Notities bij ‘Wie is De Mol?’ – aflevering 4 (2014)

De Mol 2014 - afl 4Ja, dit zijn de spelletjes waar je vrolijk van wordt bij Wie Is De Mol? Geen enorme twists and turns maar gewoon – zoals het hoort – de onbetrouwbaarheid van mensen die centraal staat. De onbetrouwbaarheid van de hersenen en de karakters van de mensen. Want Tygo “ik had de woorden twee maanden geleden al” Gernandt is natuurlijk gewoon briljant in het leren van tekst – dat is zijn vak immers – en een ABC’tje van twintig worden is easypeasy, zelfs in drie minuten. Inderdaad: groeperen, associëren en je bent al een heel eind. Natuurlijk is het anders als je gestresst bent en op tv. Maar daar zijn deze BN’ers aan gewend.

Dat Jan-Willem Aaf het examen aan het eind laat doen, is natuurlijk helemaal dubieus. Hij weet dat er maar tien woorden maximaal zijn ingevuld en dat dus de helft ontbreekt. Iedereen die meer dan tien woorden weet, had beter kunnen invullen. Natuurlijk voor minder geld, maar twee of drie mensen eerder dan Aaf had nog best gekund.

Het onderhandelen was classic De Mol: kandidaten duiken ergens in zonder na te denken en de Mol hoeft alleen maar te zorgen dat de rest niet na gaat denken.

Ik begin Tygo wel steeds fijner te vinden qua kandidaat. Vooraf verwachtte ik dat hij een nieuwe Daniel Boissevain zou worden, maar hij is minder enthousiast, meer sneaky maar dat doet hij op zo’n manier dat het niet überslim is.

Aaf dacht trouwens dat Daphne de Mol was, zei ze eerder in de aflevering, maar ze waren dus ook ‘soort van’ bondgenoten. Dat maakt hun relatie ingewikkeld (en Aaf zegt dan ook dat ze gespreid heeft), tenzij Aaf de Mol is natuurlijk…

Maar Aaf komt niet over als doortrapt en ook niet alsof ze het spel het beste speelt. Jennifer wordt daarentegen wel als zodanig geprofileerd. Ze deelt al haar gedachten met de kijkers – en die gedachten klinken over het algemeen ook nog enorm logisch. Is dat de reden dat deze aflevering Jennifer heet? Omdat ze het hele spelletje door lijkt te hebben? Het enige waar ik niet in geloofde was dat rode scherm van Daphne. Het lijkt me tegen alle regels van het spelletje ingaan dat er een nep rood scherm wordt getoond aan De Mol. Dan moet je als Mol wel precies weten hoeveel antwoorden goed/fout marge er is bij zon’ eerste test en dat is gewoon heel riskant. Dat kan Jennifer dan toch ook beredeneren?

Volgens mij spelen Jennifer, Tygo en Sofie het spelletje op de beste manier (de vraag is of ze dat als Mol of kandidaat doen). De vermomming van Susan – de lieve kandidaat – is eerder door mollen gedragen, maar ze draagt hem zelfs in de biechtfilmpjes. En ook dat is niet helemaal nieuw, maar Tygo bewijst dat we niet alles wat in de biechtkamer horen moeten vertrouwen. En los daarvan kan ieder biechtfilmpje NET ophouden vóórdat de biechtende kandidaat zegt “BEHALVE DAT IK DE MOL BEN!!! MOEHAHAHHAHA!”

Ik blijf nog even bij Sofie, omdat ze de hele tijd op de goede plek is voor de zwarte vrijstelling. Dat ze bij het onderhandelen niks kreeg is niet erg als je weet dat je daarna een zwarte vrijstelling kan verdienen – en dat weet de Mol. En de hoeveelste keer is het dat Sofie de zwarte vrijstelling krijgt? Inderdaad. De tweede keer.

Kortom: spanning en sensatie, maar goed dat Daphne weg is. Het kandidatenveld moet nodig gemaaid worden. Dan wordt het pas echt spannend. Op naar de grote oversteek volgende week…

1 reactie

Mja, van wat ik de vorige keer zei, moet ik toch een beetje terug komen. Daphnes strategie – die ik verdedigde – heeft haar uiteindelijk duidelijk niet geholpen, en Jennifer was ineens wel heel prominent in beeld.

Ik denk eigenlijk dat Jan-Willem wel de beste beslissing heeft genomen in dat eerste spel. Mensen onder aan waren wel heel erg veel minder waard, en hoewel ze misschien oorspronkelijk meer goede woorden hebben gehoord, is het maar zeer de vraag hoeveel ze daar een kwartier later nog van weten (zeker als ze misschien denken dat ze het weer mogen vergeten). Ik vond Jennifer wat verdachter, want wat voor Tygo geldt, geldt ook voor haar: als actrice zou dit niet bijzonder moeilijk voor haar moeten zijn, en over het algemeen komt ze ook behoorlijk intelligent over. Maar haar strategie kostte enorm veel tijd en volgens mij zijn ze daar de meeste woorden kwijtgeraakt (en het had helemaal slecht kunnen gaan als Freek niet direct door had dat het alfabetisch was).

Je rode scherm theorie volg ik niet helemaal. De Mol kan toch gewoon alle vragen fout invullen als die dat zou willen? Dan ben je in principe altijd laatste.

Ik ben het wel met je eens dat Sofie verdacht is en Susan niet. Tygo vind ik te obvious. Verder weet ik het niet.

Geef een reactie