Waarom de ‘Bad Blood’ video van Taylor Swift een beetje jammer is

Wekenlang werd ernaar afgeteld. Teaserposter na teaserposter werd op de socialmediakanalen geslingerd: Bad Blood – de nieuwe video van Taylor Swift zou een Sin City / Marvel-achtig spektakel worden met niet alleen Taylor Swift, maar ook zestien BFF’s in glansrollen – van collega-zangeressen tot Victoria’s Secret modellen. Wie na de tiende aankondiging dacht “hoe gaan ze in vredesnaam van alles wat mij lief is zoveel sterren in één muziekvideo tot hun recht laten komen”, heeft een vooruitziende blik. Want dat lukt inderdaad niet. En dat is een beetje jammer.

Auteur: Stefan Meeuws

Het nummer Bad Blood, van Taylors fantastisch verkopende popalbum 1989 is een van de meest badass liedjes op de plaat. Waar Taylor Swift vroeger nog wel eens openlijk huilde van verdriet (He’s the reason for the teardrops on my guitar) of klaagde (Why you gotta be so mean?), is ze inmiddels stoerder en feministischer geworden. Bad Blood is het hoogtepunt wat dat betreft op 1989, het liedje waarin ze volgens de geruchten een ruzie met Katy Perry uitvecht. De tekst is vaag genoeg om dat in het midden te laten, maar de video gooit nog wat kolen op het vuur door Selena Gomez te casten als de bad girl die haar beste Katy Perry imitatie laat zien.

De video begint namelijk nog veelbelovend. Een vechtscène met Taylor Swift als Catastrophe en Gomez als ene Arsyn die een paar mannen een kopje kleiner maken, waarna Arsyn Catastrophe verraadt door haar uit het raam van het kantoorgebouw te gooien. Haar val wordt gebroken door een mooie auto (zonde!). Tot zover goed, het lied begint Baby Now We Got Bad Blood…. Het geheel heeft wat meer een Marvel-vibe dan de Sin City-invloeden die bleken uit de teaserposters, maar een kniesoor die daarop let.

Wat volgt is een flinterdun verhaal waarin Taylor Swift weer wordt opgelapt en met al haar sisters in crime de wraakaanval inzet voor een explosieve finale. Tenminste, als je dat een beetje kunt volgen. Want je krijgt heel veel prikkels. Héé er zit een rap in van Kendrick Lamar. Héé dat is Lena Dunham. Héé dat is Ellie Goulding. Héé dat is die ene van Paramore. Hee, is dat niet? Nee, die ken ik niet. Ondertussen gebeurt er eigenlijk heel weinig: Taylor loopt rond, Taylor zit in een doorzichtige auto, het sneeuwt. Taylor is aan het trainen met een Karlie Kloss. Taylor zit op een hippe motor. Lena Dunham rookt sigaren. In de finale ontploft er heel veel, maar een echte confrontatie blijft uit. bad-ass-explosion

Daar was misschien ook geen budget voor, het is immers maar een muziekvideo, maar je gaat toch denken aan de gemiste kans. Taylor Swift trommelt al haar vriendinnen op – inclusief de inmiddels 49-jarige Cindy Crawford. Er is budget, maar dat wordt vervolgens gespendeerd om al die cameo’s in vier minuten af te werken met wat explosies en blue screens. En dat terwijl Taylor voor haar video I Knew You Were Trouble nog twee nodeloze minuten spendeerde aan een of andere monoloog, voordat de muziekvideo zelf begon. Rek ‘m dan op. Als je dan toch de grootste popster van dit moment bent geworden, doe dan wat Michael Jackson in zijn hoogtijdagen deed en plak er een intro en een outro aan en maak er een verhaaltje van met een climax. En doseer al die bekendheden een beetje. Nu wordt er in de video te veel gedaan in te korte tijd en heeft de video daardoor relatief weinig impact.

Hoewel deze gif van Ellie Goulding natuurlijk wel briljant is:

el-bad-bloodEn je nieuwe handtas in nun-chucks omtoveren is inderdaad een coole truc:

cara-bad-blood

Het moge duidelijk zijn. Bad Blood lijkt vooral gemaakt voor de gifjes die je van de video kunt maken en niet zo zeer om een nieuwe standaard te zetten voor epische, filmische videoclips die de hedendaagse actiefilms op de hak nemen. Dat spreekt dan in ieder geval nog voor Bad Blood: het wordt hoogtijd dat er een bad ass actiefilm met (meer) vrouwen komt. Want na 48 uur staat het aantal views al op 20 miljoen – dus er is een markt voor lijkt me. Het enige jammere is dat deze video daar een soort pilot voor had kunnen zijn. In plaats daarvan is het een vier minuten durende aaneenschakeling van gifjes en dat past vast helemaal bij deze tijd, maar als je het als minifilm probeert te volgen, is het soms zelfs irritant hoe er telkens een nieuw personage bij komt. Zo’n kans als deze komt natuurlijk niet meer, want reken er maar niet op dat er dit jaar een grotere muziekvideo uit gaat komen met zoveel sterren en zoveel actie. Dat is Swift dan toch maar mooi gelukt. Maar wel zielig voor het beertje.

tswift-beertje

Copyright GIFS / Video: Taylor Swift / Vevo 

Geef een reactie