[De Rijles Kronieken] Les 3: Mikken

Mijn derde rijles is in veel opzichten een verbetering. Niet alleen ben ik vandaag koortsvrij (na een week ziek in bed, overigens), maar ik heb ook twee dezelfde schoenen aan. Zo kan ik van start gaan. Wederom word ik op mijn werk opgehaald, maar dit keer is mijn rijleraar aan de late kant. Wat blijkt: de leerling voor mij is de les niet schadevrij doorgekomen. Geheel buiten haar schuld om zat er een auto tegen haar achterbumper. De auto doet het gelukkig nog en ik mag aan de slag. Mijns inziens merkt het meisje terecht op dat ik voor de derde les al “best zelfstandig rijd”. Ik kan het natuurlijk niet vergelijken, maar ik rijd inderdaad zelf weg en doe veel anderen dingen ook zelf. Dat betekent overigens niet dat het allemaal vlekkeloos gaat (in tegendeel!), maar we zijn onderweg en voor de verandering wordt mijn les niet geplaagd door neerslag. Dat is voor de verandering ook wel eens fijn.

Het begint eindelijk te zakken dat ik nog meer mijn gevoel moet gebruiken bij het rijden. Aanvoelen wanneer de koppeling “pakt”, aanvoelen wat de auto wil en hoe de pook wil schakelen en daar dan bijspringen. Aanvoelen en dan mikken hoeveel extra gas / extra remkracht nodig is. Zonder plots tot stilstand te komen of vooruit te schieten.

Fijn is dat ik niet meer overdonderd in de lesauto zit. De eerste les gebeurde er heel veel om me heen. Dat is de derde les nog steeds het geval, maar ik kan het in ieder geval beter bijhouden allemaal. Ik zie dan ook genoeg perspectief om uiteindelijk een rijbewijs te halen. Ik ben zelfs al even het Keizer Karelplein op gereden, al kreeg ik daar nog wat hulp wat betreft het vinden van de juiste baan.

Nu rijd ik dus in een diesel. Ik heb mijn passagiersleven met name in auto’s op benzine en gas doorgebracht (ik zal niet zeggen dat ik nooit in een diesel heb gezeten, dat zou liegen zijn). Het valt mij op dat diesels minder gauw afslaan en makkelijker starten. Is dat dan niet vals spelen? Hoe groot is de kans dat mijn eerste auto een diesel is? En zou ik niet beter in een benzineauto les kunnen hebben als dat “moeilijker” is?

1 reactie

Ik heb ook in een diesel gelest en daarna alleen maar benzinewagens gereden. Dat is in het begin erg wennen – je kunt inderdaad met een diesel op de koppeling wegrijden, terwijl je met een benzinewagen de juiste verhouding tussen koppeling los en gas in moet zien te vinden -, maar het went wel gauw. Al zal afslaan in het begin nog wel eens voorkomen.

Geef een reactie