Notities bij ‘Wie is de Mol’ 2015 – aflevering 9

Mijn theorie is dat Chris het perfect wist, het spel speelde, de zin van het leven had doorgrond… Zo goed was hij Wie Is De Mol? aan het spelen. Maar alleen door een matige actie waarin zijn jokers van hem werden afgepakt door Chris, loopt hij achterstand op ten opzichte van de concurrentie: Marlijn, Margriet en Rik. Dat is de reden waarom hij weg moest. Misschien had hij slechts één foutje te veel uiteindelijk. Maar dankzij Rik valt hij af. En hij laat zijn emoties de vrije loop. Overdreven? Misschien. Maar ook mooi dat een man zijn emoties zo de vrije loop laat, toch? Het is Chris in ieder geval gelukt om met stip binnen te komen in de top 10 van mijn favoriete kandidaten ooit. Dat had ik van tevoren zeker niet verwacht.

Niet spectaculair

Chris mist echter niets aan de laatste opdracht. Om eerlijk te zijn was het halverwege-de-aflevering-afscheid-van-Chris een van de weinige boeiende elementen in deze aflevering. De opdrachten bleken niet heel spannend. In het begin van de aflevering werd de mooie natuur van Sri Lanka filmisch in beeld gebracht maar dat bleek verder geen vooruitwijzing. En ja, de laatste test werd op een mooie plek gemaakt, maar waar ik me finale van de allereerste Wie Is De Mol? nog kan herinneren – op zo’n hoog gebouw in Australië na volgens mij een race door de stad – bleek hier weinig spannends te zijn, of je moet het spelletje “wie-pakt-de-jokers” super spannend vinden.

Low-budget schreeuwen

Die laatste opdracht bestond uit schreeuwen op een overvolle markt. Niet bepaald episch. Er is dit jaar niet gebungeejumpt, niet geabseild… Niks gedaan waarbij de kandidaten echt diep moesten gaan. De opdracht loopt uiteraard niet goed af. Ook nu wordt  geen geld verdiend – en dat is niet vreemd want de kans is hier heel groot dat er iets fout gaat en het geld is al heel snel verspeeld. Blijkbaar was er weinig budget dit jaar, want het prijzengeld valt bijzonder laag uit én er lijkt te zijn bezuinigd op de laatste aflevering.

Wachten

En nu is het afwachten op de ontknoping. Aan het einde wordt uiteraard weer gerekt. Er is dit jaar niet voor gekozen om de winnaar of verliezer bekend te maken. Volgende week zien we in een live uitzending de ontknoping van Wie Is De Mol? Voor nu moeten we het doen met een samenvatting van de serie op basis van de naar huis gestuurde kandidaten, en onnodig opgerekte speeches van Art. Het hoort erbij, net als de inmiddels iconische laatste-aflevering-zin … En wie is… De Mol? … Dat ziet u volgende week. Ik moet zeggen dat die scène er nu een beetje uitzag als een dramatische soapscène, zeker nu de kandidaten zo dramatisch keken, maar ik neem het voor lief. Want nu kan ik nog één keer een gok doen. En dat is maar goed ook, want vorige week schreef ik:

Chris gaat het spel kei hard winnen (famous last words) en dan is het Marlijn of Margriet. Ik weet het niet, maar ik ga nu voor Margiet. Die naam lijkt ook het meest op Martine. Die de Mol eigenlijk was natuurlijk, maar door de spelleiding naar huis is gestuurd (COMPLOT!!!!1!)…

Mijn voorspelling

Ik hoop dat Margriet de Mol is. Voor haar soort Mol heb ik het meeste respect: niet te overdreven, niet te wild. Er is een kans dat ze het niet is, maar dan hoop ik dat ze het spel in ieder geval wint en dat ze vanaf aflevering 2 al door had wie de Mol was. Maar ik ga er vanuit dat ze Mol is en dat het tussen Rik en Marlijn gaat. Ik vermoed dat Rik er dan met de winst vandoor gaat, maar om eerlijk te zijn gun ik het ze allebei nauwelijks. Chris was een verdiende winnaar. Maar die is genaaid door Rik. Zonde.

Heb ik uitgesloten dat Rik de Mol is? Nee, dat zeker niet. Ik zou het graag willen, maar dan vind ik het een onbevredigende afloop en slecht gemonteerd dit jaar. Als Marlijn het is, dan vind ik haar tactiek niet bijzonder prettig, maar het is zoals het is dan. Met Margriet als Mol kan ik leven, vooral omdat ik het tot een paar afleveringen geleden gewoon niet zag doen. Dan ben je een goede Mol toch? In ieder geval een relatief leuke. Nog een weekje geduld…

Geef een reactie