Notities bij ‘Wie is de Mol’ 2015 – aflevering 1

Ja! 2015 is nog niet begonnen of we mogen alweer: een nieuw seizoen Wie is… De Mol? Het vorige seizoen was aardig met Susan Visser als Mol, maar eindigde voor mij met een wat bittere nasmaak. Ik vond het niet leuk dat er werd gesproken over Molvrije zones waar de BN’ers even pauze kunnen nemen en dat er over retakes werd gesproken in Moltalk na afloop. De illusie van de molwereld werd daarmee nogal ruw doorbroken. Ik eindigde mijn beschouwingen van vorig jaar zo:

Ik hoop dat ze bij de redactie nu eens niet op zoek gaan naar andere topo’s, jokers en vrijstellingen, maar dat ze het spel wat uitdagender voor de Mol maken. Dat die Mol bekent “daar hadden ze me toch bijna door”, of “hier was het de bedoeling dat we 2000 euro misliepen, maar mijn plan werd gedwarsboomd door…”

Mijn hoop voor dit jaar is dan ook dat we een spannend seizoen krijgen, zonder vage nieuwe spelelementen. Dat dat er waarschijnlijk niet in zit, weet ik. Maar ik heb de hoop in ieder geval nogmaals uitgesproken. En ik hoop dat ik weer in de illusie van De Mol ga geloven (zonder ‘oh dit is vast een retake’ of ‘molvrije zones’.

[vanaf hier volgen spoilers over de eerste aflevering van Wie is De Mol? Dus stop met lezen als je nog wilt kijken]

Maar goed, we zijn begonnen dus! En we beginnen meteen met een pakketje en brief. En bij de eerste opdracht meteen twee vrijstellingen. En er zijn jokers in het spel. Ik had gehoopt op enige schaarste dit seizoen, maar dat blijkt er niet in te zitten. Wie Is De Mol wordt extra spannend met een grote pot die de de kandidaten ook echt willen winnen. Op de korte termijn is het overleven belangrijker en daarom leiden die vrijstellingen en jokers af van de pot. Die wordt ineens bijzaak…

Natuurlijk is het goed dit soort spelelementen (ook voor nieuwe kijkers) op tijd te introduceren, maar het moge duidelijk zijn: deze kandidaten maken er ook zonder die verlokkingen een potje van. Eerst wordt er op het station gezocht naar mensen, die allemaal niet worden gevonden – op die met de vrijstellingen na – binnen vijf seconden (erg verdacht, eigenlijk). Daarna doen vrijwel alle kandidaten er alles aan om de camera’s met elkaar te verwarren, kabels in de knoop te leggen en portofoons op klassieke WIDM-wijze te misbruiken. Misschien wordt die truc na vijftien seizoenen wat té bekend, maar verder vond ik het een leuke chaotische opdracht met de ‘iPad’ van Microsoft (een tablet heet dat, Rik).

Ik krijg van deze groep kandidaten enigszins de indruk dat ze heel erg proberen slim en goed voorbereid te werk te gaan, maar dat ze daar gigantisch in falen. Ook dat is in principe niets nieuws in WIDM. De verhoudingen staan meteen op scherp, maar je krijgt nergens het idee dat deze BN’ers in een situatie zijn beland waar ze geen raad mee weten.

Dat bleef leuk aan de originele eerste afleveringen met écht onbekende mensen zonder televisie-ervaring. Er waren enkele fragmenten van te zien in de special op NPO3 van tevoren. Gewone mensen die door spannende, moeilijke opdrachten tot het randje gaan om te winnen. Bij BN’ers vervallen we snel in psychologische oorlogsvoering, bleek zowel uit die special als de eerste aflevering. Dat is ook leuk, maar op een gegeven moment is het wel klaar met alle mindfucks en is weer eens gewoon tijd voor een opdracht met krokodillen of een uitdaging waarin uithoudingsvermogen ook belangrijk is. Ik hoop dan ook dat na dit eerste rookgordijn met talloze (on-)subtiele “hints”, molacties en intrige er straks dit soort opdrachten komen.

Ik hoop dat ze straks ook echt voor de pot gaan in plaats van alleen maar voor verdenkingen te gaan. Als iedereen die tactiek toepast, kunnen we de pot beter helemaal afschaffen. Freek sprak in de special van ‘Gratis Mollen’: je verdacht maken zonder dat het geld kost. Dat lijkt me een lovenswaardige tactiek. En als er straks 20.000 euro in de pot ligt, dan moet de Mol extra zijn best doen om te voorkomen dat opdrachten lukken én gaan kandidaten nog feller spelen om het spel te winnen.

Dat de Mol een penningmeester probeert te regelen vond ik een rare toevoeging trouwens. Niet alleen wordt de pot nog meer bijzaak van het spel (het is nu geen pot met geld maar een psychologisch spelelement geworden, net als de jokers en vrijstellingen), het effect is nog maar af te wachten. De Mol kan niet bepalen welke speler in welke kamer slaapt, dus wie de ‘gelukkige’ kandidaten zijn, is voor de Mol in eerste instantie maar de vraag. En dus ook of de Mol daar iets voor terugkrijgt. Ik weet niet wat de tegenprestaties worden, maar ik kan me zo maar voorstellen dat je als kandidaat zegt: ‘stik er maar lekker in Mol, waarom zou ik iets terugdoen?’ Zeker als je je joker toch al hebt gebruikt. Het is niet zo dat de Mol je direct uit het spel kan werken.

