Iedere dag komen er honderden vragen binnen via het vragenformulier. Dat is logisch, want Stefan heeft vrijwel overal een antwoord op. Heb je ook een vraag? Vraag ‘t Stefan!

Stel Stefan een vraag
Je naam: Anoniempje
Vraag: Is aanmaaklimonade slecht voor je?

Nou. Ik zou niemand willen aanraden pure limonadesiroop te drinken. Ze zeggen dat daar veel suiker in zit. Dat is echter niet waar Karvan Cevitam mee opent op haar website:

De 9 heerlijke Karvan Cévitam smaken in 750 ml bus bevatten nu 5 vitaminen! Iedere smaak bevat maar liefst 75% puur fruit en de vitaminen: B3, B5, B6, C en E. De nieuw toegevoegde vitamine B5 zorgt voor een goede energievoorziening. Bovendien bevat Karvan Cévitam natuurlijke ingrediënten en geen kleurstoffen. De unieke mix van 5 vitaminen is door middel van een stempel afgebeeld op de verpakking. Met Karvan Cévitam maak je in een handomdraai een lekkere, fruitige dorstlesser.

Keyword is hier dus “fruitige” dorstlesser. Niet zoete. Wat niet wegneemt dat er wel degelijk OOK suiker in de siroop zit. En niet zo’n klein beetje ook. Limonadesiroop is immers geen diksap (drinkt u dat nog wel eens?). Dat neemt ook niet weg dat (aangelengde) limonadesiroop wel eens gezonder zou kunnen zijn dan cola en andere frisdranken, maar daar durf ik mijn spreekwoordelijke handen niet voor in het spreekwoordelijke vuur te steken. Dat moet iemand anders maar uitzoeken.

 

Trouwens, is het nu ‘aanmaaklimonade’ of ‘aanlenglimonade’? Ik heb in mijn 25 levensjaren toch beide varianten regelmatig de revue horen passeren. Volgens Google is ‘aanmaaklimonade’ met 11.600 resultaten aanmerkelijk populairder dan ‘aanlenglimonade’ (1.830 resultaten). Ik ben zelf ook voorstander van ‘aanmaaklimonade’, maar zal mensen die de term ‘aanlenglimonade’ de voorkeur geven nog niet meteen belachelijk maken. Taaldiversiteit noemen we dat.

Terug naar de kern van de vraag. Want wat is nu eigenlijk ‘slecht voor je’? Als je de media mag geloven is zo’n beetje alles slecht voor je. Zelfs van sinaasappelsap kun je tegenwoordig kanker krijgen. Als we als definitie aanvoeren ‘iets is slecht voor je als je er dood aan kan gaan’, dan is limonadesiroop inderdaad slecht voor je. Als je er liters achter elkaar van drinkt, dan ga je denk ik wel dood, hoeveel vitamines er ook inzitten.

‘Maar Stefan, dan is toch bijna alles slecht voor je?’

Ja dat klopt. ALLES is slecht voor je. Leven is slecht voor je. Maar als je alles met mate doet, dan kom je een heel eind. Het gaat om de balans te vinden: je kunt best af en toe iets doen wat een beetje slecht is, als je leven daarvan leuker wordt… Om dat dan maar concreet naar de wereld van de aanmaaklimonade te vertalen: als je maar genoeg water bij de siroop doet, heb je nog steeds iets ‘fruitigs’ te drinken, zonder dat al je tanden uitvallen en je twee vliegtuigstoelen moet boeken omdat eentje gewoon niet genoeg is. Proost.

Ook een vraag over aanmaaklenglimonade, of filosofischer dinges des levens? Vraag ‘t Stefan!

Previous ArticleNext Article
Stefan is online adviseur, redacteur en tekstschrijver. Hij studeerde Nederlandse Taal & Cultuur in Nijmegen, maar werkt inmiddels bij ZB Communicatie & Media in Ede. In zijn vrije tijd speelt hij gitaar, maakt, ontwerpt en onderhoudt hij websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

N.

Nieuwe dingen voor de mensen

Een jaar geleden verscheen de laatste blog op deze site. Of eigenlijk verscheen die op Incognitief.nl, het weblog dat inmiddels louter als pubquiz door het leven gaat (eind december weer een editie). Maar voor de vorm: het is precies een jaar geleden dat de laatste update op ditisstefan.nl verscheen. Daar vind ik wel wat van.

