Notities bij ‘Wie is de Mol’ 2015 – aflevering 7

Aflevering na aflevering wordt deze reeks beter nu. Ik ben niet altijd blij met wát er gebeurt, maar er gebeurt van alles en het lijkt allemaal net even anders te gaan dan in de vorige series. In deze afleveringen moesten de kandidaten zichzelf voor schut zetten en is er de mysterie van de envelop met geld…

Chris is niet de Mol, maar als hij toch de Mol blijkt te zijn, dan heeft hij een goede aflevering. Eerst heeft het er alle schijn van dat hij de envelop met geld verdoezeld in de trein. Aan de andere kant: dat kan hij natuurlijk ook al eerder in de aflevering hebben gedaan omdat ze ook al eerder in die wagon aan het zoeken zijn. Alternatieve scenario’s zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld dat het geld in de koffers zat. Maar goed, stel dat hij inderdaad het geld heeft verstopt, dan gaat ie er daarna nog eens dunnetjes overheen door het hele dorp ervan te overtuigen dat hij de Mol is. Die hele opdracht gaat helemaal nergens over, want de helft van het dorp spreekt geen woord Engels en de speeches lijken dan ook meer voor de kijkers en de andere kandidaten dan voor de aanwezigen. De manieren waarop de kandidaten de dorpsgenoten proberen te “overtuigen” zijn bij vlagen hilarisch.

Maar het hilarische hoogtepunt van deze aflevering is Melige Chris, die bij het ontbijt zijn lach nauwelijks kan inhouden als er een toneelstukje wordt opgevoerd om hem te laten denken dat er een zwarte vrijstelling in het spel zit. Hij komt niet meer bij in de dagboekfragmenten en de rest van de dag is hij zo melig als, ehm ja, een mol (?) in het dorp. Alle credits aan Chris, want hij is op dit moment de vermakelijkste kandidaat.

Ondertussen neemt Rik ook een steeds dominantere positie in het spel in. Het is natuurlijk totaal absurd dat hij eerst extreem zijn best doet om penningmeester te worden en vervolgens tot twee keer toe geld uit de pot haalt. Weliswaar één keer in het groepsbelang – maar ook dat is natuurlijk zijn eigen belang. Rik lijkt niet zeker van zijn zaak wat betreft de mollenjacht en kiest voor de groepsvrijstelling. Als hij de Mol is, is het wel héél sterke koffie. Aan de andere kant lijkt hij niet aan de groep mee te delen dat ze – misschien – in de verkeerde coupé zitten. Rik kost de pot heel veel geld zo en dat is een Mol waardig. Aan de andere kant: de Mol hoeft niet zo veel geld kwijt te spelen want dat gebeurt toch wel.

Want zelfs als een kandidaat iets goed doet, weet je niet zeker of die kandidaat al iets heeft gedaan om de opdracht te verstieren (of nog gaat doen). Marlijn leest het correcte nummer van de locomotief, maar heeft ZIJ soms daarvoor al het geld kwijt gemaakt? Martine hangt een warrig verhaal op zodat ze niet tot Mol wordt gekozen, maar doet ze dat soms omdat ze weet dat ze toch niet kan winnen van good guy Chris en besluit ze dan maar even af te wachten? Martine was ook erg passief bij de treinopdracht omdat het heet was en heel druk in die coupé… HEEL DRUK met het geld met het geld kwijt maken ja…

Margriet is de enige van wie ik nu nog echt denk: ze kan het zijn, maar ze kan het ook heel erg niet zijn. Ik weet niet zo goed wat ik met haar aan moet. De rest van Nederland verdenkt – volgens de WIDM-site met name Rik (34%), Chris (26%) en daarna pas Margriet (17%), Marlijn (14%) en Martine (9%). Dat is voor mij, als verdenker van Martine, zo moeilijk voor te stellen… Niet alleen is ze qua vaardigheden de ideale Mol (ze kan goed typetjes spelen en dus ook een Mol die een dommige kandidaat speelt, bijvoorbeeld). Haar acteerwerk legt ze er te dik bovenop en ik vrees dat dat bewust is. Ze is een voor de hand liggende keuze en dat Nederland haar het minst verdenkt, vind ik dan weer verdacht. Ligt dat aan de montage of zie ik dingen over het hoofd?

Ik blijf nog een week zitten op Martine, er hoefde immers ook niemand naar huis deze week. Ik mag hopen dat de spelleiding het prijzengeld wat heeft verhoogd – of dat in de finale de pot kan worden verdubbeld, want het wordt wel een enorm schrale hoeveelheid geld zo. Ik heb Rik niet helemaal uitgesloten en ik hoop dat hij of Margriet volgende week afvalt. Dat is immers ook in lijn met mijn voorspelling vorige week: Chris, Marlijn en Martine halen de finale. En Martine is de Mol. We moeten nog even wachten tot er duidelijkheid is, maar tot die tijd is deze reeks in ieder geval erg vermakelijk. Spannend was het deze aflevering nauwelijks, maar wel zeer grappig.

1 reactie

Ik blijf nog wel bij Chris, maar ik ben het wel met je eens over Martine. Ik heb het idee dat ze dommer doet dan ze is, en het lijkt me dat ze de vaardigheden zeker heeft. Ik zie Rik niet echt de Mol zijn, maar aan de andere kant had hij met het speechen wel een goed punt. Aan de andere andere kant: zou de Mol niet één of twee keer een klein bedragje binnen halen om niet verdacht te worden?

Ik vond de opdrachten dit keer niet erg informatief. In de treinopdracht ging alles goed met het beantwoorden van de vragen, dus lijkt me de enige verklaring voor het niet gevonden geld inderdaad dat de Mol het (eerder) heeft weg gepakt. Uiteraard werd dat niet in beeld gebracht, en iedereen had in principe de gelegenheid. De verkiezingsopdracht lijkt me helemaal informatieloos, aangezien het voor iedereen gewoon het beste is om zijn of haar best te doen. Eventueel kan een kandidaat proberen stemmen te werven voor iemand waarvan ze 100% zeker weten dat het niet de Mol is, maar dat deed niemand.

Je kunt zeggen dat de Mol wel het meeste zijn best moet doen, omdat die niet op anderen terug kan vallen, dus op basis daarvan en zijn fratsen in de trein, blijf ik dan nog wel bij Chris.

Geef een reactie