Notities bij ‘Wie Is De Mol’ – aflevering 3 (2014)

Krijg je ineens een aflevering van Wie Is De Mol waaruit je niets wijzer wordt. Moet je er nu boos om worden dat Daphne kiest voor gezelligheid in plaats van het kei hard te spelen?

Niet veel bozer dan het feit dat het programma zelf de het heiligdom van ‘De Test’ al meerdere malen heeft geschonden dit seizoen. Lekker jennen, moet de regie gedacht hebben door keer op keer het tapijt onder de kandidaten vandaan te trekken. Eerst met de kanoploeg, daarna met de test. Ik kan er niet eens kwaad om worden. Eigenlijk past het wel goed bij de groep kandidaten die dit jaar keer op keer GEEN IDEE blijkt te hebben. Ze hebben GEEN IDEE. Er lijkt geen leider te zijn, iedereen mag dingen roepen en uiteindelijk worden Arts woorden compleet verdraaid en dus fout geïnterpreteerd. Ze hebben GEEN IDEE. En de kandidaten die het wel hebben, doen gewoon net alsof ze het niet hebben. En dat maakt het spotten van de mol best lastig.

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de BN’ers zich als compleet ongeorganiseerd zooitje gedragen (terwijl je zou zeggen dat juist zij goed met zo’n desoriënterende ervaring als WIDM om moeten kunnen gaan). Misschien is het wel collectieve onderschatting: “door mijn persoonlijkheid iets vager voor te spiegelen, denken ze vast dat ik de mol ben…” denkt iedere kandidaat ieder jaar weer.

Maar dit jaar zit er een ander sausje doorheen. Normaal zitten er veel schreeuwlelijkerds in de groep en begint al dat ongecoördineerd overleg op je zenuwen te werken. Nu lijkt het een bijzonder zachtaardige groep. Zelfs als Sofie en Freek de complete groep naaien, wordt er niemand écht boos. Het is een beetje als de theemutssessie van de vrouwen de avond voor de test: het is vast goed bedoeld maar op spelniveau best kansloos. Vind je het gek dat  Daphne er dan voor kiest om die gezelligheid in stand te houden. Ik snap het wel…

Of doet ze het omdat ze de Mol is en graag veel afleiders a la Sofie in het spel wil houden? Want Sofie loopt me toch opzichtig te doen… Toegegeven, met de “spoedcursus” roeien maakte ze wat dingen goed, maar ja, als het maar om 1000 euro gaat… En je denkt dat je vast wel gaat verliezen… Dan maakt het niet zo veel uit meer. Als ze zo door gaat, wordt ze misschien zelfs een leuke mol…

En Jennifer kan er ook wat van. Dat ze alles lijkt te weten, kan natuurlijk komen door ‘gemiddelde mensenkennis’, want ik vond nu ook weer niet dat ze dingen riep die je totaal niet kon verwachten. Haar voorkennis valt dan ook vooral op door de naïviteit van de rest. Dus nee, ik denk niet dat Jennifer de mol is. Maar als ze net zo goed in mollen ontmaskeren is als in het spelletje spelen, dan gaat ze misschien nog winnen ook…

De volgende aflevering belooft in ieder geval veel goeds. Bijna niemand weet hoe goed of slecht hij/zij de test heeft gemaakt, nog minder dan normaal dus. Dus er gaan mensen huilen volgende week. Of ja, donderdag, want ik ben wat laat met deze notities. Maar qua mol was ik er vroeg bij.

1 reactie

Ik ga zo afl. 4 kijken, maar ik dacht natuurlijk eerst “even ditisstefan.nl checken”. Ik heb er een beetje over nagedacht en eigenlijk snap ik Daphnes keuze wel. Als ze kiest voor gezelligheid, zien mensen haar als aardig of dom; anders is ze onaardig of slim. Ik denk dat het een stuk makkelijker is om met mensen samen te werken als ze denken dat je aardig en niet zo slim bent. Alleen dat is misschien al genoeg verantwoording, maar er komt natuurlijk bij dat het nooit leuk is om de beul te zijn, en dat er bovendien maar iets van 20% kans was dat het zou “lonen” (en in dat geval zou je ook kunnen denken dat iemand die nu zoveel fouten heeft en daar geen info over krijgt de volgende keer waarschijnlijk toch wel af valt).

Ik vond Jennifer eigenlijk veel te fanatiek om de mol te zijn, en ze heeft ook wel echt geld binnen gehaald. Verder lijkt ze vrij stil en is ze niet echt actief mensen aan het manipuleren ofzo. Maar doordat ze het voor mij echt zo duidelijk niet was, vond ik het des te opvallender dat veel kandidaten haar wel verdenken. En dan vraag ik me toch af of we in de uitzendingen misschien wat dingen missen die de kandidaten wel oppikken. En dan was er natuurlijk die gevallen telefoon… Maar ik vind dat je een goed punt maakt dat de anderen haar gezonde verstand wellicht verwarren met voorkennis, dus ik denk ook niet dat zij het is.

Ik heb de vorige keer voor Jan-Willem gekozen omdat hij niet echt opzichtig is, ik me niet kan herinneren dat hij echt iets goed heeft gedaan, en omdat de Mol de laatste jaren meestal iemand is die ik niet ken.

Wellicht volgt er over een uur een update…

Geef een reactie