Levenslessen van … Tom McRae

Het zijn verwarrende tijden. De wereld vergaat, de halve bevolking is op de vlucht en alle lekkere dingen worden duurder. Wat moet je dan nog? Naar wie kijk je voor advies? Wie brengt hoop in bange dagen? Geen vage filosofen, maar singer/songwriters en bands natuurlijk… Deze week de levenslessen van… Tom McRae.

Auteur: Stefan Meeuws

…and every culture has its own magazine and information takes the place of your dreams. Finding ways to fill up the silence. Well it’s all that you need, turn on your tv and dose me up

(Dose Me Up, Tom McRae – 2000)

Het leven is ook een commerciële bende he? Sjongejonge. De media bespelen ons allemaal, maken ons hersendood en bang tegelijk. Religie misbruikt angstzaaierij – This is the End Of The World News, sponsored by God. Lekker cynisch Tom…

Levensles: zet de tv uit en lees een boek, of nee, boek is ook media. Ehm, doe iets anders.


but I can’t seem to change the way this story wants to play. Well life is in the living, not the telling anyway

(Alphabet of Hurricanes, From The Lowlands – 2012)

Alphabet of Hurricanes is een bespiegeling op de eeuwige vergankelijkheid en veranderende omstandigheden, zo lijkt het. Een beetje Dust In The Wind, van Kansas, maar dan iets subtieler (maar wel met Hurricanes dus). En dan deze zin, die impliceert dat we met zijn allen wel heel gefocust zijn op hoe we alles documenteren en na vertellen. MAAR dat is dus niet het leven.

Levensles: We zijn slechts atomen en het gaat zoals het giet (ook al denk je soms van niet).


Let’s roll the dice just one more time, odd number says we walk away now, even say we die (don’t wanna die). And all our time slips away….

(A&B Song, Tom McRae – 2000)

A&B Song lijkt een aanklacht op de zinloosheid van het bestaan, van twee totaal tegenovergestelde levens. De een haalt geluk uit drugs, de ander uit religie. Maakt het wat uit, is het niet allemaal oké én niet oké? Volgens Tom McRae gaan we allemaal dood. Denk ik.

Levensles: Je moet gewoon je eigen ding doen want je gaat toch wel een keer ten onder.


join me on deck boys, it’s a beautiful storm. We’ll dance in the lightning ’till all hope is gone. Yeah we’re hoping against hope.

(Hoping Against Hope, Did I Sleep & Miss The Border? – 2015)

We hopen er maar het beste van Hoping Against Hope, tegen beter in, deze wereld vergaat, maar wel op een spectaculaire manier. En dus kunnen we er maar beter naar kijken en onszelf vertellen dat alles nog goed komt. Een beetje zoals het Nederlands Elftal en het EK. HET KAN NOG JONGENS?! ECHT!!!

Levensles: Alles komt goed, jongens, echt! Alles komt goed. Echt! Maar echt hè! ECHT!!!!


I’m by the water now, where we used to meet. Last night while I slept, they rearranged the streets and now I can’t find you

(Can’t Find You, The Alphabet of Hurricanes – 2010)

Ja, je kunt wel een supergevoelig liedje schrijven over hoe je je geliefde niet meer kunt ‘vinden’ – niet letterlijk natuurlijk – GPS-trackers anyone? – maar dat je elkaar niet meer begrijpt natuurlijk enzo. Maar volgens mij is dit gewoon een liedje over dat je te veel gezopen hebt, door alle straatwerkzaamheden heen hebt geslapen en nu de weg kwijt bent.

Levensles: drank maakt meer kapot dan je lief is (maar helpt wel als er om half 8 wegwerkzaamheden voor je deur beginnen).


Think I’ve lost control. The shadows are on the march. I can’t fight them all. ‘Cause they come out of the walls and take me down, love.

(Out Of The Walls, geen album 2010)

Ga naar buiten Tom. Ga gewoon eens naar buiten. Of doe meer lampen aan.

Levensles: Alleen maar binnen zitten is niet goed voor je.


And I keep my secrets well, move on and never tell. Some day they’ll show.

(For The Restless, All Maps Welcome – 2005)

Ja, als je alles maar opkropt, dat is niet goed. Dat komt er een keer uit. Gevoelens enzo. Daar word je rusteloos van. Daar gaat For The Restless dan ook over. And everything you love will break, you’re running out of things to make you feel alive. Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Dus he…

Levensles: Praat met elkaar. Praat gewoon eens met elkaar.


Meer levenslessen van Tom McRae staan op Did I Sleep & Miss The Border? verschenen eerder dit jaar, verkrijgbaar bij de betere platenzaak, en op Twitter. Verzoekjes voor levenslessen van artiesten? Graag via @Incognitief op Twitter of Facebook.

2 reacties

Geef een reactie