How To Kill A King

Het is de royaltyweek op ditisstefan.nl. Aanstaande vrijdag een bericht gerelateerd aan de bruiloft die die dag in Engeland plaatsvindt (jawel). En zaterdag is het natuurlijk Koninginnedag. Ik zeg niet dat daar een blog over verschijnt (misschien ook wel), maar als kers op de spreekwoordelijke, koninklijke taart nu nóg een bericht over koningen.

In de zomer van 2008 zag ik in Folkestone, the city that always sleeps, mijn favoriete band optreden. Als support traden twee lokale bands op. Syd Arthur en Kid iD. Van beide was ik onder de indruk – Kid iD had een energieke podiumpresentatie met blazers en lekkere folkrock, Syd Arthur (waar ik het verder niet over ga hebben hier) maakte op sprookjesachtige wijze indruk.

Kid iD ben ik sindsdien blijven volgen, zo nu en dan nieuwe nummers luisterend. Zo reageerde ik wel eens, toen gebeurde dat op Myspace, op hun muziek en updates. Op een dag reageerde ik met de woorden “die naam van jullie, is dat nu echt hoe jullie bekend willen worden bij miljoenen mensen?” Want dat ze bekend zouden gaan worden bij miljoenen mensen, dat was meteen duidelijk. Toen schreven ze een wedstrijd uit, waarbij fans een nieuwe naam mochten kiezen. Dat was natuurlijk allemaal doorgestoken kaart. Ik had namelijk al een briljante naam aangedragen: To Kill A King. Waarom? Omdat hun muziek niet alleen wijs en mooi is, maar ook opzwepend en van het volk. De nummers konden een revolutie ontketenen dankzij de elementen van samenzang en herhaling. Dat vonden ze zelf ook, dus die naam werd snel aangenomen.

Verder moedigde ik de heren aan meer op Facebook en Twitter te doen. Zo gezegd zo gedaan. De hype groeide langzaam, terwijl de band regelmatig in verschillende Engelse steden optrad. Ik adviseerde de band dat ze zich moesten richten op de revolutionaire kenmerken van hun muziek en niet op de ska-achtige elementen die uit hun Kid iD-tijd stamden. Wederom: zo gezegd zo gedaan.

Uiteindelijk kwam daar de labelaandacht. Ze werden getekend door Communion, een label opgericht door een van de Sons van Mumford & Sons. Mijn missie was volbracht en ik ging op zoek naar een nieuw project.

Volgende maand brengt Communion de debuutsingle van To Kill A King uit. Die single heet Fictional State. Welke onderdelen van mijn voorgaande relaas fictie zijn, kunt u waarschijnlijk zelf wel opmaken, maar dat betekent nog niet dat u ook kunt navertellen wat er gebeurt in de video voor het nummer, of dat u de logica erachter ziet. Maar ik daag u uit om een poging te doen. Dan hoort u meteen het mooie nummer dat erbij hoort.

http://www.youtube.com/watch?v=mvzgvwXbqQ4

Geef een reactie