Notities bij ‘Wie is de Mol’ 2015 – aflevering 5

Ja, ik dacht nog bij Viktor… Spreiden op vier mensen? Van de zeven kandidaten? Waarvan je er zelf één bent? Dat is wel heel voorzichtig. Je moet jezelf inderdaad niet te veel door tunnelvisie laten leiden, maar zo halverwege het spel is het toch hoog tijd om keuzes te maken en in ieder geval op twee kandidaten te gaan zitten, lijkt me. Maar nee, Viktor speelde het voorzichtig en hij kreeg er een aftocht voor terug. Jammer, want hij was inderdaad in ieder geval één van de positivo’s van het spel en het is zonde van het programma als die eruit moeten.

Want, man, man man, wat maakten de kandidaten er weer een zooitje van. In eerste instantie vooral Marlijn en Carolina, die heel sneaky een opdracht dachten te kunnen saboteren én met jokers ervan door konden gaan, maar vervolgens door het spel kei hard teruggepakt werden. Ze waren zo dom om wél de goede informatie over de tempel te geven en daardoor al hun jokers weer te verspelen. Ik snap de groep helemaal dat ze daar een stokje voor steken en de jokers kwijtspelen in plaats van geld op te vragen. En Marlijn die dan nog het lef heeft om daar iets van te vinden. Prachtige televisie en een ontzettend leuke opdracht.

Dat de kandidaten daarna niet leren, blijkt uit de opdrachten daarna. Eerst het schatgraven, waarbij niemand zo slim is om echt bij te houden wanneer iemand de waarheid vertelt en wanneer niet (dat is natuurlijk ook lastig). Of zo slim om eens een keer gewoon de waarheid te vertellen. Hoe moeilijk is het nog te mollen als iedereen het spel te slim af probeert te zijn. Uiteraard strandt (haha, strand) deze opdracht bij het graven als de kandidaten alleen maar op zand stuiten. Heeft iemand bijgehouden wat er anders had moeten gaan?

Dan nu een random plaatje van kraaien omdat ze dat bij De Mol ook steeds doen:

widm_kraaienDe laatste opdracht leek ook treurig te worden, maar kwam wonderwel goed omdat het uiteindelijk vooral belangrijk was dat een paar pakketten op de goede plek kwamen en niet álle… Halverwege deze opdracht bekroop mij de realisatie dat ik een slechte kandidaat zou zijn (misschien wel een goede Mol), omdat ik in staat was om de portofoon op de grond te smijten toen Marlijn alle pakketjes in de boot laadde en daarna nog een keer toen een compleet dorp omver werd gevaren. Ik zou mijn frustratie maar moeilijk kunnen verbergen. Toch: 1500 euro voor de pot en dat is toch een aanzienlijke stijging qua percentage.

De laatste opdracht heeft me wel hevig doen twijfelen aan Chris. Het was niet echt een awesome positie om te mollen en hij leek ook niet echt zijn best te doen om te gaan mollen. Dus tja, ben je dan een Mol die denkt “ach, ik heb al twee opdrachten voorkomen dat er geld in de pot komt” of ben je dan gewoon kandidaat? Overigens kan de Mol natuurlijk prima het jokers pakken negeren, want hij weet dat die jokers ook weer heel makkelijk kwijt gespeeld kunnen worden.

En dat is ook de voornaamste reden dat Rik niet de Mol is… Die zag namelijk wel (bijna?) dat de kandidaten Jokers pakten en had ook nog een onderonsje met Marlijn daarna. Dat neemt niet weg dat ie het spel heel naïef speelt (of in ieder geval doet alsof). En dat kan natuurlijk best zijn om dat hij weet dat Martine de Mol is. Hij kan haar rustig een joker geven: zij kan er toch niks mee en zij hoeft er ook niet achter te komen wie de mol is… Dat is ze dan zelf. Dus als je dan toch een joker weggeeft, dan maar aan de Mol.

Ik besef me dat het riskant is om op basis van (hopelijk) de verdenking van Rik op een Mol te gaan zitten, maar laten we eerlijk zijn. Nu Chris is afgevallen lijkt de kans me sowieso zijn vrij klein dat de Mol een man is. En van de vrouwen valt Marlijn nu wel echt af – die loopt inderdaad gewoon “te slim” te spelen (en gaat iedere keer op haar bek). Van Carolina krijg ik geen hoogte – als ze de Mol is, doet ze het in ieder geval redelijk beheerst – en Margriet zie ik het gewoon niet zo goed spelen. Maar als ze het is, dan is het in ieder geval bevredigender dan ‘Captain Obvious’ Martine. Maar dat neemt niet weg: ik zit na deze aflevering echt op Martine. Maar ik hoop dat ze het niet is…

(noot: deze aflevering van Wie Is De Mol? werd vanwege de perikelen in de NOS-studio een dag later uitgezonden dan gepland, daardoor verschijnt deze recap hier en niet op Incognitief – plus ik kon ‘m niet live kijken… Maar de andere tv-avond was ook heel spannend, op een andere manier…)

 

 

Geef een reactie