Whisky + Cola

Cola: zoet, dorstlessend (zo lijkt het) en rijk en vol van smaak.

Whisky: subtiel, sterk, gedetailleerd en intens

Whisky + cola: waterige zooi zonder de punch van whiskey of de zoetheid van cola.

(het is net als met zonnekleppen: je denkt dat je het zicht van je bril en de bescherming van je zonnebril combineert, maar het ziet er belachelijk uit en het is in de praktijk net zo onhandig als moeten wisselen tussen een zonnebril op sterkte en je gewone bril)

Dus zonde van je whisky en je cola. Tenzij je cola en je whisky van Euroshopperniveau zijn, zeg ik, Stefan van ditisstefan.nl: nooit meer doen.

Ik heb gezegd.

(hetzelfde geldt voor cola en rum, maar eerlijk is eerlijk: I couldn’t care less)

(waarom schrijven we “whiskey” in Nederland trouwens als “whisky” en niet als “whiskey”?)

(het is overigens al jaren geleden dat ik whisky en cola mixte, maar gisteravond bleek tijdens een goed gesprek dat ik niet de enige ben met deze opvatting en dat het woord verspreid dient te worden)

2 reacties

Hmmm… Ik ben het niet helemaal met je eens. Ja, het is zonde om een goed whisky te mengen met cola, maar het resultaat is niet per definitie goor. Een populair drankje is Jack Daniels and coke, of wel bourbon and coke. Omdat bourbon toch al veel zoeter is dan whisky en niet echt lekker geeft dat een aardige mix. Zelf vind ik whisky met cola toch nog lekkerder dan dit, omdat whisky gewoon beter smaakt. Het is daarom geen slechte keus als je uit bent en de club doet ‘alcohol + mixdrankje’ voor bijv. 1,50 pond. Het is een stuk meer dorstlessend dan straight whisky en dat is iets wat op de dansvloer z’n voordeel heeft. Bovendien gebruiken ze dan toch alleen blended whisky, waarschijnlijk Bell’s of misschien Johnny Walker, dus gaat er niet bepaald goede whisky verloren. Single malt + cola is niet altijd lekker, zeker niet in grote hoeveelheden heb ik laatst ontdekt.

Overigens schrijven Britten het ook als whisky. Het is niet een echte regel, maar met whiskEy wordt meestal Ierse whisky bedoeld, wat toch niet zo populair is als de Scotch. Maarrrr je moet duidelijk nog maar eens naar Schotland komen om dit aan den lijve te ondervinden 🙂

Hmm, ik begrijp je betoog, maar een levensgenieter moet natuurlijk voor kwaliteit gaan… Aan de andere kant, in veel clubs is whiskycola misschien wel het beste wat er te krijgen is…

Geef een reactie