper 1: We got the bear.
Sniper 2: I think that’s a Wookie. That’s a Wookie!
Sniper 1: No it’s not! It’s a bear!
Sniper 1: [into walkie-talkie] Is a Wookie a bear, Control?

Het is droogheid ten top, maar het werkt, juist omdat het een enigszins controversieel onderwerp is. Het is onmogelijk om de vier kneuzen serieus te nemen, maar ondertussen hebben ze wel explosieven bij zich. Het feit dat één van hen het idee krijgt om een moskee op te blazen, om zo alle andere moslims te radicaliseren, is tekenend voor het absurde niveau van de film. Wanneer je de brothers in respectievelijk een struisvogelpak, turtles-outfit en omgekeerde clownkostuum door hartje London ziet rennen, kun je niet anders in de lach schieten. En wanneer een brother een kraai met bom instructies geeft om te sterven voor het hogere doel, kom je niet meer bij van het lachen.

Een aanrader. Check de trailer.

vier uit vijf

Geef een reactie