Beste RTL 5, een brief over 127 Hours

Beste RTL 5-programmeur,

Waarom programmeert u “127 Hours” als u de climax van de film niet uitzendt? Een van de redenen waarom deze veel aandacht heeft gekregen, is immers dat de hoofdpersoon van het verhaal zichzelf moet bevrijden door zijn arm eraf te snijden. Dat is een bekend onderdeel van het plot. Zo bekend zelfs dat mijn tv-gids er melding van maakte.

Ik had deze film al lang op mijn lijstje staan. Ik was – enigszins naïef – blij verrast dat RTL5 de film voor vanavond had geprogrammeerd. Indrukwekkend was de film inderdaad, tot het laatste kwartier, waarbij het karakter zichzelf ineens had bevrijd zonder dat duidelijk werd hoe precies – dat ging wel erg makkelijk en snel… Een van de belangrijkste onderdelen van het plot was zonder waarschuwing vooraf weggesneden. Minstens vier minuten. En misschien nog wel meer zonder dat ik het door had.

Als zo’n bloederig fragment niet geschikt is voor het tijdstip, programmeer de film dan later op de avond… Maar knip hem er niet zomaar uit. U zou het ook voor de film even kunnen melden. “In deze film hebben we het belangrijkste deel van de film eruit geknipt.” Dan had ik namelijk niet gekeken.

Reclames en vervelende afleidende “pop-ups” voor niets-zeggende shows’s als “Barbie’s Baby” en andere weerzinwekkende programma’s (weerzinwekkender dan de uitgesneden scène, weet ik nu dankzij YouTube), zorgen er al voor dat ik zelden nog films op de commerciële zenders kijk. En als die keer dat ik dus kijk, de film in kwestie wordt verpest… Nou… Dan dank ik u hartelijk voor de verpeste televisieavond. En een verpeste film. Had ik hem maar gewoon gedownload.

Aan de film die erna kwam, “The Roommate”, heb ik me maar niet meer gewaagd. Die film is met uw beleid natuurlijk binnen een kwartier afgelopen.

Als ik over tien, twintig jaar “127 Hours” nogmaals kijk dan heeft deze nog steeds een nare bijsmaak. Ik weet dan waarschijnlijk niet meer waarom, omdat alle televisiezenders dan allang opgeheven en ingehaald zijn door betere, gebruiksvriendelijke manieren van videoconsumptie. Maar die eerste kijkervaring van een echt goede film, die blijft je bij, weet ik. En die heeft u verpest.

Hartelijk dank.

Stefan Meeuws

UPDATE: “Volgens RTL5 kon de scène waarin de hoofdpersoon zijn eigen arm amputeert niet worden uitgezonden vanwege de Kijkwijzer, die op het tijdstip van 20.30 alleen films voor 12 jaar en ouder toestaat. ‘RTL begrijpt dat dit bij de kijkers voor teleurstelling heeft gezorgd en zal ‘127 Hours’ in de toekomst op een later tijdstip uitzenden waardoor de film in z’n geheel te zien zal zijn’, aldus een woordvoerder.”

11 reacties

Helemaal eens met deze kijker 1000% echt weer iets voor RTL mee willen doen maar op het moment supreme afhaken bah RTL en nog eens BAH.
Knip lekker de helft weg uit Barbie’s baby maar niet hét belangrijkste stuk uit deze film wat een amateurs!!! Zend voortaan die supermelige usa comedy’s uit en blijf met je fikken van spannende films af of KNIP er niet in. En dan gek vinden dat het slecht gaat met RTL 5 gek hè stelletje LOSERS!!!!
Essted

In mijn naïviteit dacht ik nog dat de RTL operator een fout had gemaakt en een heel stuk van de film had vergeten uit te zenden. Ik heb ze daar in een email op gewezen. Maar het is dus BEWUST gedaan!
Zeer ernstig en ben het geheel met bovenstaande opmerkingen eens!
FJW

Voor een afgestudeerd neerlandicus (geen idee trouwens waarom er “Neerlandicus met hoofdletter” in je pagina staat, maar vooruit) maar een matig stukje tekstopbouw. Daarbij nog een vreemde, persoonlijke, afsluiting waarin je denkt aan te geven de toekomst van televisiezenders te kunnen voorspellen: totaal irrelevant aan de boodschap m.i.

Jammer..

RTL5, het antwoord dat het vanwege het tijdstip eruit is geknipt, is onzin. Je weet waar deze film over gaat, dus of uitzenden op een later tijdstip of hem niet laten zien. Dit slaat echt helemaal nergens op !

Mensen gaan deze film kijken vanwege ‘de’ scene waarin hij zichzelf bevrijdt. Ik ging er helemaal voor zitten, maar hup, hij brak zijn arm en een seconde later zat zijn gezicht onder het bloed, en was die arm ingewikkeld. Het was nog slecht knipwerk ook. Als deze film gewoon een half uur of een uur later uitgezonden, dan was er niets aan de hand geweest. Het riedeltje waar de woordvoerster nu mee komt is zo’n onzin! Je weet bij de programmering waar deze film over gaat, en dan zo’n cruciale scene eruit knippen omdat het nog geen 22:00 uur is! Vorige week bij Black Swan, waren ook stukken uitgeknipt. RTL hoeft niet te bepalen wat we wel en niet mogen zien. Dat kunnen we zelf wel. Kinderen horen rond die tijd op bed te liggen en als je niet tegen veel bloed kan, ga je zappen of naar de keuken.

Hoe treurig het feit dat filmliefhebbend nederland op deze manier afgelopen zaterdagavond door Rtl 5 genaaid werd. Schandalig dat we tijdens de film 127 hours, zo ernstig in de maling worden genomen door deze geweldige film aan te prijzen, maar i.p.v. van een waanzinnige waargebeurde climax te mogen beleven, die ons een boodschap kan meegeven over moed en overlevingsdrang, worden we volgestouwd met onzinnige reclamebloks en meer van die storende ‘pop-ups’ die elke tien minuten melden wat voor onzinnigheid en mens-onterende nonsens ze verder allemaal nog uitzenden.

Nogmaals, absoluut schandalig en respectloos!

Ik hoop dat filmliefhebbend Nederland, net als ik, een zender als Rtl5 voor de tijd die ons nog rest, te zullen boycotten.
Groet, Charles

RTL heeft kennelijk bedacht dit op heel korte termijn “in de toekomst” opnieuw uit te zenden; vanavond om 22:30 uur de film in zijn geheel (al is het dan iets meer dan 94 minuten met alle reclame… ik hoop alleen dat we gespaard blijven van barbie’s baby…)

Geef een reactie