Apples Eenheidsworst

Begin 1984 introduceerde Apple de Mac-computer, een alternatief voor de grijze, saaie computerwereld. De computers van Apple zouden een alternatief vormen en ervoor zorgen dat 1984 niet zoals het beruchte boek ‘1984’ zou zijn: eenheidsworst dus.

In 2011 is Apple een dominante speler op de markt. Minimalistisch design, witte oordopjes waaraan iedereen kan zien dat je een iPhone of iPod hebt… Iedereen moet aan de Apple iPhone, iPad, iMac en iPod. Dat deed Motorola wel denken aan ‘1984’. Dus maakten zij een mooie parodie op de oorspronkelijke reclame van Apple ter promotie van hun nieuwe Xoom-tablet. Helaas voor Motorola hebben ze lang niet zo’n goede en uitgekristalliseerde productstrategie. Motorola is nog steeds een beetje de schlemiel op smartphonegebied (al is Nokia een nog grotere schlemiel, dus wellicht gloort er hoop aan de horizon). Motorola wil in ieder geval laten zien dat er meer op de markt is dan alleen Apples producten. Zoals de nieuwe Xoom dus, die er ook nog eens voor zorgt dat je sneller een vriendin krijgt. Volgens de reclame dan. Maar reclames zijn altijd waar, toch?

Waarschijnlijk zou ik me aangesproken moeten voelen, als iPhone-gebruiker, maar ondanks dat sommige mensen me beschuldigen van het tegendeel, ben ik echt geen Applefreak. Ik zoek gewoon naar producten met het complete package: functionaliteit én stijl. Dat biedt Apple tegenwoordig aan (al betaal je er extra voor), maar zodra de concurrentie met een beter product komt dat er ook nog eens mooi uitziet, dan ben ik zo weer over. Zo vind ik Windows 7 geen slecht besturingssysteem en is OS X voor mij niet de heilige graal. iOS 4.2 is een van de beste mobiele OS op de markt als je het niet erg vindt dat je niet alles tot op de puntjes kunt regelen. Tot nu toe voel ik mij niet gelimiteerd in mijn telefoongebruik voor Apple. Als in: ik mis niks. Wel kan ik me goed voorstellen dat mijn volgende telefoon geen iPhone zal zijn. Ik probeer de markt in de gaten te houden (dat moet ook, als IT-journalist) en zal altijd op basis daarvan het beste product kiezen dat ik kan betalen. Nu is dat Apples eenheidsworst, maar dat kan volgend jaar gewoon een Motorola Xoom of misschien zelfs al Xoom2 zijn. Wie weet…

3 reacties

Apple heeft een beetje een elitaire uitstraling en dat wordt zeker niet geholpen door de vocale minderheid (als het dat is) van fanboys die het gebruiken van Apple producten als lifestyle zien. Dus als je een aantal Apple producten hebt, dan wordt je misschien een beetje te snel bij die groep mensen gerekend. Bovendien wil ik er op wijzen dat je naast een iPhone ook een 400 inch iMac op je kamer hebt staan.

Het is trouwens inderdaad wel grappig dat Apple waarschuwde voor eenheidsworst terwijl ze nu bijna monopolies hebben op muziekspelers, telefoons en tablet-pcs (nou ja, misschien geen monopolies, maar toch).

Geef een reactie