Notities bij ‘Wie is de Mol?’ – De Finale (2014)

Tsja… Als je het dan fout hebt, dan kun je maar beter de winnaar hebben gekozen. Want dat is dan in ieder geval iemand die het beter deed dan jijzelf én die het spel goed heeft gespeeld. Ik zou zelfs durven beweren dat Sofie een betere kandidaat was dan Susan een mol. En Freek… Die had ik dus bijna overschat. Het lijkt er een beetje op dat heel veel kandidaten heel erg slecht waren.

En als mij nog een gevoel bekroop tijdens de ontknoping, dan is het wel dat de acties van Susan nauwelijks indruk maken. Een paar leuke acties wist ze uit te halen (de foto’s van de beelden, bijvoorbeeld), maar erg sneaky was het allemaal eigenlijk niet. Veel Molacties werden enorm gefaciliteerd door de manier waarop de opdrachten moesten worden uitgevoerd. Als Mol hoef je dan niet veel moeite te doen om iets te laten mislukken (kisten, eiland, kwestie van tijd, zeg maar). Susan leidde mensen vooral om de tuin door haar karakter.  Dat is in principe een goede tactiek en het levert vaak een bevredigend Moljaar op, maar zou het niet eens leuk zijn als de Mol zelf ook moeite moet doen om opdrachten te laten mislukken? Dat de Mol er ook voor moet vechten?

Nu goed, ik had het natuurlijk leuker gevonden als mijn voorspelling goed was – Sofie is de Mol -, maar Susan heeft het goed gedaan. Ze heeft in ieder geval veel geld uit de pot gehouden. Dat blijkt ook wel uit de extra molacties uit MolTalk. Jammer dat deze niet gewoon in de uitzending zaten in plaats van de laffe aanwijzingen voor het publiek. Waar vroeger nog grote aanwijzingen konden worden gegeven – de volgorde waarin de kandidaten worden voorgesteld is de volgorde waarop ze eruit vliegen, eindigend met de verliezer, de winnaar en de mol – moesten we het nu doen met aanwijzingen als “er was een visser in beeld.” – terwijl we constant op plekken aan het water zaten. Echt waar? ECHT?

Ik snap best dat je geen duidelijke aanwijzingen meer kunt geven omdat er actief naar wordt gezocht, maar de lol van die aanwijzingen was nu juist dat je ze soms zelfs tot 10 keer zag – en het niet door had. Als dat niet meer lukt, dan mag je van mij best wat vagere aanwijzingen gebruiken, maar presenteer die dan niet zo triomfantelijk tijdens de finale en zet die gewoon netjes op de website. Het is veel interessanter om een nog duidelijker beeld te scheppen van hoe de mol te werk is gegaan. Nu zaten er complete opdrachten niet in de finale en dat wekte bij mij de suggestie dat de Mol daar niks deed. Na drie keer hebben we wel door dat de andere kandidaten niet door hadden dat Susan de opdracht verstierden. Eigenlijk is in zo’n finale alleen relevant wat de mol deed en we wel / niet te zijn kregen, wanneer de winnaar het door had en wat algemene terugblikopmerkingen. Ik snap niet dat zo vaak moest worden herhaald hoe erg Freek er naast zat.

En natuurlijk is alles op tv nep, maar het is dan toch wel teleurstellend dat in de finale wordt gesproken van “molvrije zones”, waarin de BN’ers gezellig met elkaar kunnen keuvelen over ditjes en datjes zonder verdenkingen – dat lijkt me dan weer typisch iets wat alleen die BN’ers kunnen verzinnen (maar ik kan er naast zitten). Dat verpest voor mij toch een beetje de illusie dat je zoveel dagen in een intense wereld zit en waarin op dode momenten gewoon molboeken worden gestolen.

In MolTalk daarna ging het nog een stap verder doordat Sofie onthulde dat er een retake moest worden gedaan voor het roeien – en dat ze zo hard had geroeid de eerste keer dat dat de tweede keer niet meer lukte… Het was al eens door mijn hoofd geschoten dat sommige dingen vast niet in één keer goed erop stonden (bijvoorbeeld dat het extreem opvalt als er een kandidaat achter een vrachtwagen verborgen zit of zich verstopt in een taxi met een cameraman bij zich), maar ik hoopte eigenlijk dat ze dat oplosten door meer dagboekfragmenten te gebruiken en sfeerbeelden of iets dergelijks. Maar retakes, dat is toch eigenlijk best teleurstellend.

Kortom: ik vond deze ontknoping en de daarop volgende MolTalk niet zo heel bevredigend. Het seizoen was best leuk, niet het allerleukste maar ook niet het allerslechtste en goed genoeg om er volgend jaar weer voor te gaan zitten. Maar ik hoop dat ze bij de redactie nu eens niet op zoek gaan naar andere topo’s, jokers en vrijstellingen, maar dat ze het spel wat uitdagender voor de Mol maken. Dat die Mol bekent “daar hadden ze me toch bijna door”, of “hier was het de bedoeling dat we 2000 euro misliepen, maar mijn plan werd gedwarsboomd door…”

Het zal wel niet gaan gebeuren, er kijken nu immers miljoenen mensen en er wordt over gepraat op radio en tv, maar ik heb mijn punt gemaakt. En alsjeblieft: houd volgend jaar de illusie van de serie in stand. Geen opmerkingen meer over retakes of molvrije zones meer. Want dan kun je net zo goed vertellen dat er aan de andere kant van dat eiland gewoon een hotel stond.

1 reactie

Ahem…. LOOOOOOOOOOOOOSER!

Nee, grapje. Het was een goede gok. Sofie was een hele goede kandidaat en was volgens mij ook een betere Mol geweest. Ik heb MolTalk nooit gekeken, maar ik vond de acties die in de finale bekend werden een beetje teleurstellend. Wat heeft ze nou helemaal gedaan? Oké, ze heeft die ene envelop in de brievenbus laten liggen, maar verder? Er waren wel wat kleine dingetjes, maar het was vooral gewoon de andere kandidaten alles zelf laten verneuken. Op zich is dat wel slim, maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de pot zonder Mol niet heel veel dikker was geweest.

Op zich zou het misschien wel grappig zijn om het een keer zonder Mol te doen en dan aan het eind te bekijken hoeveel de kandidaten met fake-Mol-acties uit de pot hebben gehaald. Wat dat betreft zou het misschien ook wel aardig zijn om van alle andere kandidaten te horen wat ze allemaal “strategisch” hebben uitgevreten.

Ik zou ook wel liever zien dat de Mol harder zou moeten werken. Dat de opdrachten zo zijn dat ze zonder Mol in principe makkelijk zouden moeten lukken, maar dat er wel de gelegenheid is voor sabotage. En ik zou wel willen dat de kandidaten meer zouden geven om de pot. Nu doen de meesten heel veel om verdacht te lijken of om vrijstellingen/jokers te krijgen, en lijkt de pot erg secundair. Sofie heeft bijvoorbeeld erg weinig bijgedragen aan de pot die ze heeft gewonnen. Ik snap die strategie wel, want het is voor je verwachtingswaarde van het spel natuurlijk beter om de kans te vergroten dat je er in blijft dan om de pot een klein beetje hoger te maken (voor zover de pot die rijke BNers überhaupt boeit), maar ik wou dat die balans wat anders was.

Anyway, leuk seizoen, mooie beelden, maar ik vond het niet zo’n competente kandidatengroep.

Geef een reactie