Hoe sorteer je een boekenkast?

Boekenkasten inruimen is een vak apart. Wellicht doe je het alleen als je verhuist, wellicht heb je lol aan het continu in- en uitruimen en hersorteren, wellicht raak je gefrustreerd als het systeem niet meer klopt. Nu ben ik zelf onlangs verhuisd en word ik zelf geconfronteerd met een veel te snel gevulde boekenkast en veel te veel boeken. Ga ik op thema sorteren? Op alfabetische volgorde? Op grootte? Op kleur (ja, er zijn ook mensen die hun kast op kleur sorteren)?

Ieder systeem kent zijn gebreken. Naast alle pockets heb ik ook een aantal dure, mooie boeken die iedereen moet zien als ze mijn kamer binnenwandelen. Dus moet ik een soort ‘very best of’-plank maken. Maar dat schopt dan wel meteen mijn idee om alle literaire meesterwerken bij elkaar te zetten en alle boeken over literatuur en literatuurgeschiedenis apart. En wat doe ik met Engelstalige werken? Apart of toch tussen de andere werken. Vooralsnog kies ik één licht thematische indeling, waarbij vorm ook belangrijk is. Dus wel licht thematisch gesorteerd, maar uiteindelijk moet het er ook netjes uitzien. Dus wel van groot naar klein en niet op alfabetische volgorde dus. Het oog wil ook wat. Des te jammer is het dat door de boeken in een kast te plaatsen de mooiste juweeltjes uit het zicht verdwijnen – namelijk de cover.

Zo kon er de afgelopen tijd niet alleen gestemd worden op politici, maar ook op de mooiste boekcover van 2011. Het gaat er mij niet om welke cover deze verkiezing wint, maar dat de uitdrukking Don’t judge a book by its cover eens NIET ter harte wordt genomen. Het Boekblad – organisator van de verkiezing waar vanavond (niet geheel toevallig) de uitslag van bekend wordt – is gelukkig niet de enige die de waarde van een goede cover ziet. Een goede cover trekt de aandacht en kan zelfs de doorslag geven of een boek wel of niet wordt verkocht. Als een boek met een bepaalde cover niet verkoopt, laat de uitgever gewoon een nieuwe ontwerpen. Dat mag blijkbaar zomaar, terwijl oude cd’s vaak keer op keer met originele cover art worden uitgegeven. Ik vind dat boekcovers meer liefde zouden moeten krijgen. Dat vinden de makers van An Archive of Book Cover Designs and Designers ook en zij zijn een bescheiden poging begonnen om een database aan te leggen. Tot nu toe staan er iets meer dan 1300 covers in het archief van een beperkt aantal ontwerpers, maar het begin is er. Liefhebbers van boekomslagen moeten deze site zeker in de gaten houden. Op het bijbehorende blog worden ook regelmatig interessante ontwerpen geplaatst.

Dat lost het probleem van de boekenkast nog niet op. De rug van het boek is over het algemeen bijzonder saai opgemaakt. Auteur, titel en uitgever. In zijn eenvoud heeft het wel wat, maar erg spannend is het niet. Mike Stilkey dacht vermoedelijk hetzelfde en maakte enkele bijzondere creaties met de ruggen van boeken. Erg handig zijn de resultaten niet – zeker niet als je af en toe nog een boek wil lezen, maar het is weer eens wat anders dan een overvolle Billy met verplichte werken. Eén plank om je creatief te laten gaan met boeken die je toch niet meer leest, kan alleen maar iets toevoegen aan je studeerkamer, toch?

Geef een reactie