En dan nog Pieter… Jammer dat hij als eerste naar huis moet. Ik was benieuwd hoe hij zich zou ontwikkelen omdat hij voor mij niet 1, 2, 3 in een bepaald kandidaathokje paste. Viktor is bijvoorbeeld de nieuwe Daniël Boussevain (‘het is hier fantastisch’) en Ajouad zou zo maar de nieuwe Dennis Weening (en dus Mol?) kunnen zijn. Maar Pieter had zich zo maar tot ideale kandidaat kunnen ontwikkelen. Maar de tijd krijgt hij er niet voor. Overigens had ik het niet verwacht omdat in de special nog een stuk zat met Pieter wat we niet in de eerste aflevering zagen. Dus was ik mooi op het verkeerde been gezet.

En dan… Wie is de Mol? Ajouad loopt enorm te stoken. Als het Chris of Rik is: fantastisch gekozen op basis van bestaand imago. Margriet van der Linden zou ik eerder als kandidaat charteren – onderzoekend journalist immers. Martine zou een nieuwe Inge (Mol) kunnen zijn, maar dan hopelijk aanzienlijk minder irritant. Evelien (kende ik wel al van haar MTV-tijd), Carolina en Marlijn zijn voor mij toch een beetje de onpeilbare drie. Zij moeten hun waarde als kandidaat en Mol bewijzen. Ze pakken het tot nu toe alledrie anders aan.

Laat ik voor nu Ajouad als Mol kiezen. Niet omdat ik hem meer verdenk dan andere kandidaten, maar wel omdat hij het voortvarendst te werk lijkt te gaan. Dat is een risico en misschien schiet hij zich dadelijk in de voet (hij begint nu al leugens te vertellen die niet worden geloofd), maar voor hetzelfde geld is het een strategie die zich dubbel en dwars uitbetaald. We gaan het zien.

En wat we hopelijk niet meer gaan zien, is die stomme reclamebanner voor Boer Zoekt Vrouw. Op SBS6-achtige wijze werd tijdens de uitzending een teaser in beeld gebracht voor de kijkcijfertopper. Ik kijk niet zo veel tv, maar dat zelfs de publieke omroep zich tot dit niveau verlaagt, vind ik afschuwelijk. En niet eens voor programma’s die kijkers nodig hebben, zoals goede documentaires op Nederland 2. Ze zouden het helemaal niet moeten doen. Niet meer doen, NPO….

1 reactie

Ik wist niet dat het alweer was begonnen en heb nu net pas de eerste aflevering gekeken. Ik ben het wel eens met je kritiek op het programma. De pot en het geld zijn eigenlijk gewoon niet heel belangrijk. Wat het lastig maakt is dat dit redelijk logisch, want als je af valt, maakt het niet uit wat er in de pot zat en als je in een opdracht 5% van de (uiteindelijke) pot verliest is dat nog wel te overzien. Vrijstellingen zijn wat dat betreft gewoon niet goed, maar aan jokers wordt ook een veel te hoge waarde toegekend. Daar komt natuurlijk bij dat de BN’ers het geld natuurlijk ook gewoon niet nodig hebben en dat ze waarschijnlijk meer geven om hun imago en niet te hebberig willen overkomen. Ik vraag me af of het beter zou zijn als ze gewoon allemaal een goed doel adopteren ofzo (en de geldprijzen wat omhoog gaan).

Ik kan me voorstellen dat het dan inderdaad met gewone mensen wel beter is, maar dat heb ik nooit gezien. Het voordeel van BNers vind ik meestal wel dat je ze al een beetje kent en dat ze zeg maar “fotogeniek” zijn (maar dan voor TV), maar ik vind de nieuwe groep tot nu toe eigenlijk ook nog niet zo heel leuk.

Ik denk dat er bij de eerste opdracht redelijk weinig viel te Mollen. Het enige opvallende koppel was natuurlijk Ajouad en Chris. Die brieven op de hotelkamers waren denk ik niet echt een Molactie, maar meer een actie van het programma om het “interessanter” te maken ofzo. Ik denk niet dat de Mol er echt iets aan heeft. Ondanks Marlijns beschuldigingen, was Victor haar helemaal niet aan het naaien, want dan had hij de jokers wel gepakt. Ik kan zelf ook nooit wat vinden en ze lagen achteraan de la, dus eigenlijk geloofde ik wel dat hij ze gewoon niet had gezien, maar misschien probeerde hij haar inderdaad wel te misleiden…

Bij de tweede opdracht had ik het idee dat er meerdere Mollen waren. Alles zat in de knoop, er werd slecht gecommuniceerd, de camera’s werden constant verplaatst… Ik geloof dat Chris een hele tijd alleen zonder portofoon als “verkenner” heeft rondgelopen, dus wellicht dat hij in de gelegenheid was om dat allemaal te doen…

Aangezien ik hem ook wel raar vond omgaan met Ajouads vrijstellingen, zeg ik dan nu wel dat Chris de Mol is. En dan ga ik nu aflevering 2 kijken. 🙂

Geef een reactie