Turin Brakes, over tijd en geld

Aangezien het gros van de Turin Brakes fans geen Nederlands spreekt durf ik hier wel een beetje op te scheppen – een klein beetje. Ik heb het nieuwe Turin Brakes album, dat 30 september uitkomt, al gehoord. Ik durf het niet zo goed te zeggen omdat ik geen opschepper ben en scheve gezichten vrees.

Het nieuwe album is een album waarmee de heren voor het eerst weer echt op hun sterke kanten inzetten. Veel liedjes lijken heel erg op andere liedjes uit hun oeuvre – met name van hun eerste album. Maar de productionele trekjes (piano, saxofoon, warme productie), geven er net een andere twist aan waardoor het geen herhaling van zetten lijkt.

Voor het eerst klinkt Turin Brakes weer echt als Turin Brakes. Alsof de afgelopen 10-13 jaar van hun bestaan een verkenning van de identiteit was, die begint en eindigt met deze sound. Ik denk dat dit wel eens aan zou kunnen gaan slaan. De liedjes zijn radiovriendelijk, leuk om te spelen op de gitaar (vooral de Gale-riffs) en liggen dankzij de warme, analoge productie goed in het gehoor. Nu alleen hopen dat mensen het willen horen…

Maar om te illustreren wat ik bedoel, hierbij de nieuwe single. Die is wat dat betreft een goede voorloper van het album. Luistert u maar.

http://www.youtube.com/watch?v=Srzbfz60RwA

Geef een reactie