Nabeschouwingen 2014 (1)

Nou. Het is weer begonnen hoor, het WK Voetbal. Spannend hoor! Net als bij het EK voetbal in 2012 en het WK voetbal in 2010 geeft Stefan na afloop van wedstrijden een nabeschouwing. Als hij er zin in heeft. Alle wedstrijden dus? Nee, niet alle wedstrijden. Stefan heeft namelijk een leven. Hij heeft dan ook niet de illusie dat het hem gaat lukken alle wedstrijden na te beschouwen op ditisstefan.nl. Maar soms zal er hier een stukje staan waarin Stefan zijn gebrekkige voetbalkennis gebruikt om zijn observaties te noteren en te delen. Verwarring, gut-feeling en valse hoop: dat zijn de pilaren waarop zijn nabeschouwingen steunen. Volgt u nog? Nee?

Brazilië – Kroatië (3-1)
Aantal ümlauts: 2
Calimero-index: 80 (van 100)
Stefans voorspelling: 2-0

Tsja, je vergeet dingen hè. Door de actualiteit word je gedwongen om sympathie te voelen voor Brazilië en de Brazilianen. Krijgen de burgers van dat land even een voetbaltoernooi door de strot geduwd terwijl de economie daar – net iets later dan in Europa – instort. En je denkt toch vooral aan de positieve eigenschappen van Brazilië. Ondanks alle problemen is het land namelijk ook vrolijk, mooi en en feestelijk. Dus, redeneer ik dan, wordt het ook leuk op het veld, met swingend voetbal en enthousiaste spelers.

Na 45 minuten live kijken en de samenvatting de volgende ochtend bij het ontbijt, is het me weer helemaal duidelijk: wat is Brazilië een vervelend voetballand. Bij vlagen zagen we mooie schoten en acties, maar verder gedroeg het elftal zich tijdens de openingswedstrijd als een stel verwende kinderen dat te weinig snoepjes krijgt. Nog enige sympathie was er te koesteren voor Marcello die de eigen goal erin tikte, maar de strafschop was weer een naaieactie van heb ik jou daar, en de aangenaaide gele kaarten waren ook weer een treurige actie. Bij het minste of geringste contact gingen de Brazilianen naar de grond en deden ze hun beste Calimero-imitatie.

Spanje – Nederland (1-5)
Aantal ümlauts: 0
Calimero-index: 80 (van 100)
Stefans voorspelling: 2-2

Ze probeerden het wel, de Spanjaarden. Lekker overtredingen aannaaien en een strafschop eruit slepen. Maar dan rekenden ze buiten de Nederlanders die ze gewoon vakkundig wegspeelden. Bij de 1-4 begon het ongeloof pas echt toe te slaan, vergezeld van een oprecht “IK KAN NIET MEER JUICHEN! STOP!”-momentje daar in de kroeg in Nijmegen waar ik keek. Het duurde maar één wedstrijd of we hebben mijn verwachtingen – en die van vele andere Nederlanders – al overtroffen. En de Spanjaarden keken steeds weer verongelijkt.  Maar met zulke blikken scoor je niet. Een passionele wraakactie waar zelfs de Spanjaarden respect voor moeten tonen. Vamos.

Chili – Australië (3-1)
Aantal ümlauts: 1
Calimero-index: ?? (van 100)
Stefans voorspelling: 2-0

En dan kom je thuis – van een avond waarop je duidelijk wel gewoon je verjaardagsfeestje had kunnen organiseren (dat leek me geen goed idee na de vorige keer Nederland – Denemarken) – en dan denk je dat je nog wel even de tweede helft van Chili – Australië kan kijken. Bij het aanzetten van de tv twijfelde ik even of ik niet te veel gedronken had of dat de NOS een grapje uithaalde. Maar die Roy Donders juichpetten waren ineens groen en paars. Blijkt de beeldbuis-tv in mijn kamer op sterven na dood te zijn. In het midden kloppen de kleuren nog, maar verder is alles paar, blauw, groen. Nu kijk ik vrijwel nooit tv, en al zeker vrijwel nooit op een echte tv. Maar in combinatie met een paar biertjes ga je toch aan jezelf twijfelen. De volgende ochtend bleek de tv nog steeds verkeerd beeld te geven. De rest van het WK kijken we dus op de computer. Of bij andere mensen. Of in de kroeg.

Duitsland – Portugal (4-0)
Aantal ümlauts: 0
Calimero-index: 95 (van 100)
Stefans voorspelling: 2-0

Ergens heeft het wel iets moois.. De rivaliteit met ons buurland Duitsland kunnen we op bepaalde momenten zó opzij zetten. Bijvoorbeeld als ze tegen *haat aan* Portugal moeten. Ik heb niks tegen het land Portugal, hoor. Het is ontzettend mooi, weet ik uit ervaring, maar die voetballers moeten nu eindelijk eens keer OP HUN PLEK GEZET WORDEN. En daar kunnen we Duitsland dankbaar voor zijn. Ronaldo stond op het punt om in huilen uit te barsten, de wanhoop droop uit het beeldscherm van de tv waar ik op keek (niet thuis), terwijl Duitsland goal na goal erin legde. Je kunt veel zeggen, maar niet dat er veel saaie wedstrijden worden gespeeld op dit WK. Of ik kijk steeds de goede.

