Beirut, maar weet je wie ook 100.000 views heeft? Monica Geuze

Ik had hem al helemaal in mijn hoofd zitten, mijn blog over de band Beirut, dat maandag de nieuwe single No No No online zette en meteen 100.000 views binnen 24 uur scoorde. Maar weet je wie ook 100.000 views scoorde in de afgelopen 24 uur? Monica Geuze. Nee, nee, ik kende haar ook niet. Maar 100.000 views binnen 24 uur én uit Nederland. Dat verdient een onderzoek. Dan moet Beirut maar een paar weken wachten, dat nieuwe album komt toch pas in september.

Auteur: Stefan Meeuws

Monica Geuze dus. Ik kende haar ook niet, tot ik vanmiddag middels een tweet werd gewezen op haar debuutsingle als iets waar ‘de kinderen’ van tegenwoordig naar luisteren. Nieuwsgierig klikte ik op de link naar YouTube, waar ik zag te maken te hebben met de debuutsingle van ene Monica Geuze. Dus vol ongeduld telde ik af totdat ik de pre-roll reclame mocht wegklikken. Schermafbeelding 2015-06-02 om 15.00.04 Want ik ken Monica Geuze niet. Ik zie wel al dat ze met Ronnie Flex (die ken ik!) en Mafe, Frenna, Emms & Abira (die ken ik allemaal niet!) heeft samengewerkt voor haar debuut en dat onze Ronnie de track ook nog eens geproduceerd heeft. Ik dacht meteen: dat zijn best veel gastoptredens voor een debuutsingle, maar ja, dat is natuurlijk wel een goede manier om views te kweken. Ongetwijfeld wordt in één oogopslag duidelijk wie Monica Geuze is, zelfs als je al die andere artiesten niet kent. Dit is immers haar lancering als nieuw Nederlands artieste… https://www.youtube.com/watch?v=XGuUiKmgkhA Nou niet dus. Om eerlijk te zijn is het na het kijken van de video helemaal niet zo duidelijk of Monica Geuze wel in de video zit, of ze iets zingt en zo ja: wie ze dan is. Schermafbeelding 2015-06-02 om 14.55.51Na enig onderzoek blijkt: Monica Geuze is de DJ van Ronnie Flex, actief vlogster (waarom zijn titels van vlogs trouwens altijd in CAPSLOCK?) en ze danst wel degelijk in de clip rond. Dus mijn aanname hierboven blijkt helemaal zo gek nog niet… Monica Geuze is inderdaad een soort Mark Ronson: je hoort vaak niet meteen wát zijn bijdrage op een plaat is, maar je kunt er donder op zeggen dat zijn naam er niet voor niks bij staat. Verwarrend is overigens wel dat de track dan weer geproduceerd is door Ronnie Flex en in die zin gaat de vergelijking met Mark Ronson niet op. Maar misschien is er een supervette edit van Geuze zelf op komst? Heeft ze het nummer dan wel geschreven? Rappers schrijven hun raps toch meestal zelf? Er heerst nog veel onduidelijkheid, maar ik ben geïntrigeerd, dat moge duidelijk zijn. Hopelijk komt er duidelijkheid nu het nummer een YouTube-hit is, maar misschien blijft het zo’n ding waar alleen mensen van onder een bepaalde leeftijd iets van snappen. Volgens de ongetwijfeld gerenommeerde website Balinnnn.com, is Monica Geuze de Nederlandse Dj Khaled. Maar om eerlijk te zijn zegt me dat ook niks. DJ Wie? Ik word oud. Al die onzekerheid bracht me toch terug bij het nieuwe liedje van Beirut. Beirut is de Amerikaanse band met een Libanese naam die tot op heden vooral veel Balkan/Oost-Europese invloeden verwerkte in verder catchy liedjes als Nantes, Scenic World, Vagabond… En het nieuwe liedje biedt verrassend veel duiding bij Monica Geuze. De titel van het nieuwe liedje – No No No – beantwoordt perfect de vraag of de nieuwe single van Monica Geuze mijn favoriete liedje ooit is. En de tekst van het nummer geeft accuraat de staat van verwarring weer die het nummer bij me oproept:

Don’t know the first thing about who you are My heart is waiting, taken in from the start If we don’t go now, we won’t get very far Don’t know the first thing about who you are

Knap he? Ik wist niet meteen wat ik over het nummer moest schrijven toen ik het hoorde (behalve: “lekker catchy”), maar dankzij Beirut vielen alle stukjes op de juiste plek en snapte ik beide nummers beter. Het zal vast niet de bedoeling zijn geweest van Zach Condon toen hij het nummer schreef, maar soms gaat het nu eenmaal zo op internet: op dezelfde dag komt je nummer uit, haal je in 24 uur tijd 100.000 views op YouTube en raken je nummers onlosmakelijk met elkaar verbonden. U mag zelf oordelen welke beter is. Ik heb een duidelijke voorkeur… https://www.youtube.com/watch?v=WfE156KQBa0 Beirut staat 17 september in Paradiso, Amsterdam. De kaartverkoop start aanstaande vrijdag. Het nieuwe album ‘No No No’ verschijnt 11 september. Monica Geuze volg je – denk ik – via haar vlog.

1 reactie

Geef een reactie