Notities bij ‘Wie is De Mol?’ – aflevering 9 (2014)

Wat een rare aflevering.

Spannende dingen voor de mensen, nu gaat het er echt om, maar de aflevering begint met een saaie haal-de-envelop-op-opdracht en kandidaten die keer op keer blijven herhalen hoe mooi het is op Ellis Eiland. Halverwege de aflevering volgt de mindfuck: we zitten al in de finale en er moet NU iemand naar huis.

Sofie, mijn Mol, is door en Tygo moet (zoals ik gisteren schreef) inderdaad het veld ruimen (nou ja, ik gokte Susan of Tygo). Maar toch fijn… Tygo is inderdaad de fanatieke kandidaat, zoals Sofie eerder in de aflevering opmerkt. Tygo’s antitunnelvisie blijkt tegen hem te werken. Hij wil geen keuze maken en bezegelt daarmee zijn lot, lijkt het. Freek zegt op twee kandidaten te hebben gezeten (tot Tygo’s vertrek), maar ja, hij hoefde geen test in te vullen, dus dan kun je best nog twee verdachten overhouden…

Raar, toch, dat de finale halverwege de aflevering ‘echt’ begint. Is het omdat er zo vaak niemand naar huis hoefde?  De gevoelige terugblik van Art lijkt te duiden op een enorme twist, maar die blijkt toch niet te komen. In plaats daarvan een mooi gefilmde, stemmige opdracht vol kaarsen en terugblikken die het geheugen van de kandidaten testen.

Over terugblikken gesproken: opvallend is dat we dit keer geen ‘communiceer-met-de-mol’-opdracht hebben gehad. Die zit er bijna ieder jaar wel in en hoewel je er noch als kandidaat, noch als kijker echt iets aan hebt, mis ik ‘m toch een beetje. Zo’n opdracht heb ik liever dan de lila vrijstelling die alleen telt als de wind uit het oosten waait.

Altijd leuk om te zien dat de zogenaamd afgepeigerde kandidaten nog even flink door visagie worden gehaald voor het fancy laatste diner en de ontknoping. Toch heb ik het idee dat er deze serie minder lang over het einde wordt gedaan dan voorheen. De laatste aflevering is meestal een psychologische opdracht en een echte speurtocht waarin herinneringen aan de serie centraal staan, maar dat blijkt nu niet het geval.

Opvallend bij de test: zowel Freek als Susan zitten op Sofie. Dan is het de vraag wie de test het beste heeft gemaakt. Mijn gut feeling zegt Susan, maar misschien heb ik Freek enorm onderschat. Sofie zit volgens mij op Susan, uitgaande van haar eerder uitspraken deze aflevering, haar testscherm miste ik even…

En dan de ontknoping….

Sofie is dus winnaar of de Mol, Susan kan de Mol zijn of verliezer, Freek winnaar of verliezer… Je weet dus niks. Freek en Susan zaten allebei op Sofie, zeiden ze. Als Susan de Mol is (en heeft gelogen tegen de kijkers) dan klopt het dat Sofie wint, want Freek heeft de test op Sofie ingevuld en dus sowieso slechter… Toch? Dat zou dan moeten kunnen. Maar ik blijf er voor de vorm gewoon bij dat Sofie de Mol is (YES!) en Susan de verliezer en dat Freek beter heeft opgelet en dus wint.

Einde.

Niet meer spannend.
Of toch?

1 reactie

Ja, inderdaad wel een aparte aflevering. Aan de ene kant heel rustig, maar aan de andere kant ook wel wat gehaast met de halve finale en finale in één aflevering.

Voor de “ontknoping” van deze aflevering had ik inderdaad ook gedacht dat Susan meer van Sofie zou weten, dus dat Freek sowieso niet ging winnen. Maar aan de andere kant kan ik ook wel geloven dat de stille observator inderdaad wel meer wist…

Ik vind het toch nog wel spannend, maar ik ben bang dat ik je gelijk moet gaan geven.

Geef een reactie