Notities bij ‘Wie Is De Mol?’ – aflevering 8 (2014)

Met de Olympische Winterspelen achter de rug is Wie is de Mol? weer van start gegaan en voordat de serie helemaal voorbij is, pik ik deze notities ook maar weer op.  En zoals ik eerder schreef:

De Mol is dit seizoen relatief luxe geweest, het zit er toch echt aan te komen dat de laatste afleveringen onder Spartaanse omstandigheden worden gespeeld… Expeditie Robinson bij de publieke omroep dus.

En Expeditie Robinson werd het afgelopen week dan inderdaad. Wel op een manier waarvan ik niet juichend door mijn kamer begon te rennen. Ten eerste was het binnen 24 uur gepiept en werd er om een opdracht gevochten waar geen geld mee te verdienen was.

Laten we wel wezen: het is niet de eerste keer dat de kandidaten in de “wildernis” moeten overnachten. Dat is de reden waarom ik het correct voorspelde én de reden waarom ik nu niet zo onder de indruk ben. Zowel kandidaten als Art deden het voorkomen alsof er nu ontberingen als nooit tevoren moesten worden doorstaan. Maar 24 op een relaxed eiland (met muggen, dat wel), is nog wel te doen toch? Het is een geniale zet om de kandidaten eens langere tijd lekker te laten sudderen, extra moe te laten worden en tot wanhopige acties te dwingen, maar nu worden meteen oplossingen gepresenteerd voor hun lijden (kisten met eten en hulpmiddelen, die weliswaar geld kosten) en weten de kandidaten eigenlijk ook wel dat ze niet langer dan 24 uur gedropt gaan worden, want dan komt de volgende test alweer…

De opdracht op het eiland, met de vijf-op-een-rij, was treurig omdat er dus geen geld mee te verdienen was: wat heeft het dan nog met Wie is de Mol? te maken? Had op zijn minst de kandidaten het speelveld laten natekenen ofzo, en daar geld voor gegeven. Nu was er aan het eind wel geld te verdienen, maar het voelde verkeerd. Te gehaast om echt indruk te maken op de kandidaten of de kijker…

Sowieso, wel de Expeditie Robinson illusie op tv brengen, maar dan wel Jan-Willem een gitaar geven? Hoe komt die vent ineens aan een gitaar?  Ben ik nu blind of heb ik hem daar nog nooit mee zien sjouwen deze serie?

Sowieso mag ik niet klagen dat Jan-Willem het spel heeft verlaten. Naar mate de serie volgde begon de dj steeds meer in zijn auditie voor  voicecasting te komen. Het klonk allemaal net iets te overdreven en daarmee ontpopte hij zich tot de Daniel van deze reeks (“het is hier FANTASTISCH” – of zoals Freek zei: “Het is best wel magisch hier”). Voor iemand die zich zo fanatiek door het spel sleept, is het een best wel beroerde manier om naar huis te gaan, trouwens, met een hond spelen en daardoor niet in de gaten hebben dat Freek al bij Art is.

Blijven over in het spel: Susan, Tygo, Freek en mijn mol Sophie.

NU wordt het interessant.

Freek zit al in de finale, en heeft – als mol? – heel slim de vrijstelling voor de finale al in de pocket. Dat heeft ie slim gespeeld en ik zou het niet erg vinden als hij de mol is, maar ik hoop toch dat mijn keuze voor Sophie de juiste blijkt te zijn. Terecht werd opgemerkt dat Susan zich op slinkse wijze door het spel begeeft, maar Sophie doet het ook best aardig. Misschien is het omdat de dominante Tygo ook nog in het spel rondloopt, dat ik me niet zo erger aan de opzichte mollenstreken die ze uithaalt, maar ik ben in ieder geval aan haar gewend geraakt. Of heet dat tunnelvisie?

Na de aflevering van morgen wil ik wel een voorspelling doen hoe de finale gaat eindigen, maar nu is het nog onmogelijk voor mijn gevoel. Mijn gevoel zegt dat Tygo of Susan het spel gaat verlaten. Dat is logisch als Sophie inderdaad de mol is (en Freek zit dus al in de finale), omdat ik Sophie als kandidaat het spel niet zie winnen.

Dan hangt het af van wie het beste oplet in het spel, Tygo of Susan. Tygo lijkt wat te veel op zichzelf te letten, maar Susan zet zichzelf ook centraal – al is het maar door te analyseren welke effecten haar gedrag op anderen heeft. En één van de twee weet heel goed dat hij / zij dit doet, omdat het een spel is. En diegene zou zo maar eens De Mol van dit jaar kunnen winnen.

Maar morgenavond weten we meer…

Geef een reactie