Notities bij ‘Wie is de Mol’ 2015 – aflevering 4

Excuses voor deze late recap maar ik was donderdagavond aan het podcasten bij Incognitief. Daar verzorg ik overigens aanstaande donderdag eenmalig een bespreking van aflevering 5. Die verschijnt dus niet (in zijn geheel) op deze site.

“Vik, dit is Rik” – een nieuw illuster duo is geboren bij de toeristenfoto’s. Maar het is natuurlijk wel erg opvallend dat iemand als Viktor zo erg vergeet wat ie heeft ingevuld. Natuurlijk weet je wat je favoriete stad is als je een vragenlijst voor Wie is De Mol? invult!

Een nieuw illuster mannenduo is trouwens geen overbodige luxe, gezien de exit van Ajouad – die ik na de eerste aflevering als Mol tipte:

Niet omdat ik hem meer verdenk dan andere kandidaten, maar wel omdat hij het voortvarendst te werk lijkt te gaan. Dat is een risico en misschien schiet hij zich dadelijk in de voet (hij begint nu al leugens te vertellen die niet worden geloofd), maar voor hetzelfde geld is het een strategie die zich dubbel en dwars uitbetaald. We gaan het zien.

Nou, we hebben het gezien. Je kunt je afvragen hoeveel meer of minder je weet door het invullen van testen, maar omdat je je veilig voelt als je de hele tijd zonder enige moeite doorgaat vanwege vrijstellingen en andere spelontwikkelingen, zit je misschien wel anders in het spel dan wanneer je wel iedere week je scherm te zien krijgt. En misschien was je dan ook allang afgevallen. Het nadeel van WIDM is dat we het nooit zeker zullen weten. We kunnen niet weten of Ajouad de test heel veel slechter heeft gemaakt of gewoon net één vraag te veel fout heeft. Na zijn finest moment als ‘man van de vrouwtjes’, na eerst ‘man van list en bedrog’ te willen zijn, bleek vandaag ook wel dat hij uiteindelijk een fanatieke kandidaat was. Dan moet je wel een heel goed acterende Mol zijn als je zo teleurgesteld bent over een opdracht dat je er écht van baalt.

Vorige week riep ik dat Marlijn mijn Mol was, met Chris op twee. En wat doen deze mensen: geld binnenhalen voor de pot – al gaat het niet om gigantische bedragen. Is dat inderdaad ‘ontmollen’ (is dat een woord?)? Of zijn dat gewoon kandidaten die eindelijk iets bewust goed doen? Ik ben er nog niet over uit.  Nee, dan Rik “die nooit oplet als het moet” en niet reageert op zijn bijnaam. Viktors bijnaam is inderdaad oelewapper, trouwens, want die speelt óf heel dom (door de locatie van de bom op te geven), óf heel slim (want de Mol vindt het immers niet erg als de zwarte vrijstelling wordt gevonden en de bom wordt vermeden). Al met al was het een standaardbakjesopdracht zoals we vaker zien bij WIDM maar door alle misleiding en ontwikkelingen was ‘ie toch best vermakelijk.

Martine bluft dat ze de zwarte vrijstelling heeft gevonden (althans, ze zegt dat bluft, maar wat als ze ‘m toch heeft?!?!??!!?!?!?!) en houdt er zowaar een pact aan over. Straks bij de test blijkt dat de joker er toch in zit. Maar dus niet bij Martine maar bij Margriet. Ik moet zeggen, ik vind de zwarte vrijstelling maar een bijzonder matig, bordspelachtig element, maar bij het kijken bekroop me het gevoel: misschien moet ik gewoon wat meer genieten en wat minder zeuren. Dus: chapeau aan Martine voor het beweren dat je de zwarte vrijstelling hebt. En chapeau aan Margriet dat ze hem meteen inzet.

De borrel met de lokale bewoners is een leuke combinatie van chaos en gezelligheid. Het namen leren gaat verrassend goed en het ligt dan ook puur aan de conservatieve inschatting achteraf dat het geld niet wordt binnengehaald. Een aantal mensen, waaronder Ajouad, heeft er flink te balen van.

En dan de vraag Wie Is De Mol? Ik blijf bij Marlijn en Chris. Het viel me tijdens de test op hoe makkelijk Chris door het spel lijkt te cruisen. Het gaat ‘m gemakkelijk af en misschien is het allemaal schijn. Maar misschien weet hij inderdaad wel zo’n beetje wat er gebeurt. Hij heeft geen jokers nodig en doet gewoon een beetje mee, haalt af en toe wat geld binnen en speelt iedereen het spel uit. Aan de andere kant, speelde hij ook bij de eerste opdracht erg mee en staat er in het moldagboek van deze week wel heel expliciet dat Ajouad een “vriend” is. Dat riep Chris ook aan het einde van de aflevering en dat ligt er dan heel dik bovenop. Dat wantrouw ik.

Ik heb Marlijn nog niet uitgesloten, maar ik krijg steeds meer het gevoel dat die gewoon heel erg graag de Mol had willen zijn, maar niet mocht. En dat ze daarom maar zoveel mogelijk loopt te klooien. Kandidaten als Carolina en Viktor, daar ben ik nog niet over uit. Het is moeilijk om ze te doorgronden. Carolina komt als een koele kikker over en Viktor als een trouwe labrador – inderdaad. Maar dat neemt niet weg dat ze ook een Mol kunnen zijn… Hmm…

 

1 reactie

Ik vind het wel jammer dat Ajouad er uit is, en het is natuurlijk opvallend dat dit de eerste keer was dat hij zijn scherm mocht zien. Aan de andere kant denk ik niet dat dat heel erg veel uitmaakt. De enige informatie die het scherm geeft is of je de allerslechtste was, en in dat geval heb je er niets aan want dan lig je er uit. Voor de overgebleven kandidaten moedigt het hoogstens wat tunnelvisie aan.

Verder kan ik me de aflevering niet meer heel goed herinneren. Chris – mijn mol – was voor mijn gevoel wel een beetje aan het “ontmollen”. Hij haalde geld binnen bij de bakjesopdracht, stemde goed (en voor meer geld) op het eiland en had geloof ik het slimme idee om één foto met en één zonder hem te maken omdat hij het Parool wel leest, maar niet als primaire krant. Waarom Viktor en de andere drie New York-liefhebbers dat niet konden bedenken is me een beetje een raadsel.

Dat Viktor bij de bakjesopdracht vertelde waar de bom lag, vind ik dan weer niet echt een mollenactie. Als andere kandidaten op de bom stuiten, is dat lijkt me niet ongunstig voor de Mol, want dan brengen ze in ieder geval geen geld binnen.

Sowieso leken de mogelijkheden om te mollen me in deze aflevering beperkt, omdat er veel individueel of in kleine groepjes werd gedaan, dus ik blijf nog wel even bij Chris.

Geef een reactie