Vraag ’t Stefan (13)

Iedere dag komen er honderden vragen binnen via het vragenformulier. Dat is logisch, want Stefan heeft vrijwel overal een antwoord op. Heb je ook een vraag? Vraag ‘t Stefan!

Stel Stefan een vraag
Je naam: Anoniempje
Vraag: Is aanmaaklimonade slecht voor je?

Nou. Ik zou niemand willen aanraden pure limonadesiroop te drinken. Ze zeggen dat daar veel suiker in zit. Dat is echter niet waar Karvan Cevitam mee opent op haar website:

De 9 heerlijke Karvan Cévitam smaken in 750 ml bus bevatten nu 5 vitaminen! Iedere smaak bevat maar liefst 75% puur fruit en de vitaminen: B3, B5, B6, C en E. De nieuw toegevoegde vitamine B5 zorgt voor een goede energievoorziening. Bovendien bevat Karvan Cévitam natuurlijke ingrediënten en geen kleurstoffen. De unieke mix van 5 vitaminen is door middel van een stempel afgebeeld op de verpakking. Met Karvan Cévitam maak je in een handomdraai een lekkere, fruitige dorstlesser.

Keyword is hier dus “fruitige” dorstlesser. Niet zoete. Wat niet wegneemt dat er wel degelijk OOK suiker in de siroop zit. En niet zo’n klein beetje ook. Limonadesiroop is immers geen diksap (drinkt u dat nog wel eens?). Dat neemt ook niet weg dat (aangelengde) limonadesiroop wel eens gezonder zou kunnen zijn dan cola en andere frisdranken, maar daar durf ik mijn spreekwoordelijke handen niet voor in het spreekwoordelijke vuur te steken. Dat moet iemand anders maar uitzoeken.

 

Trouwens, is het nu ‘aanmaaklimonade’ of ‘aanlenglimonade’? Ik heb in mijn 25 levensjaren toch beide varianten regelmatig de revue horen passeren. Volgens Google is ‘aanmaaklimonade’ met 11.600 resultaten aanmerkelijk populairder dan ‘aanlenglimonade’ (1.830 resultaten). Ik ben zelf ook voorstander van ‘aanmaaklimonade’, maar zal mensen die de term ‘aanlenglimonade’ de voorkeur geven nog niet meteen belachelijk maken. Taaldiversiteit noemen we dat.

Terug naar de kern van de vraag. Want wat is nu eigenlijk ‘slecht voor je’? Als je de media mag geloven is zo’n beetje alles slecht voor je. Zelfs van sinaasappelsap kun je tegenwoordig kanker krijgen. Als we als definitie aanvoeren ‘iets is slecht voor je als je er dood aan kan gaan’, dan is limonadesiroop inderdaad slecht voor je. Als je er liters achter elkaar van drinkt, dan ga je denk ik wel dood, hoeveel vitamines er ook inzitten.

‘Maar Stefan, dan is toch bijna alles slecht voor je?’

Ja dat klopt. ALLES is slecht voor je. Leven is slecht voor je. Maar als je alles met mate doet, dan kom je een heel eind. Het gaat om de balans te vinden: je kunt best af en toe iets doen wat een beetje slecht is, als je leven daarvan leuker wordt… Om dat dan maar concreet naar de wereld van de aanmaaklimonade te vertalen: als je maar genoeg water bij de siroop doet, heb je nog steeds iets ‘fruitigs’ te drinken, zonder dat al je tanden uitvallen en je twee vliegtuigstoelen moet boeken omdat eentje gewoon niet genoeg is. Proost.

Ook een vraag over aanmaaklenglimonade, of filosofischer dinges des levens? Vraag ’t Stefan!

Geef een reactie