De reden waarom dit verslag, net als het vorige, over twee lessen gaat, is simpel. Op een gegeven moment moet er vooruitgang geboekt worden. Bepaalde onderdelen – dat ik in de auto stap en de spiegels afstel en dan wegrij – mogen als bekend worden verondersteld en die kan ik dan wel tot in den treure toe herhalen, maar voor lezers is dat nauwelijks interessant. Tenzij er iets bijzonders gebeurt, kan ik beter richten op wat we allemaal nog meer hebben gedaan naast het in- en uitstappen, het wegrijden, schakelen, bochten maken en remmen.

Het aanleren van dingen is bij mij echt frustrerend af en toe. Zowel voor mijzelf als de leraar. Ik zie het in de ogen van hockeyleraar en het is dat ik te druk in de auto bezig ben om mijn rijleraar in de ogen te kijken, anders zou ik het bij hem vast ook af en toe zien. It comes with the job, I guess. Ik vind het zelf in ieder geval bijzonder frustrerend dat als één ding een beetje begint te lukken, ik dan iets anders weer fout begin te doen. Dat is zo als ik ga sporten en het is bij rijles precies hetzelfde. Zo houd ik er de meest bijzondere stuurtechnieken op na, bijvoorbeeld, net wanneer ik in ieder geval niet meer meteen in paniek raak. Les 8 en 9 bestonden dan ook voor een deel uit herhalen. Herhaling is de moeder der didactiek, he…

Ook het indraaien bleef een rol spelen. Inparkeren is makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn ruimtelijk inzicht is bijzonder matig, bleek al tijdens de wiskundeles en dat blijkt ook bij het inparkeren en recht trekken van de wielen een relatief essentiële vaardigheid te zijn. Op het goede moment insturen lukt soms wel, maar om de auto vervolgens helemaal recht te trekken… Daar valt nog heel wat winst te behalen. En bij het simpel aan komen rijden en parkeren aan het einde van de les… Dat is nog geen enkele keer fatsoenlijk gelukt. Verbeterpuntje dus. Maar anders zou ik ook geen rijles nodig hebben toch?

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

N.

Nieuw jaar, nieuwe Mac

Kun je vrienden zijn met je computer? Niet iedereen zal warme gevoelens koesteren jegens zijn digitale werkpaard, maar ik wel. Net vóór ik begon bij mijn eerste baan, kocht ik – toen ik nog net recht had op onderwijskorting – een iMac. Het was een hele grote, wel 27”, die ook meteen de tv zou zijn in mijn studentenkamer en later in mijn studio. Ik heb er de nodige films en series op gekeken, ja, maar er ook heel veel opgewerkt: teksten geschreven, websites gemaakt, software gereviewed, van alles. Jarenlang deed hij alles wat er op wilde, zelfs af en toe een spelletje. 

Een paar jaar geleden kreeg hij kuren. De grafische kaart deed het niet meer. Via YouTube-video’s kwam ik erachter dat dit euvel te verhelpen was door de kaart uit de iMac te halen en kort in de oven te bakken. Zo gezegd, zo gedaan. Dik twee jaar lang kon ik mijn iMac nog blijven gebruiken. Tot deze zomer, dan. Net voor ik een livestreamsessie voor Ether Site zou doen met een Duitse vriend, gaf de grafische kaart wederom de geest. Paniek! Snel alles op een andere geleende laptop geïnstalleerd… Sindsdien had ik, op mijn iPad na, geen echte computer meer. En dat was best jammer. Je kunt best veel op een iPad tegenwoordig, maar niet alles…

Eerlijk gezegd vertoonde de relatie met mijn iMac al een aantal jaar scheurtjes. In mijn appartement, waar ik in 2015 (volgens mij) naar toe verhuisde, had ik eigenlijk geen goede plek voor de iMac. Het apparaat stond op de slaapkamer, met het idee “dan kunnen we er soms film op kijken” – maar dat deden we eigenlijk nooit. En als ik de iMac nodig had voor ‘werk’, moest ik ‘m verhuizen naar de woonkamer. Als ik eerlijk ben, stond die gigagrote iMac nu vooral in de weg. 

En dus scheidden onze wegen eind 2020. Ja, ik deed in de herfst nog een poging om de videokaart nogmaals te redden, maar er brak een kabeltje bij het repareren en dat was de druppel: hier was geen redden meer aan. Daarom besloot ik een nieuwe te bestellen. 

Het is een Mac mini geworden. Een redelijk klein apparaat wat ik overal in huis kan neerzetten, net waar ik wil. Waar ik op kan inloggen met mijn iPad, maar die ik ook kan aansluiten op een beeldscherm of op de tv. En die ik kan verstoppen als ik ‘m niet nodig heb. Het is een hopelijk veelzijdig beestje, dat zich zal aanpassen naar gelang mijn gebruik door de jaren zal veranderen.

Afgelopen maandag kwam hij binnen. De eerste software heb ik geïnstalleerd en de eerste klusjes heb ik er zelfs al op gedaan. Ik heb er voor het eerst dit stukje op geschreven en ik heb getest of ik weer mee kan doen met een spelletje Age of Empires II, wat mijn vrienden online af en toe spelen. Het antwoord lijkt: ja!

Ik weet niet of deze Mac mini het ook tien jaar volhoudt. Het is een (iets) goedkoper apparaat dan de vorige iMac uit 2009, maar ik hoop er weer jaren mee vooruit te kunnen. We gaan het zien. 

Ondertussen staat mijn oude iMac nog in een hoek in de slaapkamer. Nadat de bestanden die ik nodig heb, zijn overgezet, gaat ‘ie waarschijnlijk op Marktplaats. De onderdelen zijn vast nog wat waard. Het voelt een beetje als een onwaardig afscheid. Straks staat ‘ie waarschijnlijk onder “available for parts” op Marktplaats. Terwijl we tien jaar samen hebben kunnen nerden, bijna elf jaar zelfs. Samen hebben we de eerste tien jaar van mijn werkende leven doorgemaakt. Maar het eind is gekomen. Hij weet er, zodra ik de harde schijf heb gewist, niet veel meer van. Maar ik zal ‘m niet gauw vergeten.