Over RTL5, 127 Hours en het nieuws

RTL haalt woede filmfans op de hals

Eigenlijk best makkelijk om de nieuwssites te halen zo… Er was blijkbaar niet heel veel nieuws zondagmorgen. Denk niet dat het leidt tot een debat over artistieke integriteit of de toekomst van tv kijken, in het kader van de Oscar-uitreiking van vannacht en welke scènes daar voor tv uitgeknipt gaan worden… Maar het maakte de zondag wel iets leuker zo. 

Geen reactie gehad van RTL overigens, terwijl ik mijn brief toch echt zaterdagavond eerst per mail had ingediend. Maar het was weekend hè…

Het aantal journalistieke dwalingen bleef beperkt. Niet iedereen voegde een linkje toe (ANP, bijvoorbeeld niet) naar de brief die werd geciteerd (anders was mijn site gegarandeerd plat gegaan, maar goed ook dus). Mediajournaal vermeldde dat ik had opgeroepen de brief te retweeten, maar dat was niet zo. Dat pasten ze dan ook netjes aan toen ze daar achter kwamen. Van “talloze retweets” was overigens niet echt sprake. Denk dat het er niet meer dan 30 zijn geweest bij elkaar. Maar goed, het bereik van je bericht wordt er wel een stuk groter door. Kracht van sociaal media enzo. En Michiel Veenstra en Dick Maas lieten ook nog van zich horen. Toch wel leuk.

Rond een uurtje of tien vanmorgen had ik mijn gemiddelde bezoekersaantal al gehaald dankzij de tweets. En toen ik onderweg was naar de verjaardag van een tante, verscheen het ANP berichtje. Het eerst op de voorpagina van AD.nl, daarna elders. Ook andere newsoutlets volgden (zie boven). Het immer chique Spitsnieuws was de eerste die netjes een linkje gebruikte en ook de eerste site waar gereageerd kon worden (naast mijn eigen site). De prachtige reactie van Akmmor wil ik u niet onthouden:

Ik denk dat Stefan Meeuws dringend behoefte heeft aan een psychiater. Speciaal thuis blijven om te zien dat iemand zijn eigen arm afsnijdt en dan woest worden als dat er niet in zit.

Stefan, zoek een baan, ga een fatsoenlijke relatie aan, kom terug in de wereld en ga desnoods een studie erbij volgen.
Wellicht helpt dit je, anders ga zo snel mogelijk hulp zoeken.

Gelukkig waren er ook mensen die normaal reageerden. Wopwop:

Die scène is essentieel in de film; zonder wordt het een onsamenhangend geheel. Dit is hetzelfde als een stuk uit de nachtwacht knippen, omdat men vindt dat het “ongeschikt” is voor het volk. Je moet toch zelf kunnen kiezen wat je kijkt? Een meesterwerk kijken en er op het einde achter komen dat de het verneukt wordt door RTL, ik zou ook gaan klagen.

En hier zat ook wel iets in, TheDutchViewer:

Ik kijk bijna nooit meer tv, maar ik heb liever dat die zenders films uitzenden dan die tokkieshows van ze.

Dat is dan ook wel weer zo.

Wat dat doet met de statistieken van je site?

Statistieken site

Ja, die andere dagen had ik wel echt bezoekers hoor, maar het is een beetje uit verhouding nu, de grafiek… In ieder geval heeft mijn site er niet uit gelegen, zelfs niet toen er rond 12:00 uur zo’n 1500 mensen de brief kwamen lezen die ik had geschreven. Dat valt me dan weer mee (respect aan Antagonist). In totaal zijn er 4236 mensen op mijn site geweest gisteren (het grootste deel via Twitter en Facebook ja). Bij elkaar zo’n 5189 bezichtigingen. Niet slecht voor een zondag. 🙂 Het streelt mijn ego wel een beetje, zeker gezien de aantallen die ik normaal haal. (Het voelt een beetje zo)

Het voelde wel een beetje overdreven allemaal. Het was in ieder geval niet waar ik voor ging toen ik mijn brief publiceerde op mijn blog. Natuurlijk was ik teleurgesteld en een klein beetje boos. Maar zondag was ik klaar om verder te gaan met mijn leven. Misschien moet ik me toch maar eens druk gaan maken over echt belangrijke zaken, dan heeft de rest van de wereld er ook nog iets aan.

(en misschien haal ik dan de radio en tv wel ;)).

 

3 reacties

Rik schreef:

Hey, ik hoorde het nieuws ook op 3fm, maar ik had je naam niet gehoord 😛 http://nos.nl/op3/artikel/478058-waarom-rtl-de-sleutelscene-uit-een-film-knipt.html

Stefan schreef:

Weet je nog hoe laat? Dan luister ik ’t fragment even terug :).

[…] article resulted in more views on my original and a follow-up blog (reflecting on the experience) and more tweets and Facebook shares. Most of the traffic on Monday comes via the NOS-website. Also, […]

Geef een reactie