Nog steeds overeind: Het Kaartenhuis

Hetnet is niet meer. Hyves leeft als gamesplatform in de marge. Ilse – weet je nog? Er zijn veel iconen van het Nederlandse internet overleden – je vervullend met nostalgie als je eraan terugdenkt. Maar één staat nog fier overeind, terwijl ‘ie misschien wel het eerste in elkaar had moeten storten: Het Kaartenhuisal tien jaar alle kaarten onder één dak. Tien jaar? Maak daar maar rustig zeventien jaar van. Er zitten nu kinderen te snapchatten in een klaslokaal die nog niet eens waren geboren toen de eerste e-cards met Het Kaartenhuis werden verstuurd. Maar of ze het nog zeventien jaar gaan volhouden? Als het aan deze trouwe fans ligt, wel…

Auteur: Stefan Meeuws

Op 23 december 2009 ontving ik voor het laatst een kaart van Het Kaartenhuis. Hij is niet meer te bekijken – want e-cards blijven blijkbaar niet eeuwig bestaan. In de kaart die ik ervoor kreeg (rond Kerstmis 2008) worden trots het huidige logo en restyle medegedeeld. Die daarvoor is namelijk nog in de vertrouwde gele stijl die we allemaal kennen. Sowieso zijn de e-mails een feest van nostalgie en herkenning, want er wordt onder andere reclame gemaakt voor polyfones en mobiele wenskaarten via MMS. Weet je nog? Wat? Nooit gedaan?

kaartenhuis

Sindsdien is er helaas niet veel geld meer in Het Kaartenhuis gestopt, in ieder geval niet om de visuele stijl bij te houden of om de site up te daten. Maar hij werkt nog. Af en toe moet je een pagina herladen omdat de Flash-applicatie crasht en je geen kaart kunt samenstellen (error!), maar verder kun je het proces gewoon doorlopen. En als je denkt, is het niet zielig dat je hier een vergeten site zit af te schrijven. Nee: want je wordt tijdens het proces doodgegooid met banners en aanbiedingen als “50 euro tegoed op Bingocams”. Een commerciële rotzooi was Het Kaartenhuis geworden en dat is waarschijnlijk een van de redenen dat het is fout gegaan met de melige filmpjes als de “taartbom”, “zingende poesjes” en “branding – liefde”.

Het Kaartenhuis is sinds mei 2008 onderdeel van Greetz, waarmee je “echte wenskaarten” kunt versturen. Of zoals ze het zelf omschrijven: ‘Attent willen zijn’ wordt ‘doen via Greetz’. Niet via Het Kaartenhuis dus… Het Kaartenhuis sterft een langzame dood en kijkt achter de geraniums toe hoe alle klanten naar de hippe buurman gaan. De e-cardfunctionaliteit werkt nog steeds, maar hip is het al jaren niet meer. Alleen wordt de stekker er nooit helemaal uitgetrokken. Er wordt doorgelinkt naar Greetz voor de ‘echte wenskaarten’ en met een beetje goede wil lukt het kaarten versturen ook nog – ik heb er dus maar eentje aan mezelf verstuurd.

Schermafbeelding 2015-02-24 om 17.34.53En toch wringt het een beetje. Ja, de site was uiteindelijk meer reclame dan functionaliteit, en werd door veel gebruikers ironisch ingezet… Maar een rondje op de Incognitief-redactie leerde me: er zijn relaties begonnen dankzij Het Kaartenhuis, en ook relaties uitgemaakt. Je moeder, je opa of oom en tante… De eerste e-card die ze kregen kwam zeer waarschijnlijk van Het Kaartenhuis. En als de brievenbus op Valentijnsdag leeg bleef, kon je altijd nog je Hotmail-account bekijken voor een vliegtuig dat een hartje maakte in de lucht. Van een van je vrienden, dat wel… Wat is er over? Een verwaarloosde site vol typfouten, foutmeldingen, maar eentje die voortstrijdt tegen beter weten in en niet offline zal gaan, die niet in de internethemel met Hetnet en De Digitale Stad een potje wil toepen…

Gelukkig is er in al deze triestheid één hoopgevend lichtpuntje. Eén zonnestraal die door de grijze wolken komt… De testimonialspagina. Het zijn de reacties van de gebruikers die in hun enthousiasme dachten: “ik ben zo blij met deze kaart, ik laat een berichtje achter.” Het Kaartenhuis is en was mensenwerk, voor en door mensen. En deze reacties maken me blijer dan iedere Facebook-post die ik de afgelopen weken heb gezien. Blijer dan het nieuwe seizoen van House of Cards dat aanstaande vrijdag op Netflix verschijnt. Dit zijn de mensen waarvoor Het Kaartenhuis nog steeds bestaat. De mensen die het Kaartenhuis nog steeds overeind houden en zeggen: Bedankt dat jullie er zijn:

Reacties (2)

Reacties (1)

Lees er hier meer over voor zolang als het nog duurt… Maar hopelijk nog minstens zeventien jaar…

2 reacties

Al een tijdje geleden, maar leuk artikel! Greetz heeft na de overname inderdaad nauwelijks energie in Het Kaartenhuis. Zo gaan die dingen … Het is voor mij in ieder geval een leuke periode geweest!

Peter Zijderveld (oprichter Kaartenhuis)

Geef een reactie