Notities bij ‘Wie is de Mol’ 2015 – aflevering 2

Als kijker erachter komen wie er wel en niet liegt bij dit programma is lastig. Had Ajouad iemand gesproken? We hebben het niet gezien. Probeerde Viktor Marlijn om de tuin (hotelkamer) te leiden omdat hij de jokers niet vond? Zeker weten we het niet. En dat was de eerste aflevering.

In deze tweede aflevering worden Viktor en Marlijn meteen geconfronteerd met tegenprestaties tijdens de schilderijenopdracht. Althans Marlijn, want Viktor heeft zijn joker niet ingezet. Ook zonder die ’tegenprestatie’ was die honderd euro wel verspild. Er werd zelfs negenhonderd euro verspild. Maar ondanks de ontzettende chaos (ook veroorzaakt door de soundtrack), kon de opdracht veel slechter zijn afgelopen. Het lastige is bij deze schilderijenopdracht dat er wel moet worden samengewerkt maar dat iedereen met zijn eigen stukje van de galerij bezig is. Sabotage zien gebeuren is dan lastig. Dat Chris Carolina verdenkt, vind ik niet overtuigend… Het lijkt me best lastig om een schilderij te vergeten als je haast hebt of gewoon heel veel schilderijen moet onthouden. Als kijker is het al lastig om te zien wie er hoe vaak gaat kijken en wie tegen wie loopt te mollen.

De Mol weet ook een penningmeester te regelen, dus er komen nog meer van dit soort tegenprestaties aan. Ik snap nog steeds niet waarom je die tegenprestaties niet zou negeren… Maar blijkbaar vrezen de kandidaten een onzichtbaar gevaar. De Mol weet veel, maar hij kan je niet uit het spel gooien.

De tweede opdracht begint met opnieuw met een psychologisch spelletje, bel Arts voicemail voor een joker… Ik weet nog niet of ik het leuk concept vind, maar aan de andere kant wordt er wel lekker luchtig met de jokers omgegaan. Alsof de spelleiding ze ook niet zo serieus neemt… Wel raar dat het zo makkelijk gaat. Iedereen mag bellen en iedereen krijgt een joker? Alsof ze erin worden geluisd…

Daarna begint de opdracht echt: een klassieke coördinatietest: breng een team naar een bepaalde plek. Martine speelt de domheid zelve, Marlijn doet een klassieke informatiedump – te veel, te chaotisch… En Carolina doet het gewoon allemaal fout… Uiteindelijk krijgt Martine dan toch de ingeving en wat ik niet snap is dat er daar dan niet even wordt overlegd. Maar op magische wijze is iedereen op tijd binnen… 1600 euro in de pot.

En dan valt het M-woord: een soort ‘Molvrije’-zone… Wat had ik nu vorige week gezegd? Ajouad??? HE?

De derde opdracht is de laden-en-lossenopdracht, of hoe moeilijk is het om lading op een kar te laten liggen. Blijkbaar is het heel moeilijk. Ik onderschat niet de weersomstandigheden, de chaos van de weersomstandigheden of het gewicht van die lading. Het moge duidelijk zijn: samenwerken is nog niet zo makkelijk. Hilarische momenten: Riks zonnebril die bijna afvalt, de omstanders die de kandidaten uitlachen en de opluchting dat er niks kwijt is.

Zo zit er 3100 euro in de pot – behalve dat er 200 euro uit de pot gaat door jokers bij de test. Dat kan nog een vervelend staartje krijgen als de andere kandidaten erachter komen. Alleen als Margriet eruit zou vliegen in deze aflevering, zou ze er mee weg komen. Nu ben ik benieuwd wanneer dit bommetje tot ontploffing wordt gebracht – en hoe vaak de Mol nog een vergelijkbaar aanbod gaat doen. Uiteindelijk hoop ik dat er wel een test komt waarin niemand jokers heeft en mensen gewoon afvallen als ze niet goed genoeg zijn. Dat is natuurlijk in de finale zo, maar daarvoor mag dat voor mij ook al een keer. Dan zien we wie echt geen idee heeft… Misschien ontsnappen Margriet, Martine en Ajouad wel door hun hulpmiddelen.

