Notities bij ‘Wie is de Mol’ 2015 – aflevering 6

“We zijn echt een groep.”

“Het is bijna niet voor te stellen dat iemand loopt te saboteren.”

Iedereen loopt te saboteren, Rik, inclusief jijzelf. Ik moet zeggen dat ik het een erg vermakelijke serie van Wie Is De Mol? vindt dit jaar. Die proactieve Mol, ik begin er de humor wel van in te zien. Al die briefjes, al heeft dat met De Mol weinig te maken en meer met de spelleiding die dit soort dingen verzint en daarom is het een beetje een goedkope truc om te doen alsof de Mol is. Maar aangezien alle opdrachten toch mislukken, is het maar goed ook dat De Mol in ieder geval dit lijkt te doen. Bij de opdrachten saboteren hoeft namelijk nauwelijks. Rik speelt het mooi, laat Marlijn het vuile werk opknappen en komt zelf over als de kandidaat die het stiekem wel leuk zou vinden om zoiets achterbaks te doen. Maar ik vind het wel heiligschennis dat ze onder het fragment met de brieven het oude testmuziekje zetten. Leuk, maar dat muziekje hoort bij de test, he jongens?

Ik heb een sterk gevalletje van tunnelvisie, merk ik. Martine doet alles om te bevestigen dat ze de Mol is bij het inparkeren (“de auto start niet”). En ik wil schreeuwen naar het scherm: DAT KOMT OMDAT JE DE MOL BENT… Maar Chris (en Carolina, maar die valt af dus die was gewoon niet slim genoeg?) had best kunnen redeneren dat het om geld ging en niet een vergezocht weetje uit de WIDM-geschiedenis. Maar wil de Mol wel in de helicopter zitten bij deze opdracht? Of valt dat te veel op?

De opdracht met de koker is exemplarisch voor deze reeks: een beetje geld erbij, een beetje geld kwijt, het gaat bijna op willekeurige wijze. Heeft iemand al de cijfercode 3, 4, 7, 8, 9, 12, 14, 15, 19 en 21 tot een ‘CHRIS DE MOL’-frase omgevormd? Uiteindelijk wordt er gemold, maar niet door Chris en Carolina – zeggen ze zelf. Wie er wel zit te mollen ontgaat me een beetje, maar er wordt geld verspild dat is duidelijk. En de pot stijgt uiteindelijk maar een heel klein beetje – vanwege het geld dat Rik en Marlijn aan jokers besteden.

Dan de test… Wel of geen jokers inzetten, is waar Rik en Marlijn over twijfelen. NIEMAND GELOOFT DAT MARTINE DE ZWARTE VRIJSTELLING HEEFT BEHALVE JULLIE MARLIJN EN RIK, ALLEEN JULLIE. ALLEEN JULLIE… Als ze hem wel heeft is dat de grootste mindfuck van de serie. Overigens vind ik het wel erg mooi dat Rik uiteindelijk de twee jokers zelf inzet. Als hij De Mol blijft te zijn, is dit wel een crowning achievement. Eerst naïef het vertrouwen winnen, dan de penningmeester worden, vervolgens 750 euro uit de pot halen voor jokers via Marlijn én dan die jokers zelf houden en inzetten terwijl je ze niet nodig hebt OMDAT JE DE MOL BENT. Nicely done. Bijna jammer dat Marlijn er niet door naar huis hoefde, alleen al omdat we daardoor niet een priceless reactie van Rik hadden kunnen zien.

Uiteindelijk gaat het in de test tussen Rik “twee jokers” van Westelaken en Carolina “mijn geweten is schoon” Dijkhuizen. Ik was zelfs zó niet verbaasd dat Martine een groen scherm kreeg, dat ik bijna hoopte dat ze het wel kreeg: dan was ik echt helemaal op een verkeerd spoor beland. Net als Carolina blijkbaar. Samen met Margriet was ze één van de twee opties die ik nog niet helemaal had uitgesloten als Mol, dus dat ze eerder naar huis moet, maakt het voor mij alleen maar duidelijker: Martine is de Mol. Margriet zie ik het gewoon niet volhouden. Rik had de test met zijn twee jokers wel HEEL slecht moeten maken om toch naar huis te moeten. Ik zou het wel iets mooier vinden als hij wel De Mol blijkt te zijn, maar mijn tunnelvisie zorgt dat ik bij Martine blijf.

Chris heb ik ook nog niet uitgesloten, maar dan vraag ik me wel af wat hem in aflevering vijf bezielde toen hij zoveel goed deed. Marlijn lijkt te druk bezig met overleven en molacties doen, dat ik haar te veel een kandidaat blijf vinden. Ik vraag me sterk af of zij het veld nog gaat ruimen. Laat ik een voorspelling doen nu we net over de helft zijn… Ik denk nu dat Marlijn de finale haalt, samen met Chris en Martine. Martine is dan de Mol en dan is degene die de test het beste maakt de winnaar en dat durf ik nog niet helemaal in te schatten, maar ik neig nu naar Chris. Ik zou het zeker niet erg vinden als de twee mannen die er nu nog in zitten de finale ook daadwerkelijk halen, maar om de een of andere reden zie ik minstens één van de twee nog wel afvallen. En ondanks dat ik drie zinnen hiervoor schrijf dat Chris gaat winnen, zie ik hem ook nog wel een oliedomme fout maken en naar huis moeten.

We gaan het zien. Ik zit er in ieder geval helemaal in dit jaar.

Geef een reactie