Nabeschouwingen (3)

Het is weer zover… Een EK Voetbal! Dit EK Voetbal volgt Stefan wedstrijden… Alle wedstrijden? Nee, niet alle wedstrijden. Stefan heeft namelijk een leven. Hij heeft niet de illusie dat het hem gaat lukken alle wedstrijden na te beschouwen op ditisstefan.nl. Maar soms zal er hier een stukje staan waarin Stefan zijn gebrekkige voetbalkennis gebruikt om zijn observaties te noteren en te delen. Een keer per speelronde een stukje vindt hij al heel aardig. Verwarring, gut-feeling en valse hoop: dat zijn de pilaren waarop zijn nabeschouwingen steunen. Volgt u nog? Nee?

Griekenland – Rusland 1-0 (voorspelling: 0-2)
Het is jammer, maar het EK gaat niet bepaald volgens mijn voorspellingen. Vandaag 0 punten. Polen gaf ik het voordeel van de twijfel boven Tsjechië, Rusland zou de oude Grieken wel even de deur wijzen. En dus gaan Tsjechië en Griekenland door. 0 punten. Al vind ik dat prima, als ik morgen dan de volle punten pak. Dan ownt Duitsland namelijk ruimschoots de Denen (2-0) en eindigt Nederland de wedstrijd met twee doelpunten meer dan Portugal. En als de Grieken het kunnen, dan moet het Nederland ook lukken toch?

Jammer genoeg knaagt er iets aan het sprankje hoop dat de Grieken me zouden moeten geven. Ik ga er vanuit dat Duitsland nu al helemaal de sportieve plicht doet. Als beloning mogen ze namelijk tegen Griekenland als ze eerste worden in onze groep. Dat lijkt me voor de Duitsers een aanzienlijk relaxter scenario dan voetballen tegen Tsjechië. Dus nee, ik ben er niet zo heel bang voor dat de Duitsers verzaken. Ik ben echter des te banger voor de competenties van het Nederlands Elftal. Kijkend naar de wedstrijd van vandaag – Griekenland – Rusland – leek het spelbeeld van de verliezende ploeg namelijk het meest op dat van Oranje. Rusland viel aan, worstelde met de verdedigers en wist – zeker in de tweede helft – nauwelijks nog kansen te creëren. Domineren: ja, maar een vuist maken ho maar… En dat is nu precies het probleem wat de Nederlanders de afgelopen twee wedstrijden hadden. Arshavin had vanavond best een oranje shirt aangekund, Zjirkov had gewoon een bad hair day, Kerzjakov had een “Van Persietje” (bij dezen gecoind) en Dzagojev… Die veranderde van een creatief talent in een wanhopige jongen op zoek naar bevestiging.

Nee, dan de Grieken. Oké, ze hadden geluk, maar als je berekenend en geduldig genoeg bent kun je daar gewoon rustig op wachten. En daarna was het uitzingen… Volgens mij is dit niet het EK waarop Oranje geluk gaat hebben. Zeker niet tegen Portugal. De Grieken mogen feest vieren. De Tsjechen ook. En ik kijk hoofdschuddend naar de EK-pool, pak mijn Oranje t-shirt uit de kast, zucht nog een keer diep en vraag me nogmaals af of ik dat sprankje hoop nu moet omarmen of de grond in moet boren.

1 reactie

Ja, echt onbegrijpelijk dat Rusland het zo ver heeft laten komen. Dat had ik na die eerste wedstrijd echt niet verwacht.

Ik heb er morgen ook niet zoveel vertrouwen in. Ik zal mijn pool wel zo invullen dat Nederland door gaat, maar eigenlijk niet omdat ik dat echt denk. Ik denk niet dat Duitsland het per se super belangrijk vindt om hun sportieve plicht te doen. Voor Duitsland is het vooral belangrijk dat ze niet verliezen. Dan zijn ze ook eerste. Ze zijn natuurlijk een stukje beter dan Denemarken, dus misschien winnen ze wel, maar als het in de 75ste minuut gelijk staat, komt er echt geen slotoffensief van Duitsland omdat ze zo graag ons willen helpen.
En dan Nederland… Ik ben bang dat we óf het normale systeem gaan spelen, en dan gaan we geen potten breken, óf dat we keihard aan aanvallen en dan flink doelpunten tegen gaan krijgen. Maar goed, ook ik zal me de komende 22 uur vastklampen aan de kleine kans die we nog hebben.

Geef een reactie