Evelien Bosch valt af… Ze is iemand die zich inderdaad op geen enkel moment als Mol verdacht leek te maken. Ieder jaar zijn ze er: de kandidaten die het oprecht leuk vinden om mee te doen, maar die er niets van kunnen ondanks dat het lijkt alsof ze prima in het spel zitten. Ik dacht eigenlijk dat Arjen Lubach zo’n kandidaat was een paar jaar geleden, maar die kwam uiteindelijk heel erg ver. Hij lijkt een beetje de uitzondering op de regel, want niet alleen zijn dit soort kandidaten vaak in de minderheid, ze vallen ook nog eens snel af. Ik vond Evelien zeker niet onsympathiek, maar ik denk ook niet dat ik haar echt ga missen. Een echt gat valt er niet in de line-up.

Ik had het vooraf niet verwacht, maar Chris Zegers intrigeert me nog het meest. Hij speelt het spel heel beheerst, laat zich niet gek maken en maakt het niet moeilijker dan het al is. Is hij De Mol? Ik kan het me nauwelijks voorstellen, maar hij heeft er wel het karakter voor.

Ook Martine zou het kunnen zijn, maar die kreeg wel een heel goede ingeving bij de navigatieopdracht. Ajouad verdween in deze aflevering enigszins naar de achtergrond, dus daar durf ik niet veel over te zeggen. Als ik de opdrachten zou weten, zou ik als Mol denk ik niet heel gauw in de hitte extra hard gaan rennen om een vrachtwagen leeg te krijgen, maar misschien doet hij dat juist om verwarring te zaaien?

Maar ik ga voor nu voor Marlijn. Ze houdt tot nu toe constant het midden tussen haar best doen en opzettelijk geld uit de pot halen. De Mol had een slechte aflevering – de pot is immers aardig gevuld, maar zij is er persoonlijk verantwoordelijk voor dat er minder geld in de pot zit (omdat ze zelfs twee keer ging kijken naar de schilderijen). In plaats van geheimzinnig te doen, legt ze het er zo dik bovenop dat zelfs Rik er zijn douche voor onderbreekt. Het is voor mij op dit moment de juiste combinatie van verwarring zaaien en geld uit de pot halen. Tot nader bericht – volgende week – is Marlijn mijn Mol. Als jullie nu even dat telefoonnummer bellen/analyseren dan hoor ik wel of daar nog iets uit is gekomen.

1 reactie

Af en toe vind ik inderdaad dat het programma niet de goede dingen laat zien. Hoezo weten Carolina en Martine eerst niet, maar later ineens wel welk schermpje ze moeten volgen? Als Marlijn en Carolina blijkbaar gelijk weten wat er moet gebeuren en Martine niet, waarom overleggen ze dan niet even drie seconden? Ik denk dus dat dat wel is gebeurd, en dat had ik dan wel graag gezien.

Ook met die schilderijen vond ik het maar een beetje vaag. Hoe moeilijk kan het zijn om iedereen weer op de juiste plaats te zetten? Volgens mij zou het een hoop schelen als iedereen niet in paniek ontzettend loopt te haasten en ze gewoon even één minuut nemen om dingen rustig te bespreken.

Ik vergeef Ajouad wel voor het feit dat hij het M-woord gebruikte, want hij heeft gelijk: als je aan het voetballen bent, dan hoef je je natuurlijk normaal gesproken even geen zorgen te maken over de Mol en is het dus “alsof je in een Molvrije zone zit”, onafhankelijk van of dat ook echt officieel bestaat. Verder denk ik dat Marlijn wellicht inderdaad het verzoek van de Mol had kunnen negeren, maar dat Margriets joker wellicht ongeldig was geweest als ze dat had gedaan. Ik weet het niet. Ik had het denk ik sowieso niet gedaan als ik Margriet was (en niet de Mol). Ik ben ook wel benieuwd hoe dit uitpakt. En wat is de reden voor de Mol om niet tegen Viktor te zeggen “leuk geprobeerd, maar je hebt die joker wel gewoon dus haal maar wat geld uit de pot”?

Ik heb niet echt nieuwe ideeën over wie de Mol is. Wellicht omdat er niet echt (succesvol) is geMold? Ik blijf in ieder geval nog wel even bij Chris.

Geef een reactie