Tom McRae klinkt hemelscher dan ooit

De ogenschijnlijk hemelse omgeving heeft een wat lugubere geschiedenis. Weliswaar is het een kerk geweest, maar het gebouw van Vredenburg Leeuwenbergh diende daarvoor als plague hospital, zo heeft Tom McRae zich laten vertellen. Die lugubere sfeer past hem wel. Maar van die lugubere sfeer is deze avond weinig merkbaar.

Eerder heeft Katía (Truijen) de avond mogen openen. Een zenuwachtige kraak horen we nog tijdens het eerste nummer, maar daarna staat er een stoere jonge vrouw die verrassend lieve liedjes zingt. Iedereen luistert ademloos, dat is wellicht ook het voordeel van een zitconcert. Hier hebben we geen last van stuiterende plastic bekers of stampende voetstappen van mensen die de zaal binnenkomen, zoals dat in de kleine zaal van Paradiso wel eens gebeurt. Nee, hier móét je ademloos zitten luisteren en daar nodigt de muziek van Katía ook wel tot uit. Het schijnt dat er in september een debuutalbum aankomt, dus we gaan nog veel horen van Katía. Hopelijk komen de luisterliedjes daar nog meer tot hun recht. Er zit een prettige combinatie van melancholie en verstilling in haar muziek, zonder enig spoor van dufheid (een groot gevaar in het genre).  Luister vooral wat nummers op haar website.

Maar het grootste deel van het publiek komt vanavond voor Tom McRae (of Carice van Houten, die de avond organiseert). Carice bedankt netjes het voorprogramma – net als Tom later meerdere malen zal doen, wel zo netjes, en kondigt dan enigszins stuntelend het hoofdprogramma aan. Even later staat Tom op het podium te vertellen dat hij normaal alleen in zijn dromen door een filmster wordt aangekondigd. Hierna introduceert hij het Matangi Quartet, dat hem de rest van de avond zal begeleiden – alleen dit nummer nog even niet. Na een schitterende uitvoering van Alphabet of Hurricanes, van het hopelijk nog dit jaar verschijnende nieuwe album.

Hierna werken Tom en kwartet door een set van voornamelijk klassieke Tom tracks. Het vorige album is alleen in de vorm van Won’t Lie vertegenwoordigd. Enkele nummers speelt Tom alleen, waaronder 2nd Law en My Vampire Heart. Die solonummers zijn ook meteen het hoogtepunt van de avond, het mooie kwartetspel ten spijt. Wat wel duidelijk wordt, is dat het strijkorkest behoorlijk wat mooie lagen toevoegt aan diverse nummers. Language of Fools, Border Song en Got A Suitcase, Got Regrets profiteren met name van de huidige bezetting. En dat foutje van Tom tijdens Karaoke Soul, dat vergeven we hem wel! Zeker als hij de rest van de avond in topvorm is, met én zonder strijkers. De strijkers tilden het geheel uiteindelijk naar een bijzondere, unieke avond. Hemelscher dan ooit.

Setlist (met videos van LikeAHurricane69):

1. Alphabet of Hurricanes
2. You cut her hair
3. For the Restless
4. Got a Suitcase, Got Regrets
5. Karaoke Soul
6. 2nd Law
7. Won’t Lie
8. My vampire Heart
9. Border Song
10. End of the World News (Dose Me Up)
11. The Boy with the Bubblegun
12. Walking 2 Hawai
13. Language of Fools

1 reactie

Geef een reactie