15: De definitie voorbij

Op 27 februari 2012 keek Stefan toevallig op zijn Last.fm-profiel om te zien welke cd’s hij nu eigenlijk het vaakst had geluisterd sinds 22 september 2004 – de dag dat hij lid werd van de muziekstatistieksite. In de hoop nu eindelijk eens uit te leggen waarom de muziek in kwestie hem nu zo dierbaar is, loopt hij op ditisstefan.nl de top 25 langs.

15: I Am Kloot – I Am Kloot (2003)

Het had zo mooi kunnen zijn. Na een debuutplaat die door vriend en vijand de hemel in werd geprezen, moest het tweede album de verwachtingen inlossen. Een betere platendeal, toegankelijke liedjes en lange tours door Europa. Daarna komt het succes vanzelf. Toch?

Nou ja, niet dus. Dat (relatieve) succes zou nog een jaartje of acht op zich laten wachten. Het ligt in ieder geval niet aan de titelloze tweede plaat, die minder eigenzinnig maar gelukkig niet minder goed is dan het debuut Natural History – al eerder besproken in deze top 25. Ik wijs zelf de vinger graag naar platenlabel Echo, dat de grootste potentiële hit Proof alleen als downloadsingle uitbracht terwijl de video en de cd’tjes al klaar lagen en de wereld nog niet klaar was voor downloadsingles. Proof – zo heb ik al vaker geroepen – is een van mijn favoriete liedjes OOIT.

Laten we bij de hidden track beginnen. Die staat namelijk vooraan op de plaat – al hoor je Deep Blue Sea alleen als je terugspoelt vanaf het moment dat je op ‘Afspelen’ hebt gedrukt. Gelukkig staat het prachtige nummer ook gewoon op YouTube (en op sommige singles, als b-kantje). Met de prachtige frase:

I’ve seen the light of strange and never winced

De meeste luisteraars zullen dit nummer echter niet als opener van de cd beschouwen. Ik wel, maar de rest wordt met het enigszins vage Untitled #1 verwelkomd. Vol vage teksten zoals we die kennen van de debuutplaat: You say you’re like a tree or a bus stop with your hands by your side. En de briljante gesproken zin – die ik letterlijk pas net “doorheb”: (well he said he was a vegetarian, well there’s animals in water). De melodie is bijna vrolijk, vrij uniek voor een nummer van het trio uit Manchester, maar omdat de tekst zo onduidbaar is, is het niet makkelijk om het nummer te omarmen.

Hoe anders is dat bij follow-up track From Your Favourite Sky. Daar komt de mooie donkere romantiek bovendrijven, die de rest van de plaat domineert. Proof, Here For The World en Not A Reasonable Man zijn ijkpunten op de plaat, afgewisseld door nummers die net iets afwijken van het stramien. Bijvoorbeeld door een andere instrumentatie (The Same Deep Water As Me) of vibe (het bijna lompe Life in a Day). Slechts op 3 Feet Tall is er nog ruimte voor de vrolijke, zorgeloze noot.

Daarmee is I Am Kloot een uiterst diverse plaat geworden die wel als eenheid functioneert. Constante factor zijn de songteksten en de ruimte in de instrumentatie (nog steeds is gitaar-bas-drums-zang de kern). Was Natural History nog een plaat vol potentie, op I Am Kloot stelt de band zich voor in al haar vormen. Alsof ze zichzelf ineens serieus zijn gaan nemen. Wat overigens niet meer dan terecht is. I Am Kloot is dan ook een sterke plaat om bij te beginnen, mocht je het oeuvre van de band willen verkennen. De plaat afdoen als een geschikte definitie van de band, is niet voldoende, want uiteindelijk is de plaat meer dan dat. De plaat schiet de definitie voorbij en is meer een visitekaartje en het bewijs dat de band alle kanten op zou kunnen gaan met de constanten die op deze plaat alom aanwezig zijn.

Geef een reactie