Iran – Nigeria (0-0)
Aantal ümlauts: 0
Calimero-index: 5 (van 100)
Stefans voorspelling: 1-1

Kijk, ik had wel gedacht dat dit een gelijkspelletje zou worden, maar dat het zo saai en slecht (“OMHOOG!! OMHOOG DIE BAL!!!) zou worden dat ik niet meer zou weten hoe ik dit stukje zou schr…..

België -Algerije (2-1)
Aantal ümlauts: 1
Calimero-index: 1 (ondanks Dries Mertens)
Stefans voorspelling: 2-1

Wat heeft België precies gedaan? In de trein naar huis hoorde ik op Radio 1 interviews met mensen die het helemaal terecht vonden als België er gewoon weer meteen zou worden uitgeknikkerd. Omdat ze er zo vanuit gaan dat ze gaan winnen… Volgens mij valt dat allemaal best wel mee. Bij mij sijpelt vooral enthousiasme dat ze er bij zijn door. En die hoge verwachtingen liggen volgens mij vooral bij de fans. Misschien zijn Nederlanders gewoon een beetje bang voor de Belgen en willen we al het succes voor onszelf houden? Tijdens de wedstrijd doet zich het Nederland-2012-effect voor: het lijkt erop dat het zo niet botert tussen de spelers dat het spel spelen niet meer kan. Gelukkig voor de Belgen weten ze de score nog om te buigen in een overwinning, maar makkelijk ging het lange tijd niet. Dat wordt nog spannend.

Brazilië – Mexico (0-0)
Aantal ümlauts: 1
Calimero-index: 50 (van 100)
Stefans voorspelling: 1-1

Zo. Mexico is eigenlijk ook best goed.

Australië – Nederland (2-3)
Aantal ümlauts: 1
Calimero-index: 0 (van 100)
Stefans voorspelling: 0-2

Vooraf getipt als de wedstrijd die we moeten kunnen winnen. En dat deden we ook. Alleen niet zo dik als veel mensen hadden gehoopt. Het was een spannende pot, waarin zich één glorieuze minuut voordeed. Een wonderschone goal arriveerde tegelijkertijd met het eten. Nadat een van mijn kijkgenoten had gestameld “BESTE. MINUUT. OOIT.” volgde de realitycheck. 1-1. Maar het komt goed. Het kost wat minuten, uren, dagen van je leven, maar het komt goed. Al had Australië het ook verdient. Dapper gestreden.

Spanje – Chili (0-2)
Aantal ümlauts: 0
Calimero-index: 55 (van 100)
Stefans voorspelling: 3-1

Gemengde gevoelens. Nee, grapje. Spanje heeft goede voetballers en heel veel gewonnen, maar ze verliezen hier gewoon terecht. Het is niet eens echt spannend: ze weten geen vuist te maken tegen Chili. Terechte winnaars dus.

Uruguay – Engeland (2-1)
Aantal ümlauts: 0
Calimero-index: 30 (van 100)
Stefans voorspelling: 3-1

Echt boos kun je er niet om worden. Ja, Suárez is geen lieverdje maar hij tikt ze er wel allemaal in. Dan kun je alleen maar concluderen dat Engeland niet goed genoeg is. Inpakken en wegwezen. Waarom schrijven we Uruguay trouwens niet als Uruguai?

Costa Rica – Italië (1-0)
Aantal ümlauts: 1
Calimero-index: 55 (van 100)
Stefans voorspelling: 0-1

Over wedstrijden die niet spannend zijn. De tweede helft van deze pot is bijna schrijnend. Italië doet niks wat echt indruk maakt. Eén vrije trap en dat is het. Alsof ze het eigenlijk niks uitmaakt of ze doorgaan of niet. Respect voor Costa Rica, veel minder inwoners (en actieve voetballers) maar hier zetten ze die macho’s even mooi te kakken.

Zwitserland – Frankrijk (2-6)
Aantal ümlauts: 0
Calimero-index: 0 (van 100)
Stefans voorspelling: 1-1

Ik dacht: “spannende burenpot op ander continent”. Zwitserland dacht “HELP!” Het was bijna schrijnend om te zien, het niveauverschil in deze wedstrijd. Zwitserland is geen onsympathieke ploeg (al haat ik die opgeschoren kapsels enorm), maar blijkbaar hebben ze geen scorend vermogen en gaat het verdedigen ze ook niet heel goed af. Kortom. Bad day at the office. Al kunnen ze nog steeds de volgende ronde halen. Moeten ze wel van Honduras winnen en Frankrijk moet winnen van Equador. Maar Frankrijk wint in deze vorm van best veel ploegen. Zeker Equador.

3 reacties

Beste Stefan,

Je mist een aantal umlauts, verder vraag ik me af of je bewust ümlaut met een umlaut schrijft. Daarnaast zitten er een hoog aantal spelfouten in je stukje. Bovendien won Uruguay (dit noemen we zo met een ‘y’ omdat ze dat zo schrijven in het Spaans en Uruguai er belachelijk uitziet) met 2-1 van Engeland en niet met 3-1 zoals jij aangaf.

Kom maar bij me na de les.

En welke van deze correcties heeft te maken met je gebruikersnaam Grammar Nazi? Oh? Geen? En uiteraard is ümlaut bewust (de missende vul ik aan). Net zoals Calimero-index ook geen echt ding is.

Oh en alleen “omdat ze dat zo schrijven in het Spaans” vind ik een slechte reden. We schrijven heel weinig landen zoals ze in hun eigen taal worden geschreven.

Geef een reactie