Ik was al een tijdje uitgeschreven. Of ja, uitgeschreven, eigenlijk wilde ik heel veel schrijven, maar ik wist niet hoe ik het moest zeggen, had niet de discipline om het dagelijks of zelfs wekelijks te doen, en deze website bood ook niet het houvast om te bepalen waar ik dan wel over moest schrijven. Mijn leven, misschien, maar dat vond ik zelf niet interessant genoeg als onderwerp.

En toch wil ik graag schrijven, maar geen gedachteloze content of posts die me na publicatie halfhartig voorkomen. In dat opzicht was Incognitief eigenlijk een perfect publicatieplatform, maar de rek was eruit en het format paste niet meer. Maar ik heb er veel dingen gedaan die ik al heel lang wilde doen: cultuurblogs schrijven, podcasts maken en een toffe redesign succesvol wereldkundig maken.

Vrijblijvend blijven bloggen op mijn eigen site, dat kon natuurlijk, maar nogmaals: over mijn leven was ik een beetje uitgeschreven en qua muziek en andere interesses vond ik mezelf enigszins in herhaling vallen. En tegelijkertijd wilde ik dat als ik iets deed, dat het dan perfect, wereldvreemdere was. Stemmen in je hoofd waar je niet naar moet luisteren, weet ik ook wel. Maar ik luisterde er wel naar. En ik had andere dingen aan mijn hoofd: ik wilde anders leven, een andere baan, alles moest anders.

Anno 2018 heb ik dat andere leven. Inmiddels heb ik al een jaar een andere baan, privé gaat het me zeer zeker voor de wind en ik ben veranderd. Er is een Wie Is De Mol?-seizoen geweest waarover ik niet heb geblogd en we zitten middenin een WK waarover ik amper een tweet heb verstuurd (oké, ik heb er wel een tweet over gestuurd). Betekent dat dat ik weer naar hartelust ga bloggen over mijn leven, dat de gloriedagen van ditisstefan.nl herleven?

Nou, om eerlijk te zijn is dat niet wat ik nu in gedachten heb. Maar er is een idee, een concreet idee. En die heb ik wel meer gehad in het afgelopen jaar, maar nu wil ik dat idee echt gaan uitvoeren. Het wordt toch weer een website, een contentplatform, een blog, een podcast en een magazine. Het moet zelfvoorzienend worden. Ik hoef er niet van te kunnen leven, ik heb immers een baan waar ik nog lang niet ben uitgeleefd, maar de kosten moeten gedekt zijn en het zou mooi zijn als ik andere schrijvers, kunstenaars en creatievelingen kan betalen voor hun werk, dat zijn prioriteiten. Want ik wil het niet alleen gaan doen.

De komende twee maanden, juli en augustus, bestaan uit voorbereidingen, ontwerpen, opzetten en klaar maken… Eind augustus ga ik voor het eerst in mijn leven naar een ander werelddeel, dan reis ik naar Amerika. Als ik in de tweede helft van september weer op Nederlandse bodem ben, moet alles zo’n beetje klaar zijn om vol aan de bak te gaan.

Mijn nieuwe site heeft alles wat ditisstefan.nl niet heeft: een duidelijke formule, een goedgedefinieerde doelgroep en een plan om uit de kosten te komen en hopelijk te groeien. Wat mijn nieuwe site nog niet heeft is een naam. En al zijn de eerste mensen aan boord, er zijn meer mensen nodig om het team compleet te maken. De komende weken ga ik hier in mijn vrije tijd aan werken. Ik noem het maar even Project TIM (naar het stomme grapje “we zijn een team, T-I-M”, dat helemaal niet werkt als je het opschrijft, en eigenlijk staat het ook voor iets anders maar dat laat ik nog even in het midden).

Ik schrijf er hier nu over zodat alle duizenden mensen die hier komen (*kucht even hard*) dit lezen en weten dat ik eraan begin. En dat ik dit idee ook doorzet ook, want ik heb er de energie voor en dus zet ik nu door. Over de voortgang kun je hier de komende tijd blijven lezen. Tot snel.