Digitale detox is een illusie

Ik kijk niet zo vaak televisie, om eerlijk te zijn, maar vanavond zette ik toch weer eens het laatste stukje 1Vandaag op, een zogenaamd “actualiteitenprogramma”.

Vandaag was er een reis-trendwatcher (jaja, ze bestaan en dat is prima, je moet wat met je leven en dit lijkt me best een goede tijdsbesteding, al vraag ik me af hoe ingeburgerd trendwatcher is en of er een streepje tussen reis en trendwatcher moet) die op Schiphol (want ja: reizen) een aantal reis-trends (ook met streepje?) besprak. Ik zette de tv halverwege het item aan dus ik kan ze niet allemaal reproduceren, maar wat me wel opviel is dat ik de twee laatstgenoemde trends (goedkope cruises en vrijwilligerswerk doen) niet zo nieuw vond klinken. Maar misschien ga ik te veel om met reis-hipsters?

De derde trend stootte me echter het meest tegen de borst: de “Digitale Detox”. Even afstand nemen van je smartphone, tablet, laptop en digitale leven dus. Volgens de “reis-trendwatcher” zagen we de afgelopen jaren de trend dat er overal WiFi moest zijn – op de camping, in het restaurant, maar willen tegenwoordig mensen meer ontgiften van alle digitale dingen die ze doen.

Prima. Een nobel streven. Ik ben zo’n jongen die stiekem checkt of er WiFi is als ik ergens kom en iets moet weten. En daar word ik zelf ook wel eens moe van. Er zijn kringen waar ze mij “de digitale dingenman” noemden.

Maar digitale detox? Los van het feit dat het een wanstaltige alliteratie is, is het ook nog eens een illusie. Helemaal los komen van digitale apparatuur gaat allang niet meer.

Je kunt je smartphone wel thuis laten, maar helemaal zonder telefoon op vakantie gaan doet bijna niemand, ook niet de mensen die op digitale detox gaan. Want wat als er wat gebeurt met familie/vrienden/bekenden? Ga je er dan echt op vertrouwen dat een of andere luie receptionist van je holiday resort nog je berichten komt vertellen. En prima als jij daarop vertrouwt, maar denk je dat je familie dat in deze tijd nog op prijs stelt? Neem toch gewoon een telefoon mee. En als dat al geen smartphone is, dan is het nog steeds een digitaal ding. Zelfs al heeft ie geen Twitter/Facebook/Whatsapp.

Enne… Als je op vakantie gaat, print je dan de route weer ouderwets uit? Of vertrouw je toch op de TomTom? Mogen de kinderen de 3DS meenemen op de achterbank? Of krijgen ze een Donald Duck vakantieboek mee wat ze na een anderhalf uur uit hebben? Zodat ze de echte wereld beleven?

Los daarvan: uiteindelijk is voor veel mensen niet het doel een ‘black spot’ in het mobiele netwerk te vinden waar je je tentje opzet en geniet van de rust (en hoe vind je die dan zonder digitale middelen?). Uiteindelijk kun je bijna niet zonder (indirecte invloed van) digitale hulpmiddelen op vakantie. En in hoeverre ben je aan het detoxen als je vakantie er toch door wordt beïnvloed? Dat is een illusie.

Maar belangrijker…

Uiteindelijk wil je met je digitale detox geen afscheid nemen van je apparaten, maar van je gedrag om die apparaten te gebruiken voor nutteloze social updates – of te denken “als ik dit nu tweet krijg ik vast kei veel retweets”, of “hoeveel stenen liggen er eigenlijk op dit plein, dat staat vast op Wikipedia?” In plaats daarvan wil je echte dingen zien, beleven, en niet de 24 manieren waarop konijnen teleurgesteld in je zijn checken op BuzzFeed.

En dat vind ik nu een nobel streven. Maar dat heeft niet zo zeer met je smartphone te maken als wel met jezelf. Natuurlijk: verwijder (tijdelijk) die Facebook- en Twitter-apps of -accounts. Maar gebruik die smartphone wel gewoon om je weg te vinden, of nuttige vakantieinformatie op te zoeken. En je dierbaren te laten weten dat het goed gaat. Waarom zou je vakantie er beter van worden als je daarvoor een reisgids / telefooncel (bestaan die nog?) of de Wat & Hoe? gebruikt?

En als je je digitale gadgets niet meesleept maar wel denkt bij iedere zonsondergang deze zou het echt goed doen op Instagram ben je dan ook aan het detoxen? Of gewoon krampachtig aan het moeilijk doen?

Waarom is het beter om met een printje op de bijrijdersstoel naar Zuid-Frankrijk karren als je up to date route informatie kan krijgen die je om de grootste files leidt? Denk maar niet dat je dan niet in onverwachte situaties kan belanden… Vakantie gaat niet om de apparaten die je meesleept maar om de manier waarop je het beleeft. Prima dat je geen literatuur meeneemt op vakantie, maar noemt het dan geen drukwerkdetox, want letters kom je toch wel tegen.

Misschien voelt het nu wel alsof je een digitale detox nodig hebt. Maar wat de meeste mensen echt nodig hebben is een extra shot ‘echt leven’, met een beetje hulp van wat digitale dingen (over alliteraties gesproken!), want die kom je op je vakantie toch wel tegen. Maar misschien inderdaad even zonder die social accounts.

En weet je wat nu het allermooiste is… Dat shot extra leven kun je nu al krijgen. Deze avond, of dit weekend. Daarvoor hoef je niet eens een speciale reis te boeken. Pak je piekmoment, noemden we dat gekscherend op het werk. Maar je zou het eens moeten proberen…

Geef